Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZBOG PRIMANJA MITA

Uhapšen predsednik Federacije BiH

Autor: Beta | 26.04.2013 - 14:20:00h | Komentara: 0

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je u Sarajevu zbog primanja mita za pomilovanja, javlja Federalna televizija, bez zvanične potvrde policije.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Budimira u njegovom kabinetu u Sarajevu.
Tužilac za organizovani kriminal i korupciju Oleg Čavka potvrdio je da su u toku istražne radnje, ali nije želo da da više informacija o tom slučaju, pa ni da potvrdi da li je Budimir uhapšen.
''Mogu samo da potvrdim da sprovodimo istražne radnje, i to za koruptivna krivična dela'', rekao je Čavka za agenciju Anadolija i najavio da će više informacija biti poznato posle 17 sati.

Živko Budimir

Živko Budimir

Laura Bošnjak, savetnica predsednika FBiH, izjavila je da je u toku pretres Budimirove kancelarije. Ona je potvrdila da je Budimir u svojoj kancelariji i demantovala sve informacije i spekulacije o navodnom primanju mita od 47.000 maraka.

Kako je javila FTV, od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima je bio i zahtev Merseda Hadžića. On je u Zenici izdržavao kaznu od dve i po godine zatvora za pokušaj ubistva.
Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega, gde su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković Lijanović, odnosno porodica zamenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim deljenjem podsticaja u Federaciji BiH, kao i s aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.
Mladen Ivanković Lijanović, predsednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ''Lijanović'', odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja agencija Anadolija.
Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.
''Za sada još nisu došli'', rekao je uz osmeh Ivanković Lijanović.
Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji "Bernina" iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.
Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sedišta firme ''Lijanovići''. Navodno, je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.
Agencija Anadolija kontaktirala je kompaniju "Bernina", ali tamo nisu hteli potvrditi, ali niti demantovati da je u toku policijski pretres.
''Ništa vam ne možemo reći'', rekla je službenica te kompanije.

Tri akcije hapšenja širom BiH

Iz Tužilaštva je medijima poslat dopis da, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH "obavljaju određene istražne aktivnosti" u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.
Cilj ovih istražnih aktivnosti jeste otkrivanje koruptivnih krivičnih dela čiji su počinioci najviši funkcioneri Federacije BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.
U kratkom saopštenju se ne precizira cilj akcije, ni protiv koga je usmerena, već da će o rezultatima pretresa javnost biti naknadno informisana.
Kako navodi portal Klix.ba, "istražne aktivnosti" se odnose na operativne akcije kodnih naziva "Memory", "Patriot" i "Pravda". Navedene aktivnosti se realizuju se uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.
Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela iz oblasti korupcije - podmićivanja, i krivičnih dela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), kao i neovlašćenim prometom opojnih droga i organizovanim kriminalom (KZ BiH).
Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH. Kako saznaje Klix.ba, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP