Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STRAŠNO!

Tijaninog oca ucenjivali novinari?

Autor: B92.net | 08.08.2014 - 10:48:00h | Komentara: 0

Neki mediji su bili “mnogo surovi” u izveštavanju o nesreći petnaestogodišnje Tijane Jurić, izjavio je otac ubijene devojčice Igor Jurić.

Tijana (15) sa ocem

Tijanin tata nije naišao na svesrdnu pomoć medija | Foto: RAS

On je napomenuo da su ga pojedini čak i ucenjivali da im da izjavu, jer u suprotnom neće objaviti Tijaninu sliku.

- Neću da ih imenujem, oni znaju koji su u pitanju. Kad čovek dođe u ovakvu situaciju da mu nema deteta, onda vi (mediji) na neki način “upakujete” još 10 stvari, pa ti nije dovoljan bol što ti nema deteta, nego moraš da se boriš i sa svim ostalim stvarima da bi se pravdao - rekao je novinarima Igor Jurić, prenose novinske agencije Fonet i Srna.

On je rekao da je porodica od Tijaninog nestanka 26. jula prolazila kroz pakao i precizirao da je bilo pritisaka sa svih strana, uključujući i novinare i dodao da se Tijanina porodica zato nada da će ubistvo njihove ćerke i tragedija koju su doživeli biti poslednja u Srbiji.

Povodom ove informacije i izveštavanja o slučaju, reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje upozorava kolege da su urednici i novinari uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu.

Kako navodi UNS, Igor Jurić je prethodnih dana bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen je da duguje zelenašima.

UNS ističe da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

- Prema profesionalnim standardima novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije. U trenutku kada se devojčica vodila kao nestala objavljivanje njene fotografije značilo je povećanje šanse da što pre bude pronađena - navodi UNS i podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju.

Kodeks takođe obavezuje medije da štite prava i dostojanstva dece.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

- Eklatantan primer kršenja svih normi je tekst “Šta monstrume čeka u zatvoru: Proklinju dan kada su rođeni!” objavljen na sajtu Telegraf - navodi UNS.

Ministru policije Nebojši Stefanoviću je na jučerašnjoj konferenciji za novinare postavljeno pitanje: Šta će policija uraditi povodom ranijih pisanja medija o navodnoj otmici Tijane Jurić zbog zelenaških dugova njenih roditelja? Ministar je odgovorio da za takva pitanja postoje institucije koje se time bave i da policija nije nadležna za to.

Telo tragično stradale Tijane Jurić iz Subotice nađeno je, nakon višednevne potrage, na deponiji u okolini Sombora. Policija je uhapsila Dragana Đurića iz Surčina koji je priznao ubistvo i pokazao mesto na kojem je zakopao telo.

Gradsko veće grada Subotice donelo je odluku, da petak, 8. avgust, proglasi danom žalosti u tom gradu povodom tragične smrti petnaestogodišnje Tijane Jurić.

Sahrana stradale Tijane Jurić, biće obavljena danas na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u Subotici.

Tijana je nestala u noći između 25. i 26. jula, nedaleko od sportskog centra u Bajmoku. U potragu za njom, uz srpsku, uključila se i mađarska policija, kao i Evropol i Interpol.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP