Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROTESTI U PRIŠTINI

Albanci traže oslobađanje Haradinaja

Autor: Srna | 19.06.2015 - 13:26:00h | Komentara: 0

Stotinak članova Alijanse za budućnost i Omladinskog saveta samoproglašenog Kosova protestovalo je danas ispred Ambasade Slovenije u Prištini, tražeći oslobađanje jednog od komandanata terorističke OVK Ramuša Haradinaja, kojeg je slovenačka policija uhapsila po poternici Srbije.

Hag ga oslobodio:  Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: Profimedia

Tokom protesta podeljeno je saopštenje Omladinskog saveta u kojem mladi Albanci prete preduzimanjem radikalnih mera ako Haradinaj ne bude odmah i bezuslovno oslobođen.

U saopštenju se navodi da Omladinski savet sa "indignacijom prati slovenački maskenbal" sa Haradinajem, te navodi da je njegovo hapšenje "potpuno neprihvatljiva odluka".

U centru Prištine, posebno u blizini slovenačke Ambasade, prisutan je povećan broj pripadnika Kosovske policijske službe, a povećanje prisustva je primetno i u blizini objekata u kojima su smeštena predstavništva slovenačkih firmi.

Posebno policijsko obezbeđenje je raspoređeno u neposrednoj blizini objekta IPKO - slovenačkog mobilnog operatera na Kosovu i Nove ljubljanske banke u Prištini, čija su predstavništva juče bila mete napada demonstranata.

Jedan od komandanata terorističke OVK Ramuš Haradinaj uhapšen je 17. juna na aerodromu u Ljubljani po poternici koju je izdao srpski Interpol 8. oktobra 2004. godine. On je pušten iz pritvora posle saslušanja u Kranju, ali ostaje u Sloveniji.

Ramuša Haradinaja, koji je i predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Haški tribunal dva puta je oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji. Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Kosovska ambasada traži da se vrati pasoš Haradinaju

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je danas verbalnu notu od kosovske ambasade u Ljubljani, koja je izrazila nezadovoljstvo zbog zadržavanja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u toj zemlji, po poternici Srbije.
U noti se navodi i da se Haradinaj vraćao iz specijalne diplomatske misije u inostranstvu. Kosovska ambasada traži od vlasti Slovenije da omoguće Haradinaju slobodan prolaz u skladu sa članom 29 i 42 Konvencije UN o specijalnim misijama i poziva slovenačko MInistarstvo spoljnih poslova da u tome pomogne, prenosi agencija STA.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP