Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

DOŠLI ČIM JE PROGLAŠENA EPIDEMIJA SALMONELE

Vanredna inspekcija u domu u Vranićima

Autor: Beta | 19.04.2015 - 00:10:00h | Komentara: 0

Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da u Domu za stara lica "Dvoje" u Vranićima kod Čačka nema dovoljno zaposlenih i da neki radnici nisu prijavljeni, saopštilo je u subotu uveče Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Dom za stare u Vranićima kod Čačka

Dom za stare u Vranićima kod Čačka

Inspekcija je došla u petak, čim je obavljeno da je u Domu proglašena epidemija crevnih bolesti. Od salmonele su umrla tri korisnika doma, a još šest je u bolnicama na lečenju.
Inspektorat socijalne zaštite koji je izvršio nadzor, nadležan je za utvrđivanje zakonitosti rada i ispunjenja uslova i standarda za pružanje usluge socijalne zaštite, ali ne i za kontrolu hrane, ali se u saopštenju navodi da Dom ima s nadležnim Zavodom za javno zdravlje ugovor o kontroli ispravnosti hrane i higijene.
- Inspektorima socijalne zaštite su sanitarni inspektor i lekar epidemiolog predočili da su sa aspekta zdravstvene zaštite preduzete sve adekvatne mere, navedeno je u saopštenju.
U saopštenju se dalje navodi da je Ministarstvo 24. januara prošle godine zabranilo Petru Mariću iz Čačka pružanje usluge smeštaja odraslim i starijim licima u ilegalnom domu za stare a u objektu na adresi Vranići, Vranići bb, Čačak i da je on postupio po rešenju.
- Ministarstvo je zatim, postupajući po zahtevu za izdavanje licence Privrednog društva 'Dvoje', 14. 4. 2014. godine donelo rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova i standarda za pružanje usluga domskog smeštaja, navedeno je u saopštenju.
Dom "Dvoje", koji drži isti vlasnik, dobio je ograničenu licencu na
pet godina i "u periodu od izdavanja licence nije bilo primedbi na rad
Doma i kvalitet zaštite korisnika".
Inspekcijski nadzor izvršen je u petak po primanju informacija o epidemiji crevnih bolesti u toj ustanovi, a pregled objekata i dokumentacije biće nastavljen narednih dana, jer u petak nije obavljen u potpunosti zbog pretvaranje dela doma u karantin.
Inspekcija će, kako se navodi u saopštenju konačan stav o merama koje treba preduzeti, doneti pošto dobije rezultat nadzora zdravstvene i sanitarne inspekcije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP