Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TROVAČI ŽIVOTINJA UGROŽAVAJU I LJUDE

Ubićete decu, ako trujete pse!

Autor: A. E. | 09.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zabranjeni otrov kreozan pojedinci i dalje bacaju po ulicama i parkovima kako bi trovali pse, a na taj način, ugrožavaju živote, ne samo životinja, već i ljudi, naročito dece. Poslednji ovakav događaj desio se u utorak, u parku na Miljakovcu, kada se pas Grom otrovao od žutog praha koji su policajci otkrili uviđajem. To je samo ponovo podsetilo na sve opasnosti koje prete zbog ljudi koji truju pse.

Smrtonosna doza kreozina za  ljudsko biće je 5 do 50 miligrama  po kilogramu težine čoveka, što  znači da su deca koja se često

Smrtonosna doza kreozina za ljudsko biće je 5 do 50 miligrama po kilogramu težine čoveka, što znači da su deca koja se često | Foto: Dimitrije Goll

- Oko 12 prijavljeno je da su u parku na Miljakovcu pronašli žuti prah koji asocira na kreozan. Znamo da je kreozan zabranjen od 2002. godine i ne može se naći na tržištu. Opasan je kako za životinje, tako i za ljude. Kod životinja prvo nastupa stravično ubrzano disanje, prosto sve u organizmu ključa, mali broj slučajeva se spasi.

U zadnjih nekoliko godina je možda zabeleženo 4 do 5 slučajeva. Ali ne možemo tvrditi da se kreozan juče našao u parku na Miljakovcu, jer postoje i gljivice koje liče na ovaj otrov, ali ne dolazi do smrtnog ishoda. Teško da se kreozan može naći na ulicama sada, pogotovo nakon ovoliko kiša - kaže direktor Veterinarske ustanove “Veterina Beograd” Budimir Grubić za “Alo!”.

Opasnost od kreozana za domaće životinje, pa i za ljude, uglavnom ne postoji u letnjim mesecima, već pretežno zimi kada se taj pesticid i koristi u zaštiti biljaka. Apotekari tvrde da se ovaj otrov ne može naći u slobodnoj prodaji, zato što je kancerogen.

- Kreozan se pakovao u ambalažu od dva kilograma. Vrlo je moguće da je neko od poljoprivrednika načeo kutiju, ali da nije potrošio sve, pa i dalje ima taj pesticid. Rok kutije je tri godine, ali otrov deluje i posle toga. U zadnjih nekoliko godina on je zabranjen i kod nas i u Evropskoj Uniji. U Rumuniji se još uvek prodaje - kažu iz poljoprivredne apoteke.

Najuočljiviji znaci su crvenilo lica, povećanje telesne temperature, znojenje, ubrzan rad srca i teško disanje, a kod peroralnih trovanja - povraćanje i grčenja. U najtežim slučajevima trovanja javljaju se poremećaji srčanog ritma, kolaps i trovanje krvi. Ubrzo nastupaju kloničnotonične konvulzije i koma koja je uzrok smrti. Klinička slika trovanja razvija se veoma brzo i smrt ili oporavak nastupa za jedan do dva dana.

Prva pomoć otrovanima kreozanom


Prva pomoć kod peroralnih trovanja je ispiranje želuca petopostotnim rastvorom sode bikarbone, posle čega se daje 15-30 grama gorke soli, a kod perkutanih trovanja obilno pranje kože vodom i sapunom. Pri povišenoj temperaturi treba stavljati hladne obloge, kupke u kadi ili pod tušem. Antipiretici su bez efekta u ovom slučaju a preparati salicila mogu pogoršati stanje otrovanog. Otrov uglavnom brzo deluje pa životinji nema spasa. Preporučuje se da se psu u usta ubaci šaka soli koja će ga nagnati na povraćanje, čime bi trebalo iz sebe da izbaci otrov, bar u određenoj količini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP