Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

APELACIONI SUD PRESUDIO

Ukinuto produženje pritvora Radonjiću i Romiću!

Autor: Tanjug | 10.12.2014 - 15:23:00h | Komentara: 0

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je ponovo produžen pritvor dvojici bivših pripadnika DB-a Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, okrivljenima za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine, ali ne i pritvor okrivljenima.

Radonjić i Romić

Radonjić i Romić | Foto: Rajko Ristić

Tom odlukom provstepenom sudu je naloženo da ponovo odluči o pritvoru i da precizno objasni zašto smatra da oni moraju da budu u pritvoru "zbog uznemirenja javnosti", odnosno u čemu se to uznemirenje sastoji.
 
Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je rešenje ukinuto zbog bitnih povreda Zakonika o krivičnom postupku, odnosno što prvostepeni sud nije naveo jasne razloge o odlučnim činjenicama za produženje pritvora, zbog čega prvostepeno rešenje nije ni moglo biti ispitano.
Između ostalog, kako je navela, Apelacioni sud smatra da se iz prvostepenog rešenja ne vidi da li su i kako način izvršenja i težina posledice krivičnog dela doveli do uzmennemirenja javnosti, a ako jesu da li je uznemirenje takvog karaktera da može ugrozi nesmetamo vođenje krivičnog postupka.
Razlozi koje je Specijalni sud dao u svom rešenju, kao osnov za pritvor - uznemirenje javnosti, svode se na to da je krivično delo izvršeno 1999. godine, a da su tek nakon 15 godina otkriveni izvršioci, "što čini aktuelnim njihove inkriminisane pravne radnje".
"Apelacioni sud smatra da protek vremena od izvršenja krivičnog dela svakako dovodi do inteziteta razloga za pritvor po tom zakonskom osnovu, ali ističe da ukoliko ti razlozi postoje i dalje, da ih je potrebno na detaljniji način objasiniti i dovesti ih u uzročnu vezu sa neophodnošću daljeg zadržavanja", ukazala je portparolka.
Radonjić i Romić uhapšeni su 13. januara ove godine i od tada su u pritvoru, a Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine.
Inače u toku je dopuna istrage protiv Radonjića, Romića, kao i tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Miroslava Kuraka zbog ubistva Ćuruvije koju sprovodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.
Svi su optuženi za krivično delo teško ubistvo.
Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci. Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, a sa njim je u tom momentu bila i njegova prijateljica Branka Prpa.
Marković je uhapšen u februaru 2001. godine. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.
Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.
Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku im je ponovljeno suđenje.
Zbog protesta advokata, istražne radnje u kojima je neophodno prisustvo branioca ne mogu sa se sprovedu, a ne mogu da se održe ni suđenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP