Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

AMERIČKI TUŽILAC RAZOČARAN ODLUKOM

Upozoreni smo da Srbija neće ispoštovati dogovor!

Autor: A. DimitrovskA - B. Jelovac | 22.11.2012 - 23:08:00h | Komentara: 12

“Nismo iznenađeni odlukom da Miladin Kovačević bude pušten iz zatvora pre isteka kazne jer smo i bili upozoreni na nedoslednost srpskog pravosudnog sistema, ali sam lično duboko razočaran”, kaže u ekskluzivnoj izjavi za “Alo!” Džerald Molen, glavni tužilac američkog okruga Brum, gde je Kovačević (24) u maju 2008. godine brutalno pretukao kolegu sa fakulteta Brajana Štajnhauera (25).

Miladin Kovačević

Miladin Kovačević | Foto: AP - Darko Vojinović

- Prevremeno puštanje Kovačevića je kršenje dogovora koji je Srbije imala sa SAD, koje su joj ustupile njegovo krivično gonjenje. Interpolova poternica za Kovačevićem je ranije povučena i ne preti mu ni ekstradicija ni kada pređe granicu Srbije, upravo jer je u Srbiji proglašen krivim, osuđen i poslat na izdržavanje kazne na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Miladin možda već

danas na slobodi!
Kako “Alo!” saznaje, Kovačević se na slobodi naći najverovatnije tokom sledeće nedelje, mada postoje minimalne šanse da se to dogodi tokom današanjeg dana. Naime, neophodno je da sudsko rešenje o njegovom puštanju iz zatvora postane pravosnažno.

Međutim, njegovim prevremenim puštanjem na slobodu ignorisan je i taj deo dogovora - kaže Molen za “Alo!”, očigledno ogorčen jer će se Kovačević, nakon usvajanja Zakona o amnestiji, kojim mu je kazna skraćena za deset odsto, narednih dana izaći iz somborskog zatvora, iako mu kazna ističe 7. januara sledeće godine.

Naime, Prvi osnovni sud je prekjuče odlučio da se Kovačević pusti iz zatvora jer ispunjava uslove za umanjenje kazne po Zakonu o amnestiji, koji je u subotu stupio na snagu.

Tužilac Džerald Molen

Tužilac Džerald Molen

Međutim, zanimljivo je da krivično delo nanošenja teških telesnih povreda u Zakonu nije navedeno ni u spisku dela koja podležu amnestiji, ali ni u spisku krivičnih dela koja su isključena iz prava na amnestiju. Kovačević je nakon tuče u američkom pritvoru proveo mesec dana, nakon čega je njegova porodica platila kauciju od 100.000 evra, nakon čega je, iako su mu oduzeli pasoš, u Konzulatu Srbije u Njujorku dobio privremenu putnu ispravu i otputovao u Beograd.

Zbog slučaja je izbio diplomatski skandal koji je pretio da ugrozi odnose sa SAD, a sve je “opeglano” tako što je naša država isplatila porodici Štajnhauer odštetu od 900.000 dolara. Delegacija srpskog tužilaštva sa Zagorkom Dolovac na čelu potom je uverila tužioca Molena da je “srpski sud u stanju da procesuira ovo krivično delo”, tako da nam je slučaj ustupljen. Kovačević, koji je 1. novembra 2010. godine potpisao sporazum o priznanju krivice, pravosnažno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora.

Uroš Mišić

Izvukao se: Uroš Mišić

Izlazi i Mišić
Viši sud u Beogradu odlučio je da Uroš Mišić, shodno Zakonu o amnestiji, bude pušten iz zatvora u kojem je trebalo da bude do 15. januara sledeće godine. Mišić je osuđen na pet i po godina zatvora za napad na žandarma Nebojšu Trajkovića tokom utakmice Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. godine.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 22.11.2012 23:57h

    ta bitanga kovacevic nas skupo kosta!

  • Dobrivoje Milosevic Vreme: 23.11.2012 02:53h

    Ameri, pricaju o pravdi.Procitajte izjavu sudije Merona.

  • Dobrivoje Milosevic Vreme: 23.11.2012 02:57h

    Oni pricaju o pravdi. Procitajte izjavu sudije Meronaiz Haga.

  • miki Vreme: 23.11.2012 03:29h

    Ameri pa vi najbolje znate,da amnestija vazi za sve one koji su tim zakonom obuhvaceni ali vama sve smeta vi da mozete dusu bi nam uzeli sto ja stvarno ne znam. Sta smo mi vama napravili DA NAS VI TOLIKO MRZITE.cak ima budala i to skora preko 30%koji vas vise vole od naseg najblizeg naroda Rusa,Crnogorce ne racunam jer su oni Srbi.

  • m marko Vreme: 23.11.2012 04:02h

    nesto se nesecam da mu je zao sto mu je zemlja upetljana u sve ratove i da svakodnevno ubija stotine ljudi u njihovim zemljama a i vi svasta pisete,normalno da treba da ga puste pa koga su oni to osudili za bilo koje nedelo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP