Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UMESTO U ŠKOLI, DECA PROVODE VIŠE OD 10 SATI NA ULICI

U Beogradu prosi 2.000 mališana!

Autor: A. E. | 07.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Na ulicama Beograda, kako pokazuju istraživanja, prosi više od 2.000 malih prosjaka, a tačna procena ne postoji iz razloga što nemaju svi dokumenta. Najčešće nije reč o organizovanom kriminalu, već o porodičnom biznisu, gde punoletni članovi porodice organizuju svoju decu da prose.

Najčešće je reč o porodičnom biznisu, gde  odrasli članovi porodice šalju svoju decu da prose

Najčešće je reč o porodičnom biznisu, gde odrasli članovi porodice šalju svoju decu da prose | Foto: Nemanja Kostić

Očigledno je da roditelji tih mališana igraju na kartu izazivanja emocija kod prolaznika, jer deca više novca dobiju od odraslih prosjaka koji su, pritom, sve agresivniji i napadniji. U toku jednog dana na ulici mogu da zarade više od 1.000 dinara, a neke porodice samo od toga žive.


Ukoliko zateknu nekog da prosi, policajci iz Odeljenja za javni red i mir najpre legitimišu osobu, a potom ga odvode u službene prostorije na zvanični razgovor. Sudiji za prekršaje predaju potpisanu izjavu. Najmanja presuda za primoravanje na prošnju za punoletne osobe iznosi tri godine zatvora, a za maloletne pet godina zatvora. Jelena Hrnjak, koordinatorka NVO „Atina“ kaže da presude nisu u srazmeri sa količinom patnje i bola koju je žrtva proživela.

- Deca prose iz različitih razloga. Neki misle da tako pomažu porodici, nisu svesni da je to prekršaj. Deca su po 10 sati na ulici, oni treba da budu u školi. Zato ih ne treba privesti, već izbaviti iz toga, a za to je potrebno da se uključe svi profesionalci. Najteže je kad na sudu deca moraju da se suočavaju sa onima koji ih eksploatišu, a to su često njihovi roditelji ili osobe koje su im bliske - kaže Jelena Hrnjak za „Alo!“, i dodaje:

- Važno je naglasiti da nisu sva deca žrtve trgovine ljudima. I često nije u pitanju samo jedan tip eksploatacije. Na primer, devojčice koje su primorane da prose, već u 12 godini su žrtve seksualne eksploatacije - kaže ona. Inače, Norveška od 2015. godine uvodi zakon po kome se prosjačenje zabranjuje.

Borba protiv dečjeg prosjačenja!

Grad Sremska Mitrovica i Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Centar za socijalni rad „Sava“, policija i Osnovno javno tužilaštvo potpisali su sporazum o saradnji u okviru projekta „Mobilizacija zajednice u borbi protiv dečjeg prosjačenja“, koji finansijski podržava Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Poslednji komentari
  • Saki Vreme: 07.08.2014 08:47h

    Nije tačno da ih policajci hapse, već okreću glave i nastavljaju dalje da se vozikaju.

  • Aleksandar Vreme: 07.08.2014 09:47h

    "Ukoliko zateknu nekog da prosi, policajci iz Odeljenja za javni red i mir najpre legitimišu osobu, a potom ga odvode u službene prostorije na zvanični razgovor." Pa da je ovo tačno, policija u BGD bi padalka snogu i svi bi bili kao strune zategnuti, a ne sa oklembešenim stomacima, da ne mogu ni m na istrče, a da ne uzmu posle bocu sa kiseonikom. Aha, ha, ha , ha, ha, kakva ili neistina ili u policiji misle da je narod neuk, glup, da ne ide na posao, da ne vidi nista ili MISLIM DA JE POSREDI NJIHOV NEMAR I NERAD. SVAKI DAN, znači SVAKI DAN pre Čukaričke padine, kod crkve na oba semafora, stoje i opsedaju kola. Teško da zarade toliko koliko pišete jer im više niko ništa ne daje sobzirom da ljudi vide koliko im država pomaže i šta im sve daje, a oni do ZLOUPOTREBLJAVAJU i BAHATE SE. PA pranje šoferšajbni isped SKUPŠTINE SRBIJE, ejjjjjjjjj ISPRED VLADINE institucije

  • sandra Vreme: 09.08.2014 14:32h

    a koliko roma ima dokumenta na osnovu kojih mogu da ih legitimisu??????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP