Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ISTRAGA TEŠKE SAOBRAĆAJKE KOD NIŠA

Turčin zaspao, pa ubio četvoricu radnika?!

Autor: M. Ivanović / V. Torović | 14.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Domaćinstvo nekada brojne porodice u leskovačkom selu Razgojna ostalo je bez svog - Mladomira Mlađe Jovanović (53), četvrte, poslednje identifikovane žrtve u saobraćajnoj nesreći na zaustavnoj traci autoputa kod Niša.

Nesreća kod Niša

Na dva kombi vozila naleteo šleper | Foto: B. Janačković

- Ostala sam bez oca zbog nekog manijaka na autoputu koji je vozio dan i noć i koji se uspavao za volanom, pa pokosio ljude - rezignirano je za „Alo!“ rekla u telefonskom razgovoru Jovanovićeva ćerka Milena.

Do pogibije četvorice Leskovčana, radnika ovdašnjeg preduzeća „Centum“, došlo je kada je prekjuče oko 3.30, kod motela „Nais“, na autoputu Niš-Beograd na dva kombi vozila iz Leskovca naleteo šleper turskih registarskih tablica, koji je prevozio lubenice. Do tragedije možda i ne bi došlo da se jedno kombi vozilo s radnicima iz Leskovca nije pokvarilo. Satima se čekalo dok drugo vozilo nije stiglo u pomoć.

Imali teške prelome i povrede
U Zavodu za sudsku medicinu u Nišu juče je izvršena obdukcija tela četvorice poginulih.
- Svi poginuli su imali višestruke, veoma jake povrede, uz destrukciju pojedinih delova tela. Uglavnom, to su bile teške povrede glave i grudnog koša jer su zadobijene od strahovitog i snažnog udarca - saopštio je zamenik direktora Sudske medicine dr Goran Ilić.
U ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći stradali su radnici leskovačkog građevinskog preduzeća „Centrum“ Aleksandar Stojanović (21) iz Donjeg Stopanja, Grujica Dojčinović (58) iz Bobišta, Jovan Cvetković (65) iz Bogojevca i Mladomir Jovanović (53) iz sela Razgojna kod Lesokovca. Teško je povređen vozači kombija A. J. (27) iz leskovačkog sela Vinarce.

Vest o smrti Mlađe Jovanovića, keramičara po zanimanju koji je živeo sam, odjeknula je kao bomba u selu, jer je bio nadaleko poznat kao sportski radnik i fudbalski stručnjak.
- Živeo je za svoje dve udate kćeri, troje unučadi i za lokalni klub „Šumadija“ gde je obavljao sve poslove, od trenera do majstora na stadionu, a keramičarskim zanatom se bavio kako bi preživeo – priča njegov rođak i prvi komšija Dragan Ilić.
Svi su znali da se u četvrtak veče sprema na put u Šabac.
„Pripremio je alat još oko 17 časova i čekao da dođu po njega kombijem. Kada je sedam sati kasnije stigao vozač, pozdravio se sa mnom i dao mi ključ od kuće. Niko od nas nije ni slutio da je čekajući prevoz, čekao smrt - kaže komšija.
Jovanović će, kao i njegove kolege iz „Centuma“, Aleksandar Stojanović (21) iz Gornjeg Stopanja, Grujica Dojčinović (58) iz Bobišta i Jovan Cvetković Beli (65) iz mesta Bogojevce, danas biti sahranjeni na mesnim grobljima. Svi oni su stalno ili povremeno radili za “Centum”, porodično građevinsko preduzeće, čiji je vlasnik i direktor Milena Damnjanović Kalajdžić. Komšije Jovanovića kažu da su iz tog preduzeća obećali da će snositi troškove sahrane, ali niko nije bio voljan da razgovara s novinarima.
Vesna Stojanović, majka Aleksandra Stojanovića, kaže da je njen sin radio ponekad dve smene zaredom, kao što je bilo i kobne noći i da su „Centumova“ vozila bila često neisprava.
- Kvarila su se, pa se uglavnom išlo noću na put kako bi se izbegla policija - rekla je ucveljena majka.

Komsije u Razgojni pripremaju sahranu Mladomira Jovanovica

Komsije u Razgojni pripremaju sahranu Mladomira Jovanovića | Foto: M. Ivanović

 

Radnik tog preduzeća koji se juče javio na telefon, rekao je da su netačne informacije o neispravnim vozilima i da je stradale radnike “prevozio privatnik”.
Još se ne znaju tačni razlozi zašto je turski šleper prekjuče ujutro pokosio dva kombija leskovačkih registracija. Uviđaj ovog stravičnog sudara je završen, ali Olivera Cvetanović iz Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu nije želela da saopšti više detalja. Za sada je nepoznato ko je zvanično pod sumnjom da je izazvao sudar u kome je stradalo četvoro i povređeno dvoje ljudi.
- Vreme sudara koji se dogodio oko 4 časa, odnosno pred samo svitanje, ukazuje na to da je vozač iz Turske, verovatno, zaspao. Bio je dovoljan trenutak da zaspi i da izgubi kontrolu nad natovarenim šleperom. Malo je trebalo da skrene i udari u dva kombi vozila koja su bila u zaustavnoj traci. Vozači šlepera su premoreni. Taj čovek je krenuo iz Turske da odveze lubenice u neku zemlju Zapadne Evrope. On još nije ispitan, jer mora da se obezbedi turski prevodilac.

- Turski državljanin je dobro, nema neke teške povrede da bi morao da bude na intenzivnoj nezi. Ipak, odlučeno je da bude ovde da bi bio izolovan. Morali smo da sprečimo eventualne neprijatnosti - saopštio je glavni dežurni hirurg Opšte hirurgije prof. dr Goran Stanojević. Istražni sudija je naložio i tehnički pregled šlepera. Može da se desi da je zbog kvara izgubio kontrolu nad kamionom - kaže izvor blizak istrazi.
- Mladić A. J. (27) ima kontuziju mozga, ali nije životno ugrožen. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i oporavlja se na intenzivnoj nezi Klinike za neurohirurgiju. On je i dalje nekomunikativan i neorijentisan, što su posledice kontuzije mozga - rekao je za naš list direktor Neurohirurške klinike prof. dr Nebojša Stojanović.
Vozač šlepera iz Turske nalazi se na intenzivnoj nezi Klinike za opštu hirurgiju, mada je u ovoj saobraćajnoj nesreći samo ugruvan. Njega non-stop čuva policija.

Umor glavni uzrok nesreća

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović je rekao da je jedan od najvećih faktora kada se događaju saobračajne nesreće umor, odnosno nedovoljan odmor vozača koji prolaze kroz Srbiju.
- Problem je što se stranci koji prolaze kroz Srbiju dovoljno ne odmaraju. To se dešava jer se među njima proneo glas da na parkiralištima nisu bezbedni, odnosno da se dešava da budu opljačkani ili im vozila namerno budu oštećena. Iako policija maksimalno ulaže napore da pohvata te osobe, oni i dalje krstare našim drumovima. Pa, dešava se da umorni putnici na odmaralištu prilegnu, a tada im se neko podvuče pod automobil, kamion, napravi štetu i onda ti ljudi moraju da plate popravke. Takođe dešava se da umorni putnicu koju utonu u san budu opljačkani. Takve pljačke i izazivanje kvarova na vozilima ne rade samo naši kriminalci, o tome svedoči i to što su bili hapšeni rumunski i bugarski državljani. Policija radi svoj posao i čak su privodili i osobe koje su se predstavljale kao policajci - rekao je Okanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP