Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POTVRĐENO PISANJE ALO!

Uhapšen Predrag Bubalo!

Autor: M. Dakić | 14.06.2013 - 09:52:00h | Komentara: 12

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije (UKP) priveli su bivšeg ministra za privredu Predraga Bubala, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još šest osoba zbog malverzacija u vezi sa privatizacijom Luke Beograd.

Predrag Bubalo

Pored Predraga Bubala, u policiji će se naći još 10 osoba | Foto: Dalibor Danilović

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja oštetili budžet za najmanje 5, 7 miliona evra. Luka Beograd je 2005. godine prodata firmi "Vorld fin" iz Luksemburga čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko.

Pored Bubala i Đorđevića pripadnici Radne grupe priveli su i Gorana Mrđu, bivšeg Izvršnog direktora Agencije za privatizaciju, Alekseja Misailovića, bivšeg direktora Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju, Aleksandra Gračanca, bivšeg direktora Akcijskog fonda, Jasminu Dragutinović,bivšeg direktora sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu, Miroslavu Drobac, bivšeg direktora privrednog društva “ Luka Beograd” a.d. i Dušana Kosovca- bivšeg finansijskog direktora ” Luke Beograd”.


Podsećamo da je "Alo!" još jutros najavio privođenje Predraga Bubala, bivšeg ministra za ekonomske odnose s inostranstvom i ministra privrede i privatizacije koji je član Demoraktske stranke Srbije od 2002. godine.

Radna grupa MUP-a privela je kraju prikupljanje dokaza o zloupotrebama teškim 21 milion evra prilikom privatizacije ovog preduzeća.

U okviru istrage koju Radna grupa MUP-a vodi u vezi s ovim slučajem, Bubalo je već bio saslučan krajem januara, kada je dao svoj iskaz u policiji u svojstvu građanina. On je tada oprativcima Radne grupe UKP-a rekao da u okviru privatizacije Luke nije urađeno ništa protivzakonito i da je ta odluka doneta na najvišem državnom nivou.


Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija “Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo, kome se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja

ž

- Bubalo je propustio da obavesti vladu i predsednika vlade o stvarnoj vrednosti akcija „Luke Beograd“, koja, prema preliminarnoj proceni Instituta ekonomskih nauka iz juna 2005. godine, iznosi 22-23 evra po jednoj akciji - piše u prijavi Saveta. Umesto toga, akcije su prodate po ceni od 800 dinara, a ovom transakcijom su oštećeni ne samo budžet Srbije i bivši akcionari, već i svi poreski obveznici.


Prema rečima našeg izvora bliskog istrazi, današnja privođenja tek su početak u rasvetljavanju ovih mahinacija i nova hapšenja tek slede.

Preuzimanje akcija
Luka Beograd privatizovana je 2005. godine u vreme premijera Vojislava Koštunice, u čijoj vladi je Predrag Bubalo bio ministar od 2004. do 2007. Septembra 2005. godine 40 odsto akcija Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodate su firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, a zatim su otkupljene i preostale akcije koje su bile u rukama malih akcionara. Iza „Vorldfina“ su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i Miroslav Mišković.

Poslednji komentari
  • Surovi Vreme: 14.06.2013 10:35h

    Porodica Bubalo ima u Beogradu bar 5 stanova. O tome je već bilo reči, pre nekoliko godina na B92, i nikom ništa.

  • Lazar Vreme: 14.06.2013 11:57h

    Ma pusti stanove,na inostranim računima ima milione evra.To država zvanični preko Interpola da istraži i da se pare vrate u državnu kasu.

  • samo napred! Vreme: 14.06.2013 14:28h

    A u Kikindi je kupio sve sto je vredelo...veoma sposoban covek kad treba nesto da se mazne ali brate mili preterao je....tako je to u Srbiji kad na vlast dolaze gladni ,bez kinte pa jedino sto vide je sansa za bogacene...sramota kakvi ljudi su nam bili ministri....nisam clan ni jedne stranke ali Vucic ima sve moje simpatije.

  • Miško Vreme: 14.06.2013 15:02h

    Bez Beka - sve je komedija.

  • dragana Vreme: 14.06.2013 15:37h

    A sta je sa prodajom DDOR~a?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP