Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MILENKO BOŽOVIĆ NOVI KOMANDIR

Veljović: Ovo je kap koja je prelila čašu! Počinilac zločina je izrod od policije i države!

Autor: S. Vojinović / J. Paunović / Ag. | 16.07.2013 - 14:15:00h | Komentara: 6

Direktor policije Milorad Veljović podneo je predlog za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

Komandant Bratislav Dikić

Komandant Bratislav Dikić | Foto: Ognjen Radošević

Kako Alo! saznaje, Žandarmerijom koja broji oko 4.000 ljudi, od danas će rukovoditi Milenko Božović dosadašnji zamenik Bratislava Dikića.

Direktor policije je dao pismeni predlog kabinetu ministra policije u kom traži smenu komandanta Žanadarmerije.

U tom predlogu piše da Dikić bude raspoređen na drugo radno mesto na osnovu svoje stručne spreme.

Komandant Žandarmerije MUP Srbije Bratislav Dikić rekao je danas da nije obavešten da je direktor policije Milorad Veljović zatražio njegovu smenu.

- Na terenu sam sa ljudima. Veljović me nije obavestio o zahtevu za mojim razrešenjem, niti o eventualnim razlozima za smenu. Nismo se danas čuli tako da ne mogu ništa više da kažem o tome - rekao je Dikić za dnevnik Danas.

Na konferenciji za novinare Veljović je rekao da je ministru Dačiću predložio smenu komandanta jer je to najmanje što se moglo učiniti.


- Taj čovek koji je to uradio nije predstavnik Žandarmerije. To su izrodi od policije i države. Predložio sam (predsedniku Vlade Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću) smenu Dikića i to je najmanje što mogu učiniti. Nemam reči - rekao je Veljović u sedištu MUP-a.
 

On je rekao da misli da je zahtev za smenu Dikića ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić već potpisao: "Očekujem da je već potpisan", rekao je Veljović.

Milorad Veljović

Milorad Veljović | Foto: Goran Srdanov

Konferencija je sazvana povodom jučerašnjeg incidenta u ataru sela Ratković kod Rekovca gde je su pronađena dva ugljenisana tela u spaljenom automobilu a za šta je osumjičen jedan pripadnik žandarmerije.


- Ovo je nešto što se nikad ne sme ponoviti. Nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i države, niko ne može sebi dozvoliti da funkcioniše izvan sistema direkcije policije ako je u tom sistemu - rekao je Veljović.


On je dodao da je ubistvo dva mladića kod Rekovca kap koja je prelila čašu.
- Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu, ja na ovaj način želim da policija bude ono što treba, profesionalna služba koja radi u interesu naroda. Nije bitan ni Veljović, ni Rodoljub Milović, ni Dikić, ne sme niko van direkcije policije da stvara veze i vezice kako bi tražio svoju zaštitu - poručio je Veljović.


Povodom događaja iz Niša, Veljović je rekao da će, zbog interesa javnosti tražiti da taj događaj što pre izađe u javnost i da se utvrdi da li je neko odgovoran ili ne, ocenivši pritom da se događaj u Rekovcu ne bi ni desio da je taj prethodni slučaj rešen.


- Budite sigurni da mi nećemo stati na ovome - poručio je Veljović dodajući da se to više ne tiče samo Žandarmerije, već i svih ostalih uprava u direkciji policije.


On je rekao da očekuje potpunu podršku Dačića i dodao da su u Žandarmeriji poremećeni odnosi i da ta služba ne funkcioniše i da je zbog toga još ranije govorio o neophodnosti smena u toj jedinici.

Slučaj brutalnog ubistva dvojice mladića u koje je bio umešan i pripadnik Žandarmerije, samo je poslednji u nizu skandala koji prate ovu jedinicu otkako njom rukovodi Dikić, o čijoj smeni je i ranije bilo reči.

Svi Dikićevi skandali:

*Formiranje posebnog odreda po uzoru na JSO


*Zakletva koju je Dikić lično napisao a koja glasi “Pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova”
Prisluškivanje najbližih saradnika


*Rat sa načelnikom UKP-a Rodoljubom Milovićem
Istrage protiv žandarma zbog reketiranja, iznuđivanja...
 

O kriminalnim aktivnostima u koje su bili umešani Dikić i njegov brat Dragan, koji je zaposlen u obaveštajnom odseku Žandarmerije u Nišu, i još dvadesetak članova, Uprava sektora unutrašnje kontrole sastavila je izveštaje i dostavila ih ministru unutrašnjih poslova Ivicu Dačiću.

U januaru 2012. komandant Žandarmerije je optuživan da planira formiranje odreda za specijalne namene, po ugledu na nekadašnju JSO. Tada je to negirao, ali je Žandarmerija ojačala za nekoliko stotina novih pripadnika. Iz tog vremena datira i njegov nadimak "Mali Legija".

Vladimir Božović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu policije i međunarodnu saradnju, dao je ranije nalog da se ispita slučaj Bratislava Dikića.

- Sadašnje stanje u Žandarmeriji je nedopustivo. U okviru institucija i sistema kakav je MUP sve mora biti istraženo do kraja i odgovorni, bez obzira na ime i funkciju, moraju snositi konsekvence. Nisu mediji ti koji će donosti sud, već je na institucijama i nadležnim državnim organima da utvrde svačiju odgovornost. Tu nema kompromisa - rekli su tada za „Blic” u kabinetu Vladimira Božovića.

Podsetimo, Dikić je pažnju javnosti privlačio i reklamama i spotovima sa grupom "Amadeus".

Poslednji komentari
  • Žbir Vreme: 16.07.2013 16:06h

    A kada će ostale organizacione jedinice policije doći na red gospodine Veljoviću? Kao npr. uprava saobraćajne policije, uprava za zajedničke poslove i dr...

  • BATA Vreme: 16.07.2013 23:27h

    Za nepoverovati ,ovih dana policajcui izašli na intervenciju kad tamo krimos sin od kolege policajca ,postojio ih njih četvoro i terao ih da rade sklekove .

  • marko Vreme: 17.07.2013 06:24h

    Bravo, postavljajte crnogorce na sve bitnije funkcije u policiji i zandarmeriji.... kako ovo prolazi ja ne mogu da verujem.....

  • Ljubomir Zejak Vreme: 17.07.2013 07:57h

    Pozovite onog izlapelog Nikolica i pitajte ga "Gde stanuje kriminal?!".On je pre desetak dana izjavio"KRIMINAL VISE NE STANUJE U SRBIJI!".Dacic izjavljuje"POTPISACU" umesto "POTPISAO SAM!!!".Srbija se vratila u DEVEDESETE.

  • Nebojsa Vreme: 17.07.2013 08:57h

    Vi verujete Veljovicu,pogledajte ko prvo radi u policiji?zandarmeriju nam ne dirajte,policija je pet puta gora kako vas bre nije sramota ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP