Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UHVAĆENI NA DELU

U objektima brze hrane, 128 osoba radilo "na crno"

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 12:30:00h | Komentara: 0

Inspektori rada su u nadzoru u ugostiteljskim objektima brze hrane, picerijama i ćevabdžinicama širom Srbije zatekli 128 osoba u radu "na crno", s kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Radnik u restoranu brze hrane

Kod jednog poslodavca u Sremskom okrugu, sve četiri zatečene osobe radile na crno | Foto: Profimedia.rs

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja, u čijem sastavu je Inspekcija rada, saopštilo je da je nadzorom od 17. marta bilo obuhvaćeno 1.097 radno angažovanih lica u 550 privrednih subjekata.

Inspekcija je donela 89 rešenja zbog nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i 195 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Takođe, inspektori rada su doneli i 18 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad.

Kao najdrastičniji primer utvrđen kod jednog poslodavca u Sremskom okrugu, gde su sve četiri zatečene osobe radile na crno, kao i kod poslodavca u Pčinjskom u okrugu gde su sva tri zatečena lica bila angažovana na crno.

Kod poslodavca u Mačvanskom okrugu u toku nadzora inspektori rada su utvrdili da od pet zatečenih lica čak njih četvoro nije prijavljeno. U drugim okruzima, kod više poslodavaca inspektori su zaticali po dva lica na radu, od kojih nijedno nije imalo zaključen ugovor o radu.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su podneli 43 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli su šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP