Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

TIJANIN UBICA OSUĐEN NA MAKSIMALNIH 40 GODINA ROBIJE

Za monstruma je svaka kazna mala!

Autor: M. Popadić i J. Paunović | 16.06.2015 - 15:30:00h | Komentara: 1

„Pomešana su mi osećanja... Niko i ništa moju Tijanu ne može da vrati. Nikada se posle svega ne mogu osećati kao pobednik. U ovom slučaju ga i nema. Iskreno se nadam da će Srbija uvesti uskoro doživotnu robiju, ali mi je žao što Đurić neće tako biti procesuiran“, potresen, drhtavim glasom rekao nam je juče Igor, otac 15-godišnje Tijane Jurić, koju je u Bajmoku svirepo ubio kasapin Dragan Đurić (34). Odlukom suda, on je juče za monstruozno ubistvo osuđen na maksimalnih 40 godina robije.

Kasapin Dragan Đurić  nije pokazao trunku kajanja,  presudu slušao mrtav hladan

Kasapin Dragan Đurić nije pokazao trunku kajanja, presudu slušao mrtav hladan | Foto: facebook

Njena subina duboko je potresla čitavu Srbiju. Svi se slažu, pravda jeste zadovoljena, ali je ovakvom monstrumu svaka kazna malo. Za njega opravdanja nema.

Potraga za  devojčicom je  trajala 13 dana

Potraga za devojčicom je trajala 13 dana | Foto: Biljana Vučković

Uhapšen krvavih ruku u kasapnici


U noći svirepog ubistva, osumnjičeni je bio u Bajmoku u poseti prijateljima. Posle punih 12 dana grozničave potrage u kojoj su učestvovale specijalne jedinice MUP Đurić je uhapšen na radnom mestu - u kasapnici u Zemunu. Pritisnut dokazima delo je ubrzo priznao i inspektore odveo na mesto gde je žrtvu zakopao. Tokom suđenja više puta je pokušavao da se izvadi na neuračunljivost, ali su veštaci uspevali da takve pokušaje osujete i utvrđeno je da je tokom zločina bio uračunljiv!

- Drago mi je da ga je sudija osudio na 40 godina, i da je to Srbija podržala. Moja porodica i ja izgubili smo ono što nam je bilo najdraže i najmilije i svaka druga kazna osim najteže bila bi za nas nova životna agonija. Ja ću se i dalje zalagati za „Tijanin zakon“, kao i da se pooštri zakon kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

Veće nije podleglo čestim i nepotrebnim insistiranjem odbrane na raznim veštačenjima i odlaganjima jer je ovde od samog početka sve bilo jasno - dodao je Igor Jurić. On je juče stoički, bez suza, pratio izricanje presude. Njegova supruga i druga maloletna kćerka nisu imale snage da prisustvuju izricanju presude.


Monstrum tokom suđenja gotovo da nije progovorio, a presudu je saslušao pognute glave, ruku spuštenih niz telo, ne pokazujući ni trunke žalosti ili kajanja.

Građani i prijatelji  danima palili sveće za malu Tijanu (15)

Građani i prijatelji danima palili sveće za malu Tijanu (15) | Foto: Biljana Vučković


U obrazloženju presude predsednice sudskog veća Gordane Kojić istaknuto je da je najstroža kazna izrečena na osnovu svih dokaza, izuzetne brutalnosti i bezobzirnosti okrivljenog, njegovog priznanja, uverenja Veća, bez ikakvog pritiska javnosti kao što je to pokušano da se prikaže tokom postupka. Sud nije mogao da prihvati tezu odbrane da je ubica u vreme zločina bio u toj meri smanjene uračunljivosti da nije bio svestan dela.

Nesrećnu devojčicu na večni počinak  ispratilo nekoliko hiljada ljudi

Nesrećnu devojčicu na večni počinak ispratilo nekoliko hiljada ljudi | Foto: Biljana Vučković


Njegov branilac Viktor Gostiljac poručio je da će se na presudu žaliti.
- Nisam iznenađen presudom. Odbrana će uložiti žalbu jer smatra da je kazna prestroga - rekao je kratko nakon suđenja.

Svirepi ubica mu je  uzeo najmilije: Tijana (15) u zagrljaju s ocem

Svirepi ubica mu je uzeo najmilije: Tijana (15) u zagrljaju s ocem | Foto: RAS

Pregazio, udarao, silovao, pa zakopao Tijanu na smetlište...


Tokom suđenja nepobitno je utvrđeno da je Dragan Đurić 26. jula prošle godine u vremenu od 0,30 do 1,30 časova, u blizini sportskog centra „Rata“ u Bajmoku automobilom oborio Tijanu, a potom pokušao da je unese u auto. Kako je Tijana još bila pri svesti i zapomagala tražeći pomoć, on ju je pesnicama „dokrajčio“ i ugurao na zadnje sedište svog “golfa”. Onesvešćenu devojčicu je zatim odvezao na periferiju sela i na jednoj pustoj poljani se iživljavao seksualno nad njom. Nesrećna devojčica, dozivala je u pomoć, otimala se, borila do poslednjeg atoma snage, dok je monstrum nije zadavio. Telo 15-godišnje devojčice odvezao je i zakopao na napuštenom smetlištu u blizini sela Čonoplja u somborskoj opštini. Njeno telo u fazi raspadanja nađeno je 13 dana nakon nestanka.

Krv nam se ledi na pomen Đurića

Đurićeve kolege iz mesare u kojoj je radio i dalje su u šoku pri pomenu njegovog imena.
- Pravda nikada neće biti zadovoljena. Dete niko ne može vratiti, pa da bude i na sto godina osuđen - priča za naš list Branislav Janošević, otac vlasnika mesare „Ambar“.
- Znala sam ga i radila sam sa njim. Krv mi se ledi u žilama kada pomislim kako je ubio dete - kaže za naš list jedna od radnica koja nije želela da kaže ime zbog celog slučaja.

Dubravka Filipovski

Dubravka Filipovski | Foto: RAS

„Tijanin zakon“ mrtvo slovo na papiru!

Donošenje presude ubici male Tijane ponovo je pokrenulo pitanje „Tijaninog zakona“, koji se ni posle gotovo 10 meseci nije našao u skupštinskoj proceduri, iako su se zvaničnici utrkivali u najavama da će biti usvojen do aprila.
Potpuno je nejasno zbog čega je ovako važan zakon, koji predviđa da potraga za nestalim detetom počinje odmah po prijavi, a ne nakon uobičajenih 48 sati, još uvek samo mrtvo slovo na papiru.
- Oformili smo radnu grupu i na zakonu se intenzivno radi. Ono što je problem kod Tamarinog, Zojinog ili „Tijaninog zakona“ jeste što su inicijatori njihovi najbliži, pa su takvi zakoni pisani, pre svega, emocijama, a ono što je potrebno jeste da bude pravno utemeljen i primenjiv u praksi. Zato se na njima tako dugo radi. Već na narednoj sednici odbora zatražiću izveštaj radne grupe o tome dokle se stiglo sa zakonom i pokušaćemo da ubrzamo stvar kako bi se on već u prvim nedeljama jesenjeg zasedanja našao u skupštinskoj proceduri - navodi Dubravka Filipovski iz skupštinskog odbora za prava deteta.
Međutim, Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS-a u čije je ime Saša Mirković podneo predlog za stavljanje „Tijaninog zakona“ u proceduru, objašnjava da, iako zvanično nije usvojen, najbitnija odredba zakona, kojom se predviđa da policija reaguje odmah, u praksi se već primenjuje. J. J.

Čekaju ga robijaši


Nakon presude Đuriću, zatvorenici poručuju monstrumu da će tek iza rešetaka osetiti posledice svog gnusnog zločina i poželeti “da se nikad nje ni rodio”.

Deponija na kojoj je  nađeno telo Tijane

Deponija na kojoj je nađeno telo Tijane | Foto: Biljana Vučković

Hronologija zločina

26. jula porodica prijavljuje Tijanin nestanak
26. jula monstrum pola sata posle ponoći ubija Tijanu
6. avgusta uhapšen je kasapin iz Surčina
7. avgusta monstrum je odveo policiju do tela devojčice
8. avgusta sahranjena Tijana
2. aprila 2015. počelo je suđenje monstrumu
15. jun 2015. oduđen na 40 godina zatvora

Reakcije:


Zoran Babić:
- Kao čovek koji se bavi politikom ne mogu da komentarišem presudu. Imam puno poverenje prema pravosudnom sistemu naše države i drago mi je da je suđenje završeno posle svega nekoliko ročišta, što se nije odugovlačilo, već je veoma efikasno privedeno kraju. Međutim, kao otac smatram da nijedna kazna za ovakve monstrume nije odgovaruća i zadovoljenje pravde bi bilo samo kada bi i oni skončali kao i njihove žrtve.

Seka Aleksić:
- Zadovoljna sam što je dobio maksimalnu moguću kaznu, međutim, za ubice dece, svaka kazna je blaga i nedovoljna. Niko neće roditeljima vratiti njihovo dete, te je svaka kazna za ubice mala. Ali zato što pre usvojiti Tijanin zakon, da sprečimo da neka druga deca tragično stradaju poput ove devojčice.

Gordana Čomić:
- Ubica je dobio maksimalnu moguću kaznu prema našem Krivičnom zakoniku, nadam se samo da je suđenje prošlo bez ičega što bi moglo uticati na to da Apelacioni sud poništi odluku ili smanji kaznu. Ali zato treba da se pobrinemo da „Tijanin zakon“ bude što pre usvojen kako ne bismo imali slučajeve mučene, svirepo ubijene i silovane dece.

Saša Kovačević:
- Ni u jednom krivičnom zakoniku ne postoji adekvatna kazna za takvo monstruozno delo kao što je ubistvo bilo kog deteta, jer čak ni smrtna kazna ubici, ne može vratiti život nedužnog bića. Stoga, današnju presudu smatram samo zadovoljenjem pravde, shodno propisanoj kazni, ali ne i utehom za bilo koga ko je poznavao Tijanu.

Dušan Milisavljević:
- Kazna potpuno zaslužena, maksimalna. Samo još da donesemo „Tijanin zakon“, jer je od suštinske važnosti da zakonski regulišemo ovu veoma bitnu situaciju, gde smo suočeni da deca iz različitih mesta nestaju. Neophodno je da se odmah reaguje i ne gubi vreme. Lično sam se susreo i razgovarao sa Tijaninim ocem i verujem da će vrlo brzo nakon presude biti usvojen i zakon.

Mateja Kežman:
- Ne bavim se pravnim stvarima da bih komentarisao visinu kazne, ali takvi tragični slučajevi ne bi trebalo više nikada da nam se dese, a ako je „Tijanin zakon“ rešenje, država treba da uloži svu svoju snagu da ovakve nesreće spreči.J. J.

Poslednji komentari
  • bosonogi Vreme: 16.06.2015 20:53h

    eeee čekaj, polako a gde je tu apelacioni sud. oni sud po pravilu uvek nadje neku olakšavajuću okolnost i slično te umanjuje kaznu. polako, još nije stavljena tačka na ovaj slučaj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP