Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BELGIJA DOŠLA DO NOVIH SAZNANJA PROTIV DRAŠKOVIĆA

Ubio albanskog separatistu za DB?!

Autor: J. Paunović - M. Dudvarski | 26.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Andrija Drašković uhapšen je na splitskom aerodromu na osnovu belgijske Interpolove poternice jer je policija došla do novih dokaza koji ukazuju da je Drašković 1990. godine učestvovao u ubistvu albanskog emigranta Envera Hadrija u toj zemlji, saznaje „Alo!“.

Iako je ranije oslobođen optužbi, Belgijanci sada  sumnjiče Draškovića da je  saizvršilac u ubistvu Envera Hadrija 1990. u Brise

Iako je ranije oslobođen optužbi, Belgijanci sada sumnjiče Draškovića da je saizvršilac u ubistvu Envera Hadrija 1990. u Briselu

Andrija je ranije oslobođen optužbi da je imao veze sa ubistvom albanskog emigranta u Belgiji i odazivao se svakom sudskom pozivu kad god mu je bio upućen. Međutim, belgijski istražitelji su posle dve i po decenije sakupili nove dokaze.


Andrija u šoku


Vera Drašković, majka Andrije Draškovića, kaže da se čula sa sinom pre nego što je krenuo na Hvar.
- Išao je sa suprugom Tamarom i detetom. Nisam se čula s njima dok su bili tamo. Verujem da se radi o administrativnoj grešci zbog koje je Andrija uhapšen. Verovatno je sudski poziv izgubljen, pa je zato raspisana poternica. Kad god je bio pozvan, on je išao na suđenje. Nisam se čula sa Andrijom otkako je uhapšen. Tamara kaže da je on dobro i da je potresen. Verujem da će se sve ovo rešti za nekoliko dana i da će Andrija biti pušten - rekla je Vera Drašković.

- On se sada sumnjiči kao izvršilac ubistva Hadrija u koje su bili umešani i Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin - rekao je za „Alo!“ izvor blizak istrazi.
Advokat Vinko Gulišija, branilac Draškovića, naveo je da njegov klijent nije znao da postoji poternica za njim.

- Koliko mi je poznato, nije znao za poternicu, ali znao je da se nešto događa. Da je hteo da beži, ne bi došao u Hrvatsku na letovanje - kaže Gulišija.
Kako „Alo!“ saznaje, Drašković je uhapšen na aerodormu u Splitu naočigled supruge Tamare i njihove ćerke. Policija mu saopštila da je uhapšen na osnovu Interpolove poternice koju je za njim izdala Belgija i dozvoljeno mu je da se poljubi i pozdravi sa ćerkom i suprugom. Hrvatska policija je Draškoviću prišla dok je bio na carinskoj kontroli i čekao ukrcavanje u avionu kojim je trebalo da napusti Hrvatsku.

- Drašković je pre nekoliko nedelja sa porodicom privatnim avionom odleteo na ostrvo Hvar i tada mu niko nije pravio problem. Međutim, nakon letovanja on je došao na splitski aerodrom i sa porodicom čekao avion za Srbiju. Kada je došao trenutak ukrcavanja, on je predao svoj pasoš, a ubrzo je bio zamoljen da sačeka trenutak. Pojavili su se policajci i na zaprepašćenje putnika i njegove porodice stavili Draškoviću lisice na ruke - rekao je naš sagovornik.

Ubistvo Envera Hadrija u Belgiji je poslednja likvidacija u režiji Udbe, odnosno u to vreme Državne bezbednosti. Kao izvršioci ranije su navođeni Andrija Lakonić, Veselin Vukotić i Darko Ašanin. Lakonić je ubijen nepunih mesec dana nakon likvidacije Hadrija, i to nakon svađe s Vukotićem i Ašaninom, koji je ubijen 1998. godine u svom kafiću „Koloseum“ na beogradskom Dedinju.

Za ubistvo se sumnjiče i Veselin Vukotić (na slici),  Darko Ašanin i Andrija Lakonić

Za ubistvo se sumnjiče i Veselin Vukotić (na slici), Darko Ašanin i Andrija Lakonić | Foto: Robert Getel


Drašković je krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića u beogradskom restoranu „Knez“ 2000. godine. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dve godine i tri meseca. On je 2007. uhapšen u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog antimafijaške istrage o švercu cigareta i droge. Ubrzo je, međutim, pušten na slobodu, i to zbog nedostatka dokaza.

Ko je Hadri?


U vreme kada je izrešetan usred bela dana u Briselu, iz automobila u pokretu, 49-godišnji Enver Hadri je bio predsednik Komiteta za zaštitu ljudskih prava Albanaca. U isto vreme bio je i pripadnik pokreta kosovskih Albanaca, tajne organizacije čiji su ciljevi uključivali otcepljenje od bivše Jugoslavije i pripajanje susednoj Albaniji. Ubijen je samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da prezentuje svoj poslednji izveštaj pred Savetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Njujorku. Izveštaj je potom prezentovao Džozef Diogardi, američki kongresmen albanskog porekla.

Kristijan Golubović

Kristijan Golubović | Foto: Zoran Ilić


Kristijan dao informacije o ubicama


Ključne informacije za razrešenje ubistva Hadrija je navodno dao Aleksandar Kristijan Golubović, kada je uhvaćen prilikom pokušaja pljačke u Diseldorfu u Nemačkoj. Mediji su ranije pisali da je, u nadi da će dobiti lakšu kaznu, Golubović rekao policiji da se susreo sa Hadrijevim ubicama u jednom noćnom klubu u Diseldorfu nekoliko dana pre ubistva i da je čuo da razgovaraju o nekom „poslu“ u Briselu. Nemačka policija je imena dobijena od Golubovića prosledila kolegama u Briselu. U pitanju su bili Darko Ašanin, Veselin Vukotić i Andrija Lakonić.


U pritvoru


Andrija Drašković se nalazi u pritvoru koji nije još pravosnažan i on može da se u roku od tri dana žali na njega.
- Sudija bi trebalo zatim da odluči o pritvoru i da li ima razloga za Draškovićevo zadržavanje, odnosno da li prihvata Draškovićevo jemstvo. U ovom slučaju, ako Andrija plati 100.000 evra, izlazi iz pritvora, ali samo uz uslove koje sud postavi. Dakle, mora da preda pasoš i ne sme da izađe iz hotela. Sve u svemu, čitava procedura može potrajati danima, jer uvek postoji žalba koju može izjaviti Drašković na odluku suda, a onda može tužilac da se žali i tako danima - objašnjavaju u hrvatskom pravosuđu.

Poslednji komentari
  • BgBoy Vreme: 26.06.2015 08:53h

    Ali rvati su opasni, pustili ga da potroši pare pa u ćorku! Kad je došao sve super zdravo-ćao, a u povratku lisice na ruke i tvorza!

  • Aleksandar Bojic Vreme: 26.06.2015 14:29h

    Zasto BIA hoce da ukloni sad KRISTIJANA GOLUBOVICA pa plasira ove neistine u javnost......

  • cinkaros Vreme: 26.06.2015 15:57h

    Znaci kristina peva kao Vesna Zmijanac,zanimanje drukara za manju kaznu sta se drugo moglo ocekivati od coveka koji ceo zivot zivi na foru i prica zatvorske price!!!

  • walter Vreme: 27.06.2015 18:48h

    Spakuj te ga u mardelj i zazidajte vrata da ne izadje covek umesan u svako ubistvo i nije kriv steta nema vise sluzbenu DBA sef Markovic mu u zatvoru sad mora da robija!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP