Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

REZULTATI POKAZALI

Završeno glasanje, koaliciji
HDZ-HSP najviše mandata u EP

Autor: Tanjug | 14.04.2013 - 22:36:00h | Komentara: 0

Koalicija na čelu s HDZ-om osvojila je šest, koalicija na čelu sa SDP-om pet, a Hrvatskl laburisti jedan od ukupno 12 mandata poslanika za Evropski parlament koje su danas birali građani Hrvatske, pokazuju prvi nezvanični rezultati koje je večeras saopštila državna izborna komisija.

Glasanje

Završeno glasanje | Foto ilustracija: Petar Marković

Na osnovu obrađenih rezultata s 40 odsto biračkih mesta, najviše mandata ima HDZ, koja je u koaliciji s desničarskom Hrvatskom strankom prava - Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno, a pet mandata je dobila koalicija u kojoj su uz Socijaldemokratsku partiju, Hrvatska narodna stranka i Hrvatska stranka penzionera. Odziv na današnjim izborima bio je mali, jer je do 16 časova glasalo 445.539 građana ili 14,63 odsto glasača.


Sami izbori protekli su mirno uz blaže incidente, odnosno vređanje članova biračkih odbora na biračkim mestima u Petrinji i Berlinu, a neki su kandidati slali SMS-ove i preko Fejsbuka pozivali građane da glasaju za njih što je DIK ocenio kao kršenje izborne tišine. Izbori u Hrvatskoj prvi su za EU a organizuju se jer zemlja 1. jula ulazi u Uniju.
Naredne godne održaće se redovni izbori za EP kao i u svim zemljama članicama EU.

Cela zemlja je jedna izborna jedinica, a svoje kandidate, ukupno 336, istaklo je 28 lista. Glasalo se na 6.614 biračkih mesta u Hrvatskoj i 82 biračkamesta u 51 zemlji, između ostalog i u Srbiji.
Pravo glasa imalo je 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na evropskom referendumu u januaru 2012.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP