Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NOVA DOKUMENTA O SLUČAJU ZAŠTITNIKA GRAĐANA

U vreme tragedije Saša Janković nije bio u stanu

Autor: Alo/Agencije | 25.04.2015 - 10:30:00h | Komentara: 5

Ministarstvo unutrašnjih poslova obajvilo je danas na sajtu dodatna dokumenta, nakon prvobitnog objavljivanja dokumentacije u vezi sa smrću prijatelja Zaštitnika građana Saše Jankovića u aprilu 1993. Sudeći po izjavama svih svedoka i samog Jankovića on uopšte nije bio u svom domu kada se dogodila nesreća u kojoj je stradao njegov prijatelj.

MUP dokument o Saši Jankoviću

MUP dokument o Saši Jankoviću | Foto: MUP

Dokumenta, među kojima su izveštaj koji je upućen Okružnom javnom
tužilaštvu u Begradu, zapisnici sa poligrafskog ispitvanja, oružni list, su ,kako se navodi u saopštenju MUP-a, objavljena su u skladu sa zahtevom  Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.
Kako se navodi objavljen je izveštaj koji je upućen Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, na osnovu njihovog zahteva KTR-857/93 koji sadrži službene beleške o obavljenim informativnim razgovorima sa pet osoba.
"Objavljujemo i zapisnike o poligrafskom ispitivanju četiri lica, kao i oružni list Saše Jankovića za pištolj CZ-99 fabrički broj 42004. Takodje, ponavljamo i nalaz veštačcenja 'parafinskih rukavica' gde se vide početna slova osoba koje su testirane, kao i rezultati tih analiza.
Dokumenta su postavljena na sajt Ministarstva unutrašnjih poslova a možete ih videti OVDE.

Sudeći prema ovim dokumentima Saša Janković upošte nije bio u stanu kada je njegov prijatelj izvršio samoubistvo.

Na osnovu izjava samog Jankovića on je u trenutku nemilog događaja bio na svom radnom mestu, u video klubu "IT's", gde mu je javljeno da je njegov prijatelj izvršio samoubistvo u njegovom stanu.

Osim Jankovića istu priču izložio je i drugi svedok koji je jedini bio prisutan u stanu kada se dogodila nemila scena. na kraju njegovog iskaza navedeno je da je on prošao poligrafsko testiranje.

Poligrafsko testiranje prošla je i J. S., tadašnja devojka Saše Jankovića koja je takođe potvrdila priču da su u domu u trenutku nesreće bili samo stradali mladić i još jedan njihov prijatelj, koji je u trenutku nesreće bio u kupatilu.

Među dokumentima nalazi se i oružani list na ime Saše Jankovića, a za pištolj CZ - 99, kao i nalazi parfinske rukavice prema kojim su tragovi baruta nađene kod tri osobe, među kojima i kod Saše Jankovića.
 

MUP: Neprimerna izjava


Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je danas kao potpuno neprimerenu i zlonamernu izjavu zaštitnika gradjana Saše Jankovića, u kojoj iznosi neistine o "navodnom rušenju policije i zloupotrebe policijskih dokumenata".


"Skandalozno je da Saša Janković sebi daje za pravo da preuzme ulogu sudije i tužioca, što on nije, niti ima pravo da bude, i sasvim je jasno da svojim izjavama nanosi ogromnu štetu instituciji Zaštitnika gradjana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je podsetilo da je na svom sajtu objavilo sva dokumenta kojima raspolaže, u vezi slučaja iz 1993. godine, u potpunosti poštujući zakon.

"Nismo, niti ćemo ulaziti u to da li se sadržina tih dokumenata nekome svidja ili ne, već se rukovodimo potrebom da javnost bude u potpunosti i zakonito informisana. Ministarstvo će i dalje nastaviti da profesionalno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a rezultati koje postiže uticali su na rast poverenja gradjana u naše ministarstvo, što potvrdjuje i poslednje istraživanja OEBS-a", navodi se u saopštenju MUP-a povodom izjave zaštitnika gradjana.
 

Poslednji komentari
  • Jovo Vreme: 25.04.2015 12:04h

    Ovo je obična politikantska sprdnja. Saša je pogodio u živac vladajuću grupaciju, neće da radi po diktatu i rešili su da mu slomiju kičmu na perfidan našin sa ekipom na čelu sa ministrom policije. Ogavno. Ceo proces je završen pre toliko godina. Drajfusova afera će biti pileća noga za ovo što SNS čini prema povereniku.

  • Miroslav Nikolić Vreme: 25.04.2015 12:12h

    Sramno da sramnije ne može biti na koji način izvršna vlast sprovodi mobing nad jednim najčasnijim stručnjakom za ljudska prava Sašom Jankovićem. Pročitao sam svu prezentiranu nam dokumentaciju, kojom ste samo potvrdili apsolutnu nevinost ovog čoveka, čiji časni lik pokušavate da okaljate prikazivanjem slučaja od pre 22 godine, za koji Saša tako očigledno nema nikakve odgovornosti. Da je postojao bilo kakav osnov sumnje u njegovu krivicu on bi još davno bio oglašen krivim i kažnjen po zakonu. Na neizmernu nesreću vas iz izvršne vlasti, ovim sto radite ste samo potvrdili ko ste i šta ste, a s druge strane u još većoj meri nas razuverili i časni lik predivnog gospodina Saše Jankovića.

  • demencija Vreme: 25.04.2015 18:38h

    sta je tada radila radikalna stranka koja je bila na vlasti sa sps-om i julo-m.zasto nije intervenisala u ovom slucaju.kako ste zaboravili da su neki ljudi iz sadasnje vlasti bili vlast u ono vreme.da li je nastupilo vreme demencije.

  • drLaki Vreme: 25.04.2015 18:51h

    Ocekivao sam da dr Stefanovic sa istim zarom objavi i sva svoja dokumenta o doktoratu.

  • mmilan Vreme: 26.04.2015 07:39h

    Terijeri su se prikazali> Lovac misli da je narod lud da mu nije sve jasno. Ovo je uzasno providna hajka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP