Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ADVOKATI O ZAKASNELOJ OPTUŽBI PROTIV DARIJANA MUSIĆA

Tužilaštvo je moglo da spreči ubistvo Vladislave!

Autor: D. Ćuruvija | 19.04.2014 - 08:01:00h | Komentara: 3

“Jako bih voleo da čujem objašnjenje Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, zbog čega im je trebalo čitave dve godine da donesu odluku da podignu optužnicu protiv Darijana Musića za krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Vladislava uzalud prijavljivala Musića  zbog zlostavljanja

Vladislava uzalud prijavljivala Musića zbog zlostavljanja

Ovde se ne radi o nekakvoj kompleksnoj krivično-pravnoj stvari, već o jednostavnoj prijavi koju je oštećena i njena porodica podnela protiv Musića i sigurno nije bilo potrebno toliko vremena da se utvrdi da li je u njegovom ponašanju bilo elemenata krivičnog dela. Prema tome, ili je u pitanju nemar ili namera”, izjavio je za “Alo!” poznati beogradski advokat Viktor Gostiljac, povodom zakasnele optužbe protiv Darijana Musića (27), za prebijanje manekenke Vladislave Červenko (24), koju je batinama usmrtio 12. novembra 2012.


Prošle godine ubijeno 46 žena!


“U Srbiji je prošle godine ubijeno 46 žena. Uglavnom su počinioci bili muževi ili mladići. Podaci pokazuju da je u Srbiji svaka treća žena fizički zlostavljana, a svaka druga trpi psihičko nasilje. To su ogromne brojke. Znam da je teško prijaviti nasilje zbog straha od partnera, zbog toga što su materijalno zavisne o suprugu, mišljenja okoline, ali moraju da znaju da ako oproste prvi šamar, da će oprostiti i drugi i stoti”, kaže Vesna Stanojević, i dodaje da imaju tri “Sigurne kuće” u Beogradu, a po jedna u Novom Sadu, Somboru, Pančevu, Zrenjanina, Kragujevcu i Nišu, dok su prihvatilišta u Jagodini, Šapcu i Valjevu. Žene u njima mogu ostati tri meseca, mada se dešava da neke ostanu i do godinu dana.

Iako je novi proces za zločin uveliko u toku, u Novom Sadu je tek u četvrtak počelo suđenje Musiću po optužnici za zlostavljanje manekenke, sa kojom je bio u vezi.

Podsetimo, Vladislava je nasilje prijavila još 15. jula 2011, a tužilaštvo je Musića optužilo tek 9. jula prošle godine, godinu i četiri meseca nakon što ju je ubio!


- Moguće je da u konkretnom slučaju nije bilo dovoljno dokaza za pokretanje postupka protiv Musića, ali da se kasnije, kada se desilo ubistvo, tužilaštvo našlo u nezgodnoj situaciji šta da radi sa tom prijavom, pa se odlučilo da Musića ipak procesuira.
U svakom slučaju, očigledno je da bi pravovremeno postupanje tužilaštva u ovoj situaciji moglo eventualno da spreči kasniju tragediju - navodi Gostiljac.

- Što se novonastale procesne siOPTtuacije tiče, apsolutno je moguće suditi Musiću za oba krivična dela, jer se radi o dva krivična dela u dva različita vremenska perioda. Zakon propisuje i mogućnost spajanja krivičnog postupka i suđenje okrivljenom u jedinstvenom postupku - objašnjava naš sagovornik.

Vesna Stanojević

Vesna Stanojević | Foto: FoNet

„Nema opravdanja”


Vesna Stanojević, koordinator “Sigurne kuće” u Beogradu ističe da je Musića trebalo pritvoriti čim ga je Vladislava prijavila za nasilje i time bi bila sprečena tragedija.
- Očigledno je on psihopatska ličnost, a krivicu snosi država i nadležni državi organi, koji su olako shvatili njenu prijavu. Pa, ne bi ga ona prijavljivala da joj nije dogorelo do noktiju, a tužilaštvo je moralo da reaguje. Apsurdno je da tužilaštvo dve godine nije pipnulo taj predmet. Nema opravdanja za tako nešto. Apelujem na policiju i tužilaštvo da obrate pažnju na vapaje zlostavljanih žena i da se o tome u javnosti više govori, jer će se na taj način sprečiti ovakve tragedije - upozorava Vesna Stanojević.

Poslednji komentari
  • drmr Vreme: 19.04.2014 19:19h

    kad bi gospoda iz tužilaštva konačno tu platu dobijalo na osnovu obavljenog posla bilo bi više sretnih krajeva ovakvih tužnih priča..

  • jocaaa Vreme: 20.04.2014 07:11h

    ne moze tuzilastvo nikoga da cuva..ona je mogla to da izbegne da je na vreme raskinula sa njim..ali njoj je inponovalo kad je bio nasilan prema drugima......zasto se nije zabavljala sa nekim normalnim momkom..

  • lola Vreme: 20.04.2014 07:18h

    koje tuzilastvo,pa u tuzilastvu su sve same sponzoruse i kriminalci,kao uostalom i u vlasti !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP