Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MALO DOKAZA

Vođi "Obraza"
ukinuta presuda

Autor: Beta | 15.11.2012 - 14:26:00h | Komentara: 1

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i predmet vratio Prvom osnovnom sudu na ponovljeno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima i da je ukidanje prvostepene presude nužno.

Bio osuđen na 10 meseci zatvora - Mladen Obradović

Bio osuđen na 10 meseci zatvora - Mladen Obradović | Foto: M. Šurjanac

"Pregledom računara Obradovića nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je su sa tog računara upućivane pretnje i pozivi na nasilno prekidanje i napad na učesnike Parade ponosa 2009. godine, niti su na računaru pronađeni tragovi koji ukazuju da je korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata i javnih poziva vezanih za Paradu", naveo je Apelacioni sud.
Prvostepeni sud "niti jednom rečju" u obrazloženju presude ne daje razloge o tome na osnovu čega je utvrdio da je upravo Obradović, a ne neko drugi, organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine, naveo je Apelacioni sud.
"Sud je morao precizirati sadržinu 'ideja koje zagovaraju diskriminaciju na ličnom svojstvu', budući da je širenje i predstavljanje ideja koje zagovaraju diskriminaciju radnja za koju je optužen, pa je reč o bitnom elementu krivičnog dela koji mora izrekom presude biti maksimalno moguće individualizovan", dodao je Apelacioni sud.

Vođa zabranjene organizacije

Vođa zabranjene organizacije "Obraz" - Mladen Obradović | Foto: Beta

Zbog navedenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka za sada se ne može ispitati ni činjenični, ni pravni zaključak prvostepenog suda o tome da su se u radnjama Obradovića stekla sva zakonska obeležja krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, pa se ukidanje prvostepene presude pokazuje nužnim.

Obradović je osuđen jer je 13. septembra do 20. septembra 2009. godine, kao sekretar Obraza širio i predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na ličnom svojstvu - seksualnoj orijentaciji i nasilje protiv lica, pripadnika Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Gej strejt alijanse, odnosno pripadnika LGBT populacije.
Prvostepeni sud je utvrdio da je Obradović organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine i na svom računaru izrađivao propagandni materijal, oglase, plakate, flajere, nalepnice, javne pozive vezane za učesnike Parade i u svom kalendaru obeležio plan aktivnosti "delovanje".
Obradović je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora i zbog organizovanja nereda na Paradi ponosa 2010. godine. Ustavni sud je u junu zabranio Obraz.
Poslednji komentari
  • e vala Vreme: 16.11.2012 01:17h

    i pogled mu je zlikovacki...mogu samo da zamislim sta mu je u glavi.....fuj

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP