Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SLOBODAN ŽIVKOVIĆ OSLOBOĐEN ZA UBISTVO NIKOLE GOBELJIĆA (15)

Ubica još u Domu?

Autor: Branko Janačković | 01.07.2013 - 22:56:00h | Komentara: 0

Zoran Živković (22), štićenik Doma za smeštaj mentalno retardiranih osoba u Kulini, pravosnažno je oslobođen optužbi da je 17. oktobra 2010. ubio Nikolu Gobeljića (15), takođe štićenika ove ustanove, tako što ga je izbacio kroz prozor sobe na prvom spratu zgrade.

Prazan  Gobeljićev  krevetac

Prazan Gobeljićev krevetac | Foto: B. Janačković

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu kojom se obustavlja postupak protiv Živkovića i odbija mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihjatrijskoj bolnici na predlog tužilaštva jer nije dokazano da je ubica.


- Insistiram, molim i apelujem da se pokrene nova istraga jer ne znamo ko je ubica. Činjenica je da je Gobeljić bio nepokretan i da nije mogao sam da ustane iz kreveta kao i da ga Živković nije izbacio kroz prozor. To znači da je ubica još u domu, da slobodno šeta i da može to ponovo da uradi ako mu se prohte. Mi ne znamo ko je ubica, potencijalno bi mogao biti bilo ko.

Ubica nepokretnog  dečaka izbacio kroz prozor  sa prvog sprata

Ubica nepokretnog dečaka izbacio kroz prozor sa prvog sprata | Foto: B. Janačković

Dobili smo otpravak presude pre neki dan i odmah sam se obratio Ministarstvu rada i socijalne politike, obaveštavajući ih o ovoj situaciji - kaže Goran Petković, direktor doma u Kulini. Gobeljić, koji je zbog narušenog zdravlja imao svega 10 kilograma, posle pada preminuo je u bolnici u Nišu. Protiv Živkovića je pokrenut krivični postupak na osnovu izjava nekoliko negovateljica koje su ga navodno videle u hodniku paviljona u vreme tragičnog događaja.

- Dokazali smo na sudu da Živković nije mogao da ubije to dete. Troje svedoka, od kojih je jedan vaspitač, izjavili su da je u to vreme on bio u trpezariji. Na istražnim organima je da sada pronađu pravog krivca - kaže advokat Dragor Nikolić, koji je Živkovića branio po službenoj dužnosti.
Ključni dokaz bilo je i veštačenje koje je pokazalo da zbog svog psihičkog stanja on nije mogao da osmisli i sprovede zločin: da uđe neopaženo u sobu dok nema nikoga, skine rajber, otvori prozor, izbaci dečaka, zatvori prozor, rajber... Da li će biti pokrenuta nova istraga i da li su neke radnje preduzete po pristizanju presude Apelacionog suda, u Višem tužilaštvu nismo mogli da saznamo. Obavešteni smo da su naša pitanja prosleđena Republičkom javnom tužilaštvu, odakle do zaključenja broja nije stigao odgovor.

Otac: Podnećemo tužbu


Zoranov otac Slobodan Živković kaže da razmišlja da tuži dom u Kulini jer njegov sin dve i po godini nije smeo da ga napusti, iako nije bio kriv. “Želeli su da svale krivicu na njega jer je najkrupniji. Tek kada je u petak stiglo rešenje Apelacionog suda, dozvoljeno mu je da dođe kući na vikend. Mi ne želimo da se vraća u dom, ali iz Centra za socijalni rad nam ne dozvoljavaju da ostane sa nama jer je navodno agresivan. On nije agresivan, tvrdim to”, kaže Slobodan. On navodi da je odmah znao da Zoran nije ubica. “On je takvo dete da ne zna da laže. Kada nešto uradi, on to kaže. Pitao sam ga telefonom i rekao je da nije uradio i ja sam mu verovao. Drago mi je da je sada i sud to dokazao“, kaže Slobodan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP