Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U NIŠU

Udar policije na 28 iznuđivača i zelenaša: Zločinci namlatili hiljade i pretili da će prodavati bubrege!

Autor: Branko Janačković | 10.08.2014 - 17:12:00h | Komentara: 3

U velikoj ofanzivi protiv zelenaša i iznuđvača, niška policija od početka godine podnela je 18 krivičnih prijava zbog ovih krivičnih dela i to protiv čak 27 osumnjičenih.

pokrivalice

Zelenaši dolijali u velikoj policijskoj akciji! | Foto: Shutterstock

Na udaru se se našli kamataši koji su davali građanima pare na „zajam“ sa mesečnom kamatom od 10 do 20 odsto, ili su pak pokušali da dođu do novca uterivanjem nepostojećeg, najčešće izmišljenog duga.

-Najčešće se zelenašanjem bave sitni kriminalci koji nisu bili evidentirani kao izvršioci težih krivičnih dela. Oni daju pare na zajam sa kamatom koja može višestruko uvećati iznos duga pa se desi da pozajmica od 300 evra naraste i do 10.000 evra. Kada dužnik ne može više da plaća, počinju pritisci i pretnje likvidacijom, kaže za „Blic“ izvor blizak istragama.

Ko se „uhvatio u kolo“ sa zelenašima, zna da se iz njega ne izlazi lako - sve dok žrtva ima šta da založi. Prema podacima policije najčešće žrtve zelenaša su nezaposleni građani sa velikim dugovanjima za struju, komunalne usluge ili oni kojima je potreban novac za lečenje ili operaciju.

Kako je “Blicu” potvrđeno u Osnovnom sudu u Nišu nijedan slučaj iznude i zelenašenja iz ove godine još uvek nije doživeo sudski epilog.

U 2014.godini sudski je okončan samo jedan postupak zbog zelenašenja I to tako što je obustavljen. Takođe se radilo o predmetu iz 2012.godine. Što se tiče iznuda, donete su dve prvostepene presude u kojima su izrečene kazne od tri i dve i po godine zatvora, ali se radi o slučajevima iz 2012. i 2013.godine. Jedan postupak za iznudu je obustavljen a jedan je u toku.

Koliko tačno ima žrtava zelenaša, nemoguće je dati odgovor jer se radi o “tamnoj brojci”: dužnici obraćaju za pomoć policiji tek kada im siledžije zaprete ubistvom ili otmicom članova porodice.
Iz policije su više puta apelovali na građane koji su žrtve zelenaša da ne oklevaju već da prijave takva krivična dela, jer ih to jedino može spasiti dužničkog ropstva.
Antrfile (ovo je sa slikama danas objavljeno u printu na Srbiji)
Niška policija objavila je fotografije poslednje dvojice osumnjičenih za zelenaštvo i iznudu iz Niša i Aleksinca – N.J.(30) i G.S. (35) i pozvala građane da se jave ukoliko su pozajmljivali od njih pare i bili oštećeni.

HRONOLOGIJA

AVGUST 2014. N.J. (30) iz Niša uhapšen je zbog sumnje da je dužnika D.M. kome je pozajmio 2.000 evra naplatio 6.700 evra a tražio mu je još 5.000 evra.
AVGUST 2014. G.S. (35) iz Aleksinca uhapšen zbog sumnje da je od I.S. (43) na osnovu pozajmice od 2.000 evra uzeo 5.000 a da je tražio još 11.000 evra preteći da će mu izvaditi bubrege i prodati ih!
JUL 2014. Nišlija M. M. (55) uhapšen je zbog sumnje da je od aprila 2012. do kraja prošle godine na osnvu zelenaške pozajmice od 2.000 evra od jednog Nišlije na ime kamate uzeo 6.800 evra i dva automobila. Kod njega nađene priznanice za pozajmice u iznosu od 126.850 evra.
APRIL 2014 Jovica N. (40) iz Donje Peščanice kod Aleksinca uhapšen je zbog sumnje da je Dušanu M. (26) pozajmio 300 evra sa mesečnom kamatom 60 evra. Čim dužnik nije mogao da izdrži plaćanje rata prodao je založeni traktor za 1.300 evra.
MART 2014. Protiv Jovice N. Donje Peščanice podneta prijava zbog sumnje da je od I.V. kojem je pozajmio 300 evra, na ime kamate za šest godina uzeo između 8.000 do 10.000 evra! Dužnik mu je slao rate i poštom dok je bio u zatvoru.
 
Poslednji komentari
  • ????lol Vreme: 10.08.2014 18:40h

    sto samo okolina nisa???idite malo u zrenjanin ima ih ko stakora...od vlasnika hamburgerije do gostiju po kaficima koji samo sede i cekaju potencijalne zrtve....

  • Rosmary Vreme: 10.08.2014 18:46h

    U SELU jAKOVU ŽIVI I OPERIŠE GROZNI ZELENAŠ. KUĆU JE UKRASIO SLIKAMA POZNATIH SRPSKIH SLIKARA UZETIM UZ HOHŠTAPLERSKE UGOVORE. POLICIJA GA ŠTITI.

  • Sabac Vreme: 11.08.2014 11:30h

    U Sapcu policija daje pare zelenasima, koji posle te pare prosledjuju dalje pod kamatu. Tako da uvek imaju njihovu zastitu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP