Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

DRAGAN TOMIĆ USKORO IZA REŠETAKA ZBOG MALVERZACIJA U UNIVERZAL BANCI

Vučić hapsi svog poslanika!

Autor: S. Đorđević | 07.02.2014 - 21:00:00h | Komentara: 13

Zbog malverzacija u Univerzal banci u narednim danima biće uhapšen Dragan Tomić (55), predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke i narodni poslanik Srpske napredne stranke, saznaje „Alo!“ u vrhu vlasti. Tomiću se stavlja na teret da je nezakonito, bez adekvatnog pokrića, odobravao višemilionske kredite, pre svega kompanijama „Farmakom MB“ iz Šapca, „Interkomerc“ i „Beohemija“, koje su i vodeći akcionari ove propale banke, a čime je državi natovaren trošak od 85 miliona evra za isplatu osiguranih depozita građana i pravnih lica ove banke.

Dragan Tomić

Dragan Tomić | Foto: Dušan Milenković

 

Tomiću se stavlja na teret da je bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama „Farmakom MB” iz Šapca,
„Interkomerc” i „Beohemija”, čime je državi
natovaren trošak od 85 miliona evra

Naime, u izveštaju Narodne banke Srbije o kontroli poslovanja Univerzal banke, u koji je „Alo!“ imao uvid, navedeno je da je ova banka od 25. aprila do 30. septembra 2013. godine odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odeljenja za ocenu boniteta, od čega je 81 kredit pušten nakon 12. februara prošle godine, kada je Tomić imenovan za predsednika IO banke. Kao najčešći razlog za nedavanje pozitivnog mišljenja navođeno je finansijsko stanje dužnika, čiji su računi često bili u blokadi, kao i već preterana izloženost banke prema klijentu.

U izveštaju je navedeno da je od februara prošle godine, odnosno otako je Tomić preuzeo upravljanje bankom, IO odobrio 647,614 milijardi dinara sumnjivim klijentima, odnosno klasifikovanim u kategoriju G dužnika od kojih se očekuje naplata tek manjeg dela potraživanja. Najznačajniji iznosi u 2013. godini odobreni su ITM grupi (227,558 miliona dinara), „Industrokomercu“ (1,8 miliona evra), „Zemunikum Real Estate“ (1,615 miliona evra) i „Medilensu“ (600.000 evra).

Takođe, banka je u navedenom periodu povećala izloženost prema firmama povezanim sa „Farmakomom MB“ i „Interkomercom“, pri čemu su krediti „Interkomercu“ i „Beohemiji“ odobreni isklučivo po osnovu zaloge nad robom, a bez pribavljanja hipoteka. Tako je zaključno sa 30. septembrom 2013. godine, banka od 12 firmi povezanih sa Koncernom „Farmakom MB“ potraživala 1,154 milijarde dinara (10 miliona evra), od četiri firme povezane sa „Iterkomercom“ 1,037 milijardi dinara (9 miliona evra), dok je „Beohemija“ sa još dve svoje povezane firme Univerzal banci dugovala 741,9 miliona dinara (oko 6,5 miliona evra). Samo tokom prošle godine, ovim trima firmama IO je odobrio ukupno 5,4 milijarde dinara plasmana.

Aleksandar  Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Željko Šafar

 

Vučić: Neću da se mešam!
Prema saznanjima našeg lista, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić bio je upoznat sa izveštajem Centralne banke, koji otkriva nepravilnosti u radu Univerzal banke. Kada je video predmet u kom se pominje njegov poslanik Tomić, Vučić je, kako saznajemo, samo kratko rekao: “Neću da se mešam. Neka nadležni organi rade svoj posao”.

U istom periodu, banka je naplatila oko 1.045 milijardi dinara plasmana preuzimanjem robe koja nije namenjana širokoj potrošnji i to po vrednosti dobijenoj od samih dužnika, a bez nezavisne procene banke. Od „Farmakoma“ je preuzela zalihe olovne šljake, akumulatora i trakcionih ćelija u ukupnom iznosu od 920,336 miliona dinara, dok je od firme „Dumača“ iz Šapca naplatila 124,282 miliona dinara preuzimanjem 166.182 tona kamena!

Zbog ovakvog štetnog i nezakonitog poslovanja, NBS je, podsetimo, Univerzal banci oduzela dozvolu za rad krajem januara ove godine, s tim da će u skladu sa zakonom, država isplatiti depozite do 50.000 evra deponentima, usled čega će trošak za državu iznositi 85 miliona evra, navedeno je u izveštaju NBS.

Zagovarao modernu levicu u Srbiji
Šapčanin Dragan Tomić, poslanik SNS-a u Skupštini Srbije i bivši predsednik Okružnog odbora te stranke u Šabcu, pravničku karijeru je počeo u Opštinskom sudu u Šapcu. Obavljao je dužnost direktora Republičke uprave javnih prihoda ovog grada. Izabran je za narodnog poslanika na decembarskim izborima 2000. U prvom postpetooktobarskom sazivu, zajedno sa Branislavom Ivkovićem napustio je Socijalističku partiju Srbije i osnovao novu stranku koja je uskakala da podrži vladu DOS-a kad god je trebalo. Bio je i zamenik predsednika poslaničke grupe „Socijalistička narodna stranka - Narodni blok – general Nebojša Pavković“. Predstavljao se javnosti kao najveći zagovornik povratka moderne levice u Srbiju.

Poslednji komentari
  • mileva Vreme: 07.02.2014 21:38h

    Zasto ti nista ne verujem?Zasto sam bila budala i glasala za tebe?NIKAD VISE.Pozdrav iz Vranja

  • mile svajcarac Vreme: 07.02.2014 23:13h

    u ovoj mojoj novoj drzavi u kojoj ja zivim 40 godina nema sprema se hapsenje nego ako ima dokaza hapsi se odmah bez odugovlacenja bez opomena itd nerazumem cemu cekanje ili imate dokaze ili nemate ako imate hapsite ako nemate cutite ma ja vise takvoj vladi neverujem niti joj mogu verovati pozdrav

  • delija Vreme: 07.02.2014 23:23h

    koekude Vucicu bice Srpske revolucije

  • helena Vreme: 08.02.2014 02:09h

    tek onda kada neko bude odgovarao za ogromne pare koje su preko simpo sik (zavisnog preduzeca Simpa iz Vranja) pokradene prilikom rekonstrukcije SIK Kopaonika u Kursumliji, verovacu u tu pricu o borbi protiv kriminala. O situaciji u ovom preduzecu upoznati svi nadlezni organi ali niko ne reaguje, a i kako bi kad su pojedini akteri vec presli u njegovu stranku.

  • Petar Vreme: 08.02.2014 08:30h

    Daj boze da ga uhapsite. Macvanski region da Vam veruje da ste pravna drzava

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP