Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PORAZNA STATISTIKA ZA 2015.

Za 15 godina u Srbiji 864 žrtava trgovine ljudima

Autor: Beta | 14.05.2015 - 13:01:00h | Komentara: 0

U Srbiji je od 2000. do 2015. godine identifikovano 864 žrtava trgovine ljudima - dece, žena i muškaraca koji su bili primorani na pružanje seksualnih usluga, radno iskorišćavani, primoravani na prosjačenje, vršenje krivičnih dela i druge oblike iskorišćavanja, a kojima podršku u najvećoj meri pružaju organizacije civilnog društva, rečeno je danas na skupu o reintegraciji žrtava trgovine ljudima u Srbiji.

prostitucija podvođenje

Ilustracija | Foto: Profimedia

Marijana Savić, direktorka nevladine organizacije Atina koja u Srbiji sprovodi program reintegracije žrtava trgovine ljudima, rekla je da proces oporavka dodatno otežavaju podaci da od 267 žrtva trgovine ljudima kojima je ta NVO pružala podršku više godina, 90 odsto njih bilo je na evidenciji centara za socijalni rad pre nego što su postale žrtve trgovine ljudima.
"Njih 75 odsto su prethodno imale iskustvo nasilja na koje sistem nije adekvatno reagovao, 50 odsto su deca, prosečnog uzrasta od 14 godina što govori o tome da nisu razvijeni specifični programi za prevenciju nasilja i trgovinu ljudima i da svi oni u proseku provedu četiri godine u uslovima prisilnog rada, zlostavljanja i zatočeništva, što je čitava večnost u toj situaciji, pre upućivanja na naše programe", istakla je Marijana Savić.
Ona je podsetila da su najveći broj žrtava trgovine ljudima u Srbiji mladi, žene i deca, kao i da programi reintregracije postoje isključivo u sporadičnim naporima nekoliko profesionalaca da iznađu sistemsko i održivo rešenje za pomoć onima koji spadaju u najranjivije grupe.
"Naša zemlja se suočava s teškim izazovima u ključnim aspektima podrške žrtvama trgovine ljudima. Zastareli institucionalni mehanizmi u Srbiji čine da žrtve ostanu isključene iz društva, ranljive i u riziku od ponovne viktimizacije. Na ovaj način su i porodice žrtava ugrožene, a preživljene traume se potom negativno odražavaju i na njihovu decu. To zatim proizvodi šire posledice po društvo i doprinosi porastu siromaštva, socijalne distance i nasilja", rekla je Marijana Savić.
Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mitar Đurašković rekao je da MUP od 2001. godine preduzima aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima i najavio donošenje Strategije u toj oblasti.
On je istakao da je Srbija u obavezi da donese tu Strategiju u borbi protiv trgovine ljudima u okviru pregovaračkog procesa za članstvo u Evropsku uniju, posebno poglavlja 24 i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena do septembra.
Na okruglom stolu predstavljeni su zaključci Programa reintegracije žrtava trgovine ljudima od 2007. do 2014. godine, koji je sproveden u sedam država - Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
U zaključcima se, pored ostalog, navodi da je kroz taj program reintegracije prošlo 1.711 žrtava trgovine ljudima, da je 651 detetu koje je bilo žrtva trafikinga obezbeđena podrška, i da je reintegracija bila uspešna kod 60 odsto korisnika programa.
Među preporukama za uspešan proces reintegracije koje se navode u zaključcima su dugoročne mere i planovi jer je reintegracija duotrajan proces, uz jače angažovanje vlada. Program reintegracije u Srbiji sprovodile su NVO Atina i Centar za integraciju mladih.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP