Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

BIVŠI AGENT DB-a NEGIRA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE

Zove Vučića za svedoka!

Autor: D. Ć. | 04.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Ratko Romić (44), bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, zatražio je juče na suđenju za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije da kao svedoci odbrane budu pozvani premijer Aleksandar Vučić i Milan Komnenić, koji su u tom periodu bili ministri informisanja u Vladi Srbije.

Ratko Romić

Ratko Romić | Foto: Dušan Milenković

- Navodi se da je Ćuruvija ubijen radi ograničenja slobode medija i zato smo mi pozvali sve one koji imaju veze sa medijima, a najkompetentniji su ministri informisanja - rekao je Romić, negirajući juče u Specijalnom sudu u Beogradu da je umešan u ubistvo Slavka Ćuruvije u aprilu 1999.
On je izjavio da je na državne organe „jedan visokopozicionirani službenik“ vršio pritisak da on bude uhapšen jer je u „u vreme predizborne kampanje očekivao da će mu to doneti političke poene“, ali da je ta osoba izgubila na izborima.
- Ja sam uhapšen 14. januara prošle godine i sve vreme sam znao dan i datum kada ću biti priveden - rekao je on.
Romić je naveo da je praćenje Ćuruvije počelo 3. jula 1998, u vreme kada je načelnik DB-a bio Jovica Stanišić, a da je pre ubistva Ćuruvija bio i tajno praćen i da je na tom zadatku bilo angažovano 27 pripadnika DB-a. On je rekao i da mu nije jasno „koja je to i šta je ta najviša struktura vlasti“ zbog čijih je kritika ubijen vlasnik „Dnevnog telegrafa“.
- Niti sam u ubistvu učestvovao na bilo koji drugi način, niti sam udario Branku Prpu (Slavkovu prijateljicu) pištoljem u glavu - rekao je Romić, koji je sve vreme odbranu čitao sa papira.
Bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić tvrdi da je optužnica pisana na osnovu ukradene dokumentacije DB-a. Radonjić je istakao da se ne kaje što je izdao naređenje da se Ćuruvija tajno prati, te da bi to opet učinio.
- Ne kajem se zbog svoje odluke jer je smatram visokoprofesionalnom. Sve što sam tada radio i danas bih radio, sve što sam dao od naloga i danas bih dao - poručio je Radonjić.
Prema optužnici, Radonjić je naredio da se prestane sa praćenjem Ćuruvije nekoliko minuta pre ubistva kako pratnja ne bi videla izvršioce. Za ubistvo Ćuruvije, osim Romića, optuženi su i načelnik resora DB-a Radomir Marković (68) i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Po optužnici, Romić je bio saučesnik u ubistvu Slavka Ćuruvije, dok je kao neposredni ubica označen Miroslav Kurak. Romić će nastaviti da iznosi odbranu 7. septembra.
Poslednji komentari
  • izleteo se Vreme: 04.07.2015 10:04h

    Otkud on zna da je Branka Prpa udarena baš pištoljem u glavu ??

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP