Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MINISTAR NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Teško do nove istrage u slučaju Janković

Autor: Alo/Agencije | 26.04.2015 - 09:36:00h | Komentara: 1

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović o slučaju ombudsmana Saše Jankovića iz 1993. godine, divljanju huligana na derbiju, ali i sve većem nasilju u porodici u kome stradaju žene.

Transparentno: Nebojša  Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros da će se MUP konsultovati sa tužilaštvom u vezi sa eventualnim ponovnim pokretanjem slučaja samoubistva prijatelja ombudsmana Saše Jankovića, koje se dogodilo 1993.
Upitan u jutarnjem programu televizije Pink kako komentariše zahteve porodice da se slučaj ponovo pokrene, Stefanović je rekao da je stav tužilaštva po pitanju ponovnog pokretanja istrage o slučaju smrti Jankovićevog prijatelja poznat.
"Mi nemamo nikakav drugi element osim stava tužilaštva da možemo da
radimo tako nešto. Ne znam da li postoji neki sudski lek, da li bi
nekome mogli da se žale, ali kada je reč o MUP-u, u ovom trenutku
nemamo nikakve osnove da pokrenemo istragu", rekao je Stefanović.

Ministar je upitao i da li je svaki negativan tekst u kojem se nešto preispituje zapravo napad, ističući da u javnosti postoje dvostruki standardi po kojima je određenim slučajevima to napad, a u ostalim osnovana kritika.

"Ne znam zašto bi se Janković plašio istrage, što provejava iz njegovih izjava. Ne znam da li je sebe doživeo svecem. Saša Janković je Saša Janković, a institucija Zaštitnika građana je institucija Zaštitnika građana. Nešto iz života Jankovića može da se dovede u sumnju, kao šte se svima od nas može dogoditi. Ne znam zašto je problem da mu se neko pitanje postavi", rekao je Stefanović.

On je dodao i da je MUP objavio sav materijal o tom predmetu od 1993. jer bi, kako kaže, u protivnom neko rekao da policija namerno nije našla dokumentaciju u vezi s tim predmetom jer nešto krije.

Na pitanje da li je bezbednost Zaštitnika ugrožena, kao što se navodi u pojedinim medijima, Stefanović nije želeo da se izjasni o tim detaljima, poručivši da MUP preduzima sve korake da proveri sve navode iz svih prijava.
"Kada je reč o MUP-u, nastavićemo profesionalno da radimo posao i niko neće biti ugrožen, a proveravamo sve navode i utvrdićemo da li je to tačno", rekao je Stefanović.

OŠTRE KAZNE ZA HULIGANE

Ministar je izjavio i da očekuje oštre kazne za izgrednike koji su učestvovali u neredima uoči fudbalske utakmice Partizana i Crvene zvezde.

On je rekao da ne shvata poriv dela navijača da dođu na stadion da bi se obračunavali s policijom.


- Povređeno su 35 policajca, ali na sreću niko nije s teškim telesnim povredama. Očekujem od pravosuđa da u izricanju kazni pokaže oštrinu i pošalje poruku da ubuduće ovakve stvari neće biti tolerisane - rekao je Stefanović.

NASILJE U PORODICI RASTE

Stefanović je apelovao na žene žrtve nasilja da prijavljuju napadače, poručivši da će policija učiniti sve kako bi nasilnici bili kažnjeni.

On je istakao da je ove godine zabeležen statistički porast nasilja u porodici i veliki broj slučajevima u kojima su stradale žene.


Kako bi se rešio taj problem, objasnio je Stefanović, unutar Uprave kriminalističke policije formirano je posebno odeljenje koje se isključivo bavi nasiljem u porodici.


- Na tome radimo zajedno s tužilaštvom, koje nam je dalo podršku da probamo da nađemo nove modele kako bismo prevazišli situaciju u smislu procesa, jer žene koje su žrtve veoma često povlače prijave, ne možemo da narušimo nepovredivost stana...- rekao je Stefanović.

On je istakao da se policija trudi da se uspostavi ozbiljan mehanizam koji će se suprostaviti nasilnicnima "da ih što duze zadržimo u skladu sa zakonom, da bude kažnjeni što oštrije moguće"..

Da bi se to dogodilo, naglasio je ministar, žene moraju da prijavljuju nasilnike i da insistiraju na prijavama, "a ne da ih povuku posle dva dana".

- Ja razumem njihov bol, i da nemaju gde da odu, a prijavile su nasilnika, ali to (povlačenje prijave) otežava rad policije - rekao je Stefanović, dodavši da se često dešava da niko neće da prijavi nasilje i da se o tome čuje tek od komšija.


Prema njegovim rečima, borba protiv nasilja u porodici je borba u koju mora da se uključi društvo u celini i da se radi na preventivi.

- Voleo bih da žene u svojoj kući imaju 'sigurnu kuću', da se osećaju bezbedno, i zato se trudimo s tuzilaštvom da nađemo način da to omogućimo, a videćemo i s Ministarstvom pravde da li postoje nove zakonske mogućnosti - rekao je Stefanović.

Poslednji komentari
  • lakrdijaš Vreme: 26.04.2015 20:29h

    ma možda možete a ne znate da možete. vi ste svemogući, izmenite zakon,al prvo pitajte gazdu!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP