Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SVAKI TREĆI OSNOVAC JE ŽRTVA NASILJA NA INTERNETU

Zlostavljanje pod maskom!

Autor: A. E. | 22.08.2014 - 07:06:00h | Komentara: 0

Prema istraživanju, svaki treći učenik osnovne škole prijavi da je bio žrtva vršnjačkog nasilja na internetu. U Savetovalištu za žrtve nasilja na internetu objašnjavaju da je sajber buling pojava koja je sve češća.

U Savetovalištu za  žrtve nasilja na internetu do avgusta ove godine primili su 128 poziva, najčešće od roditelja

U Savetovalištu za žrtve nasilja na internetu do avgusta ove godine primili su 128 poziva, najčešće od roditelja | Foto: Profimedia

- Mi smo u okviru Savetovalištva od januara do avgusta ove godine primili 128 poziva. Najčešće su se javljale škole, zatim roditelji, a samo 10 odsto od tih poziva uputila su deca. Zapravo, problem predstavlja to što veliki broj dece ne prijavi maltretiranje, a posledica je stvaranje loših osećanja kod dece, a ponekad i pokušaja samoubistva - kaže Biljana Kikić Grujić, koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.


Okrutne poruke


Vršnjačkim nasiljem putem interneta smatra se podsticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima i širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Može uključivati još i slanje okrutnih, zlobnih, ponekad pretećih poruka, kao i kreiranje internet stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka.

Ovakav oblik vršnjačkog zlostavljanja smatra se opasnijim jer žrtva ne može da pobegne. Zlostavljanje može da se vrši i “pod maskom”, odnosno niko ne mora da sazna ko se krije iza lažnog imena. Često se onlajn maltretiranje prenosi i na stvarni život. Internet zlostavljanje obično sprovodi osoba iz neposrednog okruženja žrtve.

- Deca su sve aktivnija na mrežama. Već sa devet godina, veliki broj komunikaciju i kompletno druženje svede na internet. Sve ono što ne bi nikom rekli u lice kažu na mrežama. Deca međusobno procenjuju ponašanje, izgled i način odevanja, tako i prave surove šale na taj račun.
Zapravo, za odrasle osobe to nisu ozbiljni problemi. Kad razgovaramo sa decom, kažu da su se samo šalili. Znači da svest o posledicama ne postoji. Društvene mreže su najčešća mesta gde se vršnjačko nasilje vrši - objašnjava Biljana za “Alo!”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP