Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZLOUPOTREBA OVLAŠĆENJA

Uhapšen vlasnik "Toze Markovića" Dejan Babić!

Autor: J.Paunović | 22.06.2015 - 11:33:00h | Komentara: 0

Većinski vlasnik preduzeća "Toza Marković" iz Kikinde, Dejan Babić, jutros je ponovo uhapšen, ali ovoga puta zbog toga što se sumnjiči da je svoju firmu "FAD" oštetio za 18 miliona evra, saznaje alo.rs.

Babić je malverzacijama  zaradio 1.375.000.000  dinara

Babić se sumnjiči da je ojadio svoja preduzeća "FAD" i "Toza Marković"

Prema našim informacijama, pored Babića uhapšeno je još pet osoba koje se sumnjiče da su zloupotrebljavali ovlašćenja u privredi i zbog utaje poreza.

Babić se sumnjiči da je ovo krivično delo učinio u periodu između 2006-2012. godine. On je pušten iz pritvora u kome se nalazio zbog sumnje da je oštetio firmu "Toza Marković" za 30 miliona evra. Bio je pušten da se u ovom postupku brani sa slobode.

Kako je saopštio MUP uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i poresku utaju, čime su Privredno društvo "FAD" iz Gornjeg Milanovca oštetili za oko 18 miliona evra.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku, uhapšeni su jedan od vlasnika preduzeća "FAD" D. B. (47), odgovorna lica preduzeća "FAD" D. R. (52 i G. M. (46), koji su i članovi Upravnog odbora tog preduzeća, član Upravnog odbora "FAD-a" M.K. (41), odgovorno lice "Žitoprodukta", član Upravnog odbora "FAD-a" P. P. (47) i odgovorno lice preduzeća "Nautika" i "Toza Marković" S. J. (45).


Sumnja se da su osumnjičeni od 2006. do 2012.godine, u dogovoru sa jednim od vlasnika "FAD-a" D. B, zaduživali ovo privredno društvo kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite po tržišnim uslovima.


Takođe, sumnja se da su novac obezbeđen iz kredita banaka, odmah po prispeću na tekuće račune "FAD-a", transferisali firmama u kojima je D. B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu, ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.


Nakon toga, Privredno društvo "FAD" je snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost.

Na taj način osumnjičeni su privrednom društvu "FAD" naneli štetu od 1,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom osumnjičenog D. B., pribavljena je protivpravna imovinska korist u tom iznosu.

Namernim netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem, u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom D. B, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u "FAD" i time oštetili budžet Srbije u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara.

Navodi se da se protiv osumnjičenih D.B, S. J, P. P. i M. K. vodi predistražni postupak pred Višim Sudom u Zrenjaninu, zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i poreska utaja.

Sumnja se da su, od 2006. do 2013. godine, zaduživanjem kod poslovnih banaka i pozajmicama koje nisu vraćene, Privrednom društvu "Toza Marković" AD Kikinda naneli štetu u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom D. B, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,3 milijardi dinara.

Policija intenzivno traga za još jednom osobom, piše u saopštenju MUP-a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP