Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ODOBRAVALI KREDITE MIMO ZAKONA

Uhapšeni bivši
čelnici Razvojne banke!

Autor: Agencije | 23.03.2013 - 10:08:00h | Komentara: 3

Privedeno troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine zbog sumnje da su odobravali kredite mimo zakona i važećih procedura te banke.

Policija

Policija privela tri osobe | Foto: Nebojša Marković

Kako je prenela Radio-televizija Srbije, osumnjičeni su nekadašnji predsednici Izvršnog odbora Srđan Petrović i Biljana Jovanović i bivši direktor Sektora za poslovanje sa privredom Slobodan Bajin.

Direktor policije Milorad Veljović ranije danas je potvrdio da kriminalistička policija privodi tri osobe iz vrha Razvojne banke Vojvodine, osumnjičene da su tu finansijsku instituciju oštetile za više od 20 miliona evra.
Veljović je agenciji Beta rekao da je, osim troje čelnika banke čije je privođenje u toku, krivičnom prijavom obuhvaćen i vlasnik 10 preduzeća za transport i održavanje puteva Dušan Borovica, koji je od ranije u pritvoru.
Direktor policije napomenuo je da će tokom dana biti poznato više detalja i da će javnost biti opširnije obaveštena u vezi sa celom akcijom.
Da će uskoro biti hapšenja za malverzacije u toj banci najavljeno je bilo i u današnjoj štampi.

Tako su listovi preneli da bi nekoliko čelnika Razvojne banke Vojvodine (RVB) uskoro moglo da se nađe pred licem pravde, jer se sumnja da su Dušanu Borovici, vlasniku više preduzeća u sistemu "Borovica", davali kredite bez pokrića u vrednosti od 25 miliona evra.
Najmanje troje direktora RBV biće uhapšeno zbog sumnje da su firmama biznismena Dušana Borovice na reč odobrili kredite vredne 25 miliona evra i za više od 25 miliona evra oštetili državu, piše "Informer", a "Kurir" navodi da su među osumnjičnima predsednici izvršnih odbora Razvojne banke Vojvodine (RVB) i direktori nadležnih sektora u ovoj instituciji.
Istraga o višegodišnjem ozbiljnom kriminalu u RBV pokazala je da su bankari odobravali firmama ranije uhapšenog biznismena Dušana Borovice desetine kredita vrednih više od 25 miliona evra, čime su opljačkane država i sama banka. Krediti su izdavani bez potrebnih obezbeđenja, tako što su Borovičine firme jedna drugoj bile žirant, iako su se sve zaduživale kod Razvojne banke Vojvodine, navodi "Infomrer".

pokrivalice

Dolijali čelnici RBV| Foto: Shutterstock

List piše i da su svi krediti ugovoreni direktno između Dušana Borovice i funkcionera banke, a da je deset firmi iz sistema "Borovica" dobijalo silne kredite praktično bez ikakve ozbiljne garancije.

Ova prevara je samo jedan u nizu primera milionske pljačke Razvojne banke Vojvodine, navodi list podsećajući da su pojedini direktori Razvojne banke koji su omogućavali kredite Borovici već uhapšeni tokom 2010. godine zbog sumnji da su pomagali u pranju novca u korist narko-bosa Darkak Šarića. Oni su obezbedili polaganje 603.000 evra bankarske garancije za privatizaciju novosadskih hotela "Putnik" i "Vojvodina" i preduzeća "Lipa" iz Stare Pazove, koji su u vlasništvu kompanije "Municipijum S", iza koje stoje članovi organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, navodi Informer.
List piše da je istraga o Razvojnoj banci Vojvodine pokazala da je ova institucija sistematski opljačkana prethodnih godina, a da dalja istraga treba da pokaže da li je bankarima neko davao naloge da izdaju kredite bez potrebnih obezbeđenja.

Razvojna banka Vojvodine

Razvojna banka Vojvodine u Novom Sadu | Foto: Nenad Milošević

Dalja istraga o RBV trebalo bi da raskrinka ostale sumnjive transakcije u ovoj banci, među kojima je i kredit Demokratskoj stranci od 360 milionua dinara.

Među spornim kreditima RBV, prispelim na naplatu, nalazi se i kredit odobren DS-u u iznosu od 360 miliona evra.

"Rok otplate je, aneksom ugovora, pomeren sa šest meseci na pet godina, a mesečne rate nisu plaćane. Ujedno, pomeren je i rok da se kredit obezbedi adekvatnim sredstvima, ali ni to nije urađeno", saznaje list dodajući da je zbog neizimirenja obaveza, kredit pušten na naplatu, što je razlog blokade svih računa DS.
Poslednji komentari
  • Insajder Vreme: 23.03.2013 11:49h

    Opet Borovica. A da li se neko pita da li je Borovica sve to mogao da radi bez necije zastite, i da li je bas sav novac zavrsio samo uinjegovim dzepovima. Zasto ne dodju ikstrazitelji malo u Rumu i rasp;taju se kakva je bila sprega opstinskih vlasti i ovog ''biznismena''. Dovoljno je samo da provere imovinske karte najvisaih opstinskih funkcionera pre ljubavi sa Borovicom i danas i sve ce biti jasno. Neka anketiraju gradjane Rume sta znaju o asfaltiranju gradskih ulica, stanovima i kucama koje su preko noci stekli pojedinci. Ko vozi ciji dzip., itd... itd...

  • sinisa Vreme: 23.03.2013 14:19h

    Analizu davanja kredita treba izvrsiti u svim bankama i pre privatizacije.

  • mare Vreme: 23.03.2013 14:22h

    bravo policijo,hapsi i oduzimaj imovinu,koju su stekli na prljav način.pajtić reče da će podneti ostavku,ako u rbv fali i jedan euro.sada je čas za ostavke i hapšenja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP