Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POLICIJA I TUŽILAŠTVO BRZO REŠILI SLUČAJ KOJI JE ZATAŠKAVAN VIŠE OD DECENIJE

''Zemunci'' mučili
mladića u magacinu DB!

Autor: B. Jelovac | 29.03.2013 - 20:32:00h | Komentara: 0

Policija i Više tužilaštvo završili su nakon svega tri meseca istragu o otmici Novaka Stevanića (22) u avgustu 1997. godine, koja je, kako ''Alo!'' ekskluzivno saznaje, potvrdila ono što je više od decenije zataškavano i sklanjano u fioke, a to je da su sina vojnog inženjera i beogradskog biznismena oteli pripadnici zemunskog klana.

Zemun

''Zemunci'' mučili mladića u magacinu DB!

Iako je nesrećni mladić kojeg su tadašnji policijski inspektori ubeđivali da je ''sam sebe kidnapovao'' ubrzo nakon toga izvršio samoubistvo, porodica Stevanić kaže da im ipak puno znači da se ''slučaj okonča i da se zna istina''.

- Nisam uspeo da spasem svoje dete... Ali razumite, nije to ni ukraden automobil ni bickl, nego dete! Znam ja da je one koji su učestvovali u otmici već stigla pravda, ali hoću da se otkrije istina i da se zna da je moje dete bilo čisto! Da bar mogu mirno da umrem, jer me to pritiska godinama! Od te godine nisam isti čovek! Policija je mogla odmah nakon otmice da reši slučaj, ali nisu hteli da istražuju u pravcu zemunskog klana, oni su se orijentisali na Noleta da je sam kriv, a „zemunci“ su sa druge strane nastavili da mu prete - kaže za ''Alo!'' Novakov otac Zoran Stevanić (62), inače jedan od konstruktora tenka T84.
Mladića su 23. avgusta 1997. u Sarajevskoj otele tri osobe sa policijskim legitimacijama koje su ga odvele u magacin Državne bezbednosti u beogradskom brodogradilištu na Savi i mučile dok im nije otkrio gde porodica drži nakit i novac. Potom su u stanu Stevanića iz sefa uzeli 50.000 tadašnjih nemačkih maraka i veliku količinu porodičnog nakita. Iako je slučaj odmah prijavljen policiji, inspektori su bili uporni u tvrdnjama da je dečak zapravo sam hteo da opljačka roditelje i pritiskali ga da to prizna govoreći mu ''rasvetlićemo mi i tvoju ulogu u ovome''. Otmičari su nastavili da ga zovu tražeći još 250.000 maraka.

Novak Stevanić sa porodicom

Novak Stevanić sa porodicom

- On se od tada promenio! Malo je reći da je bio paranoičan! Stalno je govorio sve će nas pobiti! Govorio sam mu: „Ako te neko zove, samo reci ‚obratite se mom tati‘, ali nije vredelo! I dan-danas me naročito opterećuje što mislim da se i ubio ubeđen da tako štiti mene, majku i sestru... - priča Stevanić, čiji je sin nakon pritisaka sa svih strana 13. aprila 1998. pucao sebi u glavu u njihovom porodičnom stanu.
Da tuga bude veća, tek 2005. porodica je saznala da su policijski inspektori zapravo odmah nakon uviđaja na ulaznim vratima stana Stevanića sa spoljne strane našli DNK tragove samog Dušana Spasojevića zvanog Šiptar, šefa zemunskog klana, koji je 2003. ubijen u policijskoj akciji. Kako “Alo!” saznaje, policija je 2005. uzela i iskaz od svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta, čija je istinitost potvrđena i na poligrafu.
- Izjavio je da je 1998. čuo od Spasojevića i Mileta Lukovića (takođe ubijen 2003.) kada su videli u novinama informacije o samoubistvu Novaka Stevanića, da su ga oni “odradili”, to jest uzeli od njega prethodno neke pare. Šiptar i Kum su mu ispričali da su u stanu Stevanića u parketu isekli metalnu kasu brusilicom, ali da nisu našli para koliko su očekivali - priča naš izvor blizak istrazi.
Ni to, međutim, nije bilo dovoljno, pa slučaj nije rešen ni tad. Okružno tužilaštvo je konačno početkom ove godine pokrenulo novu istragu. Policija je u okviru nje saslušala “zemunce” Sretka Kalinića, braću Miloša i Aleksandra Simovića i Nikolu Bajića, koji su iza rešetaka zbog zločina zemunskog klana i ubistva premijera Đinđića.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP