Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVAKI ČETVRTI UČENIK U SRBIJI BIO ŽRTVA NASILJA U ŠKOLI

Vršnjačko nasilje sve brutalnije!

Autor: A. E. | 17.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Svaki četvrti učenik je tokom svog školovanja više puta doživeo neki oblik maltretiranja od „drugara“ iz klupe, a čak 65 odsto đaka je bar jednom bilo izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja. I pored postojanja različitih preventivnih programa, poput „Škole bez nasilja“, i dežuranja školskih policajaca, sve češći incidenti u kojima učestvuju srednjoškolci, pa i osnovci, ukazuje da je situacija više nego alarmantna.

Čak 65 odsto đaka je bar jednom bilo izloženo nekom  obliku maltretiranja

Čak 65 odsto đaka je bar jednom bilo izloženo nekom obliku maltretiranja

Nasilje u školama nije nikakva novost. Svi smo kao đaci bar jednom bili ismejani, poniženi, zadirkivali su nas. Međutim, čini se da tokom godina vršnjačko nasilje postaje sve brutalnije i često ostavlja nepopravljive posledice.

Tako je 14-godišnji Nišlija Aleksa Janković skočio sa trećeg sprata, jer nije mogao više da izdrži višemesečno maltretiranje grupe starijih učenika u školi. I pored postojanja zakonskih odredbi, pravilnika u školama i mera smanjivanja ocena iz vladanja, to je često nedovoljno da se spreči nasilje. Osnovni uzrok tome je pre svega odsustvo empatije i moralnosti koje bi kod dece trebalo da se razvije u porodici, objašnjava za „Alo!“ psiholog Zlatko Nikolić.

- Roditelji su suviše popustljivi prema svojoj deci. Danas više nema kazni i zabrana kad se nešto loše uradi, pa kod dece nema ni osećaja krivice, a na tome se gradi i moralnost. Ono što me najviše zabrinjava jeste sve veća bezosećajnost i okrutnost. To je takođe i odraz stanja u kome se nalazi naše društvo i razorenog sistema vrednosti - navodi Nikolić, dodajući da je ipak najbolji način vaspitanja da se deci odmalena uspostave stroga pravila.

I psihičko nasilje mnogo boli

Vršnjačko nasilje ima različite oblike, od verbalnog, psihičkog, seksualnog i rodno zasnovanog, do fizičkog nasilja, kao i otimanja i uništavanja imovine.
- Poseban problem je što se na nasilje reaguje tek kada je ono evidentno, odnosno fizičko, iako je psihičko za decu često daleko bolnije - smatra Nikolić.

Poslednji komentari
  • Majka Vreme: 17.07.2014 08:21h

    Skole prikrivaju nasilja.OS "Milos Crnjanski" iz Beograda, je godinama ignorisla i prikrivala nasilje nad mojim detetom. Izgovori su bili da mi je dete osetljivo, da mora sam da se bori i da vraca, da je previse fino vaspitano. Skolski policajac nikada nije reagovao. Sto puta smo mi roditelji isli i zalili se, trazili da nam se dete zastiti. Na kraju smo resili problem tako sto smo sami morali da "porazgovaramo" sa tom delikventnom decom. Nastavnici generalno nece da se mesaju,da sami sebi prave posao jer bi morali da pisu izjave, da ostaju duze u skoli. Uciteljica mi je u drugom razredu cak odbrusila da moje dete nema toleranciju na bol, da ga je mali delekvent slabo udario i da taj udarac ne boli puno. Rekla mi je da on treba sam da se brani da vrati udarac, da je previse nezan i jos ostale gluposti.A moje dete koje je mirno i tiho bio je magnet za delikvente. Problem nasilja, nazalost, moze samo da se resi istom merom.

  • Dragana Janković Vreme: 26.08.2014 00:15h

    Potpuno isto kao i u našem slučaju s'tim da smo mi na žalost duže verovali odgovornima u školi "Sreten Mladenović Mika" u Nišu,verovali u njihove dobre namere da žele i hoće da zaustave nasilje nad našim Aleksom.Kada smo shvatili da je to samo prikrivanje nasilja i da u tome imaju punu podršku školskog policajca,bilo je kasno ! Osuđena je škola i odgovorni iz iste zbog svesnog prikrivanja nasilja.Iako osuđeni maksimalnim kaznama ostali da rade i to u istoj školi.Školski policajac je valjda nešto disciplinski kažnjen,kako su nam rekli iz unutrašnje kontrole MUP-a,mada je i dalje školski policajac i to u istoj školi ! Pouke niko nije ni pokušao da izvuče iako smo želeli da našim tragičnim primerom skrenemo pažnju na pojavu nasilja u školama koja sada već ima oblike velikog problema zato što ga niko ozbiljno i ne rešava.I dalje se održavaju nekakvi seminari i obuke bez ikakvih efekata,neki čak i grade karijere na tome,to je valjda normalno kod nas !? Dragana,Aleksina mama

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP