Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

VLASNICI VIŠE PRIVATNIH PREDUZEĆA

Uhapšeni zbog sumnje da su utajili 200 miliona dinara poreza

Autor: Tanjug | 24.05.2013 - 12:40:00h | Komentara: 0

Smederevska policija uhapsila je vlasnike više privatnih preduzeća zbog osnova sumnje da su, kao organizovana kriminalna grupa, izbegli plaćanje poreza u iznosu od 200 miliona dinara i na taj način oštetili republički budžet, saopšteno je danas iz PU Smederevo.

pokrivalice

Uhapšeni vlasnici više privatnih preduzeća | Foto ilustracija: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, Inspektori Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo uhapsili su Miodraga J. iz Osipaonice, Novicu P. iz Paraćina, Dušana T. iz Beograda i Dejana S. iz Saraoraca kod Smedereva. Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i onemogućavanje vršenja kontrole, tako što su, tokom 2011. i 2012. godine, pravili fiktivnu poslovnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvoždja od više preduzeća sa teritorije Srbije.


Ta preduzeća su, za novčanu nadoknadu od 100 do 300 evra, osnivala fizička lica iz Smedereva, Beograda, Paraćina, Jagodine, Niša i Kruševca.
Osnivači su bili samo formalni vlasnici i odgovorna lica preduzeća, dok su celokupno poslovanje vodili uhapšeni, tako što su lažno prikazivali promet otpadnim gvoždjem izmedju svojih i novoosnovanih firmi, a u stvarnosti, gvoždje nabavljali od fizičkih lica, za gotov novac, bez poslovne dokumentacije i dokaza o otkupu.

Na taj način su ostvarili promet veći od milijardu dinara za koji nisu platili porez od 200 miliona dinara, pa su za taj iznos oštetili republički budžet.
Kako se dodaje u saopštenju, osumnjičeni su, nakon prebacivanja novca na račune "fiktivnih" firmi, tim novcem kupovali gradjevinski materijal, koji su prodavali za gotov novac, a za sebe zadržavali proviziju od 12 odsto.
Kako bi prikrili nezakonite radnje i onemogućili kontrolu poslovanja od strane smederevske policije, osumnjičeni su sedišta preduzeća prebacivali na teritoriju Kosova i Metohije.

Osumnjičeni će, u zakonskom roku, biti sprovedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu, dok će protiv više od 30 lica, koja su fiktivno otvarala preduzeća za njihov račun, biti podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu u Smederevu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP