Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ZAVRŠEN IZVEŠTAJ RADNE GRUPE

Za paljenja ambasada odgovorna 3 generala i policijski načelnik!

Autor: Novosti | 10.10.2014 - 00:38:00h | Komentara: 2

Završen izveštaj radne grupe o paljenju stranih predstavništava 2008. Propust napravio i oficir beogradske policije. Objekti 20 minuta bili bez zaštite.

Živanović neće odgovarati za paljenje

Paljenje ambasada | Foto: Ognjen Radošević

Trojica generala od kojih su dva, u međuvremenu, penzionisana i visoki oficir beogradske policije, takođe sada penzioner, napravili su propuste tokom obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. kada su u Beogradu zapaljene ambasade Amerike i Nemačke! To su generali Stevan Bjelić, Borivoje Tešić i Mladen Kuribak, ali i Slobodan Vukolić, tadašnji načelnik Policijske uprave Beograda.
Ovo je suština izveštaja, koji je Radna grupa MUP Srbije, osnovana na inicijativu ministra policije Nebojše Stefanovića, prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Tokom rada na ovom predmetu, sve vreme je bio uključen i zamenik tužioca. Kako „Novosti“ saznaju, Više javno tužilaštvo je počelo da proučava izveštaj i na njima su dalji koraci.
- Šta će biti sa ovom četvoricom, da li će ih okriviti ili ne zavisi od postupajućeg tužioca - navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Svi akteri od tog dana su saslušani, komandanti jedinica, članovi policijskog štaba, čija je komanda bila u prostorijama beogradske policije. Svi su negirali da su napravili propuste, pričali su da su dali sve od sebe da tog dana ne dođe do nereda. Bilo je i onih koji su svaljivali krivicu na druge.
Da li je do propusta došlo namerno (po nečijem političkom ili drugom nalogu) ili je reč o nenamernom i profesionalnom „gafu“ tužilac bi trebao da istera na čistac. Sve izjave, kao i prikupljeni dokazi, počev od video, ali i audio snimaka sada su na stolu u beogradskoj Palati pravde.

ff

Huligani sa bakljama ispred ambasade | Foto: Miloš Perić

USLOV BUNDESTAGA Septembra 2012.parlament Nemačke je izneo sedam uslova za otpočinjanje pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Bundestag je, između ostalog, zahtevao da se rasvetli napad na njihovo diplomatsko predstavništvo u Beogradu.

- Američka i nemačka ambasada su dvadesetak minuta bile bez ikakvog obezbeđenja - navodi izvor „Novosti“ rezultate predistrage. - Očigledno da je, slučajno ili ne, došlo do nesnalaženja u komandnom lancu. U jednom trenutku čak je morao da interveniše i tadašnji ministar Dragan Jočić, koji je teško povređen ležao u bolnici. Jočić je zvao sve redom, posebno komandante jedinica i zahtevao da se obezbede ambasade.

Izveštaj nosi oznaku službene tajne, a ministar Stefanović je zbog osetljivosti slučaja na čelo radne grupe postavio svog šefa kabineta Ivana Ristića.

Pred Višim sudom u Beogradu u aprilu prošle godine započelo je suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada, a Tužilaštvo ih tereti za krivično delo izazivanje opšte opasnosti. U optužnici se navodi da su oni kritičnog dana oko 18.30 organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović. Prethodno su, tvrdi Tužilaštvo, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Pre podizanja optužnice, Više tužilaštvo je nekoliko meseci pribavljalo dokaze među kojima su i snimci zabeleženi sa kamera postavljenih u Kneza Miloša, na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Paljenje američke ambasade:  21. februar 2008.

Paljenje američke ambasade: 21. februar 2008.

re započinjanja ovog sudskog postupka, godinu dana ranije pred istim sudom je prvostepenom presudom, koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud, Milan Živanović oslobođen optužbe da je učestvovao u paljenju američke ambasade. Sa druge strane, sud mu je izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog krađe patika i jakne iz prizemlja zgrade.


ČINjENICE

* NAPADI na zgrade stranih ambasada u Beogradu dogodili su se 21. februara 2008. godine
* U POŽARU u američkoj ambasadi nastradao je Zoran Vujović


* MILAN Živanović oslobođen je 2012. godine optužbi da je učestvovao u paljenju Ambasade SAD, ali je osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe patika i jakne iz ambasade


* APRILA 2013. pred Višim sudom u Beogradu započeo postupak protiv 12 osoba optuženih za izazivanje opšte opasnosti, koji još traje

Poslednji komentari
  • grada Vreme: 10.10.2014 03:10h

    Sta cete sada, da hapsite penzionere, a!!!

  • Misirac Vreme: 10.10.2014 06:56h

    KO JE SA POMEUTIM BIO NADREDJEN I GDE JE NJEGOVA ODGOVORNOST ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP