Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STRAHOTA!

U saobraćaju poginulo 82 dece u prethodne četiri godine

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 16:05:00h | Komentara: 0

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji je od 2010. do 2014. godine povređeno 7.783 dece uzrasta do 14 godina, a život je izgubilo 82 mališana, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.

Saobraćajna nesreća

Saobraćajna nesreća | Foto: Shutterstock

To telo je povodom treće globalne UN nedelje bezbednosti saobraćaja, koja se obeležava ove godine od 4. do 10. maja i posvećena je bezbednosti dece u saobraćaju, saopštilo da je od 2010. do 2014. u Srbiji zabeležena tendencija smanjenja broja poginule dece u saobraćajnim nezgodama.


Tako je 2010. poginulo 25 dece, 2011 - 20, 2012 - 16, 2013 - 11 i 2014 - 10 dece.


Ovi podaci govore da su odredjene aktivnosti u prethodnom vremenskom periodu dale rezultate i treba ih shvatiti kao podstrek za podizanje nivoa bezbednosti dece u saobraćaju na još viši nivo, navodi Agencija.


Ovi podaci govore da su odredjene aktivnosti u prethodnom vremenskom periodu dale rezultate i treba ih shvatiti kao podstrek za podizanje nivoa bezbednosti dece u saobraćaju na još viši nivo, navodi Agencija, koja je uzela učešće u globalnoj kampanji UN pod nazivom Spasimo dečje živote (SaveKidsLives) koja ima za cilj da puteve učini bezbednim za decu.
Svakog dana više od 500 dece izgubi život širom sveta u saobraćajnim nezgodama, dok desetine hiljada bude povređeno.


Bezbednost dece u saobraćaju predstavlja jedan od prioriteta rada Agencije, što je u skladu sa strateškim ciljem Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja, a to je da 2020. nijedno dete u Srbiji ne pogine u saobraćaju.
U skladu s tim, Agencije je pripremila paket aktivnosti i prosledila lokalnim samoupravama, pozvavši ih tom prilikom da se priključe i podrže akciju.
Agencija je dostavila svim lokalnim samoupravama i deklaraciju koju su UN kreirale zajedno sa decom, sve sa ciljem što glasnijeg ukazivanja na stradanje mališana.


Pre nego što je UN deklaracija kreirana, sprovedeno je opsežno istraživanje među najmlađima, tokom kojeg su deca širom sveta pitana za stavove o bezbednosti na putevima.


Svetski eksperti su potom sumirali rezultate i došli do predloga aktivnosti koje se moraju preduzeti, a koje će imati za cilj: kreiranje bezbednih puteva od kuće do škole, promovisanje korišćenja zaštitnih kaciga, promovisanje pravilne upotrebe sigurnosnog pojasa i dečijeg sedišta, što bi trebalo da predstavlja naš prioritet, ne samo tokom kampanje već i tokom cele godine.


U Srbiji je Agencija sprovela detaljnu analizu najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala deca uzrasta do 14 godina. Analiza je sprovedena na osnovu saobraćajnih nezgoda sa poginulom decom, koje su se dogodile u periodu od 2012. do 2014. godine, kada je poginulo ukupno 37 dece.


Dobijeni rezultati ukazuju da deca u saobraćajnim nezgodama najčešće smrtno stradaju kao putnici u vozilu i kao pešaci. Tako je 46,9 odsto dece stradalo u svojstvu putnika, 40,6 odsto dece je stradalo u svojstvu pešaka i 12,5 odsto dece u svojstvu vozača bicikla.


"Da li kada pogledamo brojke dođemo do zaključka da u periodu od tri godine u Srbiji celo odeljenje đaka ne dočeka da upiše sledeći razred?", navodi Agencija.


Kada se pogleda statistika, dolazi se do zaključka da deca budu smrtno povredjena zato što se ne posvećuje dovoljna pažnja prevenciji i edukaciji dece od najranijeg uzrasta.


Kako je od ranog dečijeg uzrasta uloga roditelja presudna za usvajanje obrazaca bezbednog ponašanja u saobraćaju, potrebno je posebnu pažnju posvetiti informacijama usmerenim ka njima sa ciljem da roditelji postanu svesniji odgovornosti svoje uloge, kao najvažnijeg i najznačajnijeg "učitelja" bezbednog ponašanja svog deteta u saobraćaju.


Zato je potrebno pružiti informacije roditeljima koje će im pomoći da bolje razumeju probleme bezbednosti dece u saobraćaju, kao i obezbediti praktične savete kako da svoju decu efikasno podučavaju bezbednom ponašanju u saobraćaju.


Agencija će nastaviti sa aktivnostima povodom svetske nedelje bezbednosti, a prva u nizu je poseta Predškolskoj ustanovi Dr Sima Milošević u Zemunum gde će se održati predstava za decu "Pažljivko" za sve predškolce, a buduće djake pravake.


Kao i svaki put Pažljivko će mališanima pričati o pravilnom ponašanju u saobraćaju iz ugla naših najmlađih.


Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje Pažljivko, treću godinu za redom priprema knjigu Pažljivkova pravila u saobraćaju, koju štampa u tiražu od 70.000 primeraka i distribuira svim lokalnim samoupravama na teritoriji Srbije.


Cilj je da svaki djak prvak prilikom polaska u školu dobije jedan primerak knjige u kojoj je slikovito opisana važnost pravilnog ponašanja u saobraćaju u situacijama u kojima se deca svakodnevno mogu naći.


Agencija će za školsku 2015/16. godinu pored knjige, pripremiti i novi animirani film pod nazivom Pažljivko i interaktivnu edukativnu veb igricu za decu.


U saradnji sa lokalnim samoupravama ti obrazovni materijali biće dostavljeni osnovnim školama u celoj Srbiji.


Takodje, školama će biti dostavljeni i štampani materijali sa savetima i uputstvima o elementima bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju, namenjeni roditeljima i prosvetnim radnicima.


Na osnovu datih rezultata istraživanja, realizovaće se kampanje posvećene povećanju bezbednosti dece u saobraćaju i smanjenju broja najtežih saobraćajnih nezgoda sa učešćem dece.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP