Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UŽAS!

Zaječarac se zarazio antraksom!

Autor: I. P. / Tanjug | 18.09.2013 - 12:45:00h | Komentara: 1

Na infektivno odeljenje Zaječarskog zdravstvenog centra pre deset dana primljenjen je jedan Zaječarac sa kožnim oblikom antraksa.

Infektolog Nenad Ristović

Infektolog Nenad Ristović

- Pacijent se nalazi na odeljenju i za sada je njegovo stanje dobro. On je zaražen kožnim oblikom antraksa, što je jedan od lakših oblika i nije životno ugrožen – kaže dr Nenad Ristović, infektolog.

Prema rečima dr Pistovića, pacijent je zaražen lakšim oblikom antraksa, ali je mogao da dobije i teži koji se prenosi putem vazduha i hrane.

- Rekao nam je da je zaklao ovcu, ali to meso nije korišćeno, na sreću, jer kada se meso životinje koja je zaražena antraksom unese u organizam posledice su smrtonosne – kaže dr Ristović, dodajući da članovi porodice zaraženog pacijenta nemoaju nijedan od oblika ove prenosive bolesti.
 

Osoba iz okoline Zaječara koja je obolela je od lakšeg, kožnog oblika antraksa se danas dobro oseća i biće do petka puštena kući sa Infektivnog odeljenja lokalne bolnice gde joj je ukazan pomoć.


"Opšte zdravstveno stanje obolelog je stabilno i biće do petka pušten kući", rekao je Tanjugu načelnik Infektivnog odeljenja zaječarske bolnice Nenad Ristović.


On je naveo i da se radi o lakšem, kožnom obliku antraksa i da je dobro što se oboleli na vreme javio lekarima tako da je terapija blagovremeno primenjena.
Ristović je rekao i da se ne može pouzdano saopštii kako se oboleli zarazio antraksom navodeći da su u opticaju dve mogućnosti.


Prema njegovim rečima, mogući uzročnik je to što je oboleli kopao na mestu gde su sahranjivane uginule životinje ili to što je zaklao ovcu koja se ponašala drugačije od drugih životinja iz stada.


Pojavu antraksa, posle sumnje zaječarskog Zavoda za javno zdravlje prethodno je potvrdio i Institut za javno zdravlje u Nišu.


U uzorku koji je stigao iz Zaječara potvrdjeno je prisustvo bacila koji je uzročnik antraksa, rekla je juče Tanjugu načelnik mikrobiologije niškog Instituta Branislava Kocić.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 19.09.2013 10:51h

    cekaj..stani...Asto je klao ovcu..onako..iz zabave..vezbao..ujela ga..da olaksa vukovima..nije davala vunu..nije dala da se sisa..nije davala mleko..da proba noz..da pokaze komsiji da on to bolje radi..jer je nevernik..lakse je da je zakolje nego da placa skupe lekove..da kao pomocnik medicinskoveterinarskog tehnicara obavi selektivno klanje radi ispitivanja zivotinje...i posrecilo mu se,otkrili su antrax u kraju i sace vrse vakcinaciju...AKO..BRAVO ZA PREVENTIVU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP