Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA

Uhapšeni sajber kriminalci, među njima i trojica Srba! (FOTO)

Autor: Srna | 16.07.2015 - 14:31:00h | Komentara: 0

Troje građana Srbije, sa još 59 lica, uhapšeno je u višegodišnjoj međunarodnoj policijskoj akciji koja je usmerena na suzbijanje najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala, falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

Sajber kriminalci

Deo zaplenjene luksuzne robe | Foto: MUP

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica, saopštio je danas MUP Srbije.
Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Sajber kriminalci

Kriminalci su imali veliki broj slovenačkih pasoša | Foto: MUP

Akciji “Shrouded Horizon” prethodila je operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala “Ameks”, u kojoj je 10. jula ove godine uhapšeno 11 lica, među kojima je bio i N. C.

Sajber kriminalci

Zaplenjen je i veliki broj bankarskih kartica | Foto: MUP

Sumnja se da je on koristeći forume i komunikaciju drugim tehničkim sredstvima na internetu pribavljao i razmjenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe vršili izradu falsifikovanih platnih kartica i biometrijskih pasoša.
Policijski službenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.
Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je američki Federalni biro za istrage (FBI) obavijestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.

Sajber kriminalci

Deo zaplenjenog materijala | Foto: MUP

Osim srpske policije, u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP