Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MNOGO MLADIH KRIMINALACA?!

U novosadskim domovima nema mesta za sve maloletne delikvente!

Autor: Tanjug | 10.10.2013 - 16:18:00h | Komentara: 1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je tom gradu neophodno novo prihvatilište za maloletna lica sa problemima u ponašanju.

Miloš Vučević

Miloš Vučević | Foto: Nenad Mihajlović

Grad je spreman da ponudi svoje kapacitete za izgradnju takvog posebnog objekta, kako bi sadašnje prihvatilište bilo izmešteno iz Sigurne dečje kuće, rekao je Vučević novinarima posle okruglog stola na kojem su razmatrani problem i načini rešavanja maloletničke delinkvencije u Novom Sadu.
Ozbiljan je problem to što su trenutno, u okviru istog objekta Sigurne dečje kuće smešteni oni koji su žrtve nasilja ali, iako u odvojenim prostorijama, i maloletna lica koja su osumnjičena za neprimereno ponašanje, rekao je gradonačelnik.
Vučević je istakao da svi sagovornici na skupu, predstavnici tužilaštava i sudova, policije i grada saglasni da bi taj problem trebalo hitno rešiti i izgraditi objekat tog prihvatilišta na novoj lokaciji.
Dogovoreno je da Centar za socijalni rad do kraja novembra pripremi projektnu dokumentaciju za novo prihvatilište i prihvatnu stanicu kao i da definiše privremeno rešenje, u vidu nekih drugih prostorija u gradu, dok nova zgrada ne bude izgrađena, kazao je on.
Vučević je rekao da je razgovarano i o pitanjima bezbednosti u gradu uopšte, s posebnom pažnjom na bezbednost u školama, vršnjačko nasilje, rad ugostiteljskih objekata u koje sve češće zalaze i maloletnici, kao i o bezbednosti u saobraćaju.
On je naveo da u Novom Sadu "imamo četrnaestogodišnjake koji počine teža krivična dela, tako da je vrlo osetljivo pitanje kako postupati s takvim delikventom, pošto on nije za klasični pritvor, jer bi to bio "potpuni promašaj kada je reč o njegovoj resocijalizaciji”.
Bilo je reči i o drugim merama za rešavanje problema, rekao je Vučević ističući da bi za jačanje bezbednosti u školama bilo neophodno čuti o tome direktore, nastavnike, učenike i njihove roditelje, jer je to opštedruštveni problem i treba ga rešavati zajednički.
Gradonačelinik smatra da u gradskom budžetu za iduću godinu treba definisati sredstva za instaliranje video nadzora u svim novosadskim školama, kao i da će biti nastavljeni dobri projekti koji su u tom pogledu započeti u prethodnom period, poput bezbednog interneta.
Načelnik Policijske uprave Stevan Krstić je rekao da je povećan trend maloletničkog nasilja, ne samo u Novom Sadu nego i u Beogradu, Subotici, Zaječaru i drugim našim gradovima, što ukazuje na veliki društveni problem.
On je naveo podatak da je na području novosadske Policijske uprave 19 odsto povećano učešće maloletnika u opštem kriminalitetu i dodao da je na području Južnobačkog okruga evidentirano oko 60 odsto povratnika u izvršenjima krivičnih dela.
Policija je u prvim redovima kada je reč o rešavanju problema maloletničke delinkvencije, ali ona se bavi samo posledicama, rekao je Krstić, ocenivši da je skup kakav je održan u Centru za socijalni rad pravi pristup koji može dati dugoročno dobre rezultate.
Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 10.10.2013 20:29h

    NAKNADNA" UTVRDJENA "PAMET !pa sta si do sada radio i razmisljao ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP