Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VATRA

U okolini Vranja izbio požar, vatrogasci se bore protiv stihije i na Crnom vrhu

Autor: Beta -Tanjug | 03.05.2013 - 10:07:00h | Komentara: 0

U okolni Vranja juče je izbio požar koji i dalje gori, rekao je danas predstavnik Sektora za varedne situacije MUP-a Šasa Rančić i dodao da je situacija na Crnom vrhu nepromenjena.

"Požar se aktivirao juče popodne i zahvatio je oko 90 hektara niskog rastinja i 20 ari borove šume. Požar trenutno gasi helihopter MUP-a i situacija je pod kontrolom," rekao je Rančić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

požar, Evropa, teroristi, Grčka

Vatrogasci se bore sa stihijom | Foto: FoNet / EPA (ilustracija)

On je rekao da je požar na Crnom vrhu pod kontrolom, ali da i dalje gori oko 160 hektara šume u nepristupačnom kanjonu reke Uvac.
"Tu je nepromenjena sitaucija, požar je i dalje aktivan na litici koja je nepristupačna i kojoj vatrogasci ne mogu da pridju, tu je nagib 80 stepeni... ali požar je zaustavljen i ne dozvoljava se njegovo širenje", kazao je Rančić.
On je apelovao na gradjane da vode računa kada pale roštilje tokom praznika i dodao da je u "90 odsto slučajeva uzrok šumskih požara ljudski faktor".

Požar u okolini Crnog vrha pod kontrolom

Požar, koji je 21. aprila izbio na Crnom vrhu kod Priboja ograničen je sa svih strana, ali još nije lokalizovan, rekao je Goran Posrkača iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.


Posrkača je rekao da još uvek duva vetar koji stvara probleme, ali je izrazio očekivanje da će to biti u toku dana.


Najvažnije je da je ograničena zapadna strana, odnosno kanjon Uvca i Lima tako da je danas povoljnija situacija nego juče, naveo je on i dodao da na obodima ima manjih površina na kojima se povremeno aktivira vatra od panjeva.


Na terenu je, kako je kazao, 94 vatrgasca sa 22 vatrogasna vozila i 15 radnika Šumskog gazdinstva Prijepolje sa dva terenska vozila.


Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica nastavili su sa gašenjem požara na Crnom vrhu, kod Priboja koji je zahvatio oko 180 hektara niskog rastinja i četinarske šume, u teško pristupačnom delu kanjona reke Uvac koji preti da ugrozi veći kompleks četinara, saopšteno je prethodno iz MUP-a Srbije.
Tokom noći vatrogasci su sprečavali da se požar proširi na veći deo borove šume.


Za sprečavanje širenja požara koriste se prirodne prepreke kao i napravljeni proseci na pojedinim mestima, a gašenje, pored nepristupačnosti terena kanjona, otežava i velika količina gustog dima i povremeni jak vetar promenljivog pravca, kao i visoka dnevna temperatura.


Saša Rančić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je jutros gostujći na RTS-u da je požar u okolini Priboja i kanjona reke Uvac pod kontrolom, a da gašenje otežava nepristupacni teren.


Kako je rekao, uglavnom gori nisko rastinje, a i požar je pod kontrolom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP