Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SRPSKI HEROJ

Ameri: Gavrilo Princip gori od Bin Ladena!

Autor: M. Keranović | 08.08.2013 - 07:45:00h | Komentara: 8

Za Amerikance je najburniji teroristički napad u istoriji ubistvo austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvode Franca Ferdinanda od strane Gavrila Principa, a smatraju i ukoliko bi ikada postojala dvorana slavnih terorista da bi Gavrilo Princip tu imao zapaženo mesto „kao najefikasniji u praksi“.

Optužili ga da je najveći zločinac: Princip

Optužili ga da je najveći zločinac: Princip

Tiražni američki list „Vol strit žurnal“ objavio je tekst koji potpisuje Ted Kopel, inače specijalni dopisnik „NBC njuza“ i analitičar „Nacional pablik radija“, koji ubistvo Franca Ferdinanda karakteriše kao najburniji teroristički napad u istoriji. Kopel tekst „Američka hronična preterana reakcija na terorizam“ upravo počinje sa Principom, odnosno podsećanjem da se sledeće godine, 28. juna, „navršava 100 godina od onoga što se smatra najburnijim terorističkim napadom u istoriji“.


- To je dan kada je Gavrilo Princip, bosanski Srbin, pucao i ubio austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda... Ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove trudne supruge Sofije vodilo je direktno i neminovno do Prvog svetskog rata od 1914. do 1918, kada je 37 miliona vojnika i civila povređeno ili ubijeno. Ako bi ikada trebalo da postoji Dvorana slavnih terorista, Gavrilo Princip bi tu sigurno zaslužio pažnju kao najefikasniji u praksi - piše Kopel.

Nakon pisanja o Sarajevskom atentatu, Kopel čitaoce potom podseća na aktivnosti i napade jedne od najozloglašenijih terorističkih organizacija - Al Kaide, čiji je vođa Osama bin Laden, po njemu, ipak manje opasniji od Principa.

Istoričar Momčilo Pavlović, koji je i direktor Instituta za savremenu istoriju, ističe da se Gavrilo Princip ne može staviti u istu ravan sa Bin Ladenom.

- Mi zapadnoj retorici i propagandi ne možemo da pariramo i na nju da utičemo. To je vrednosni sistem iz ratnih devedesetih koji je putem medija ušao u rasprostranjeno mišljenje o Srbima kao zločincima i jedinim krivcima za sukobe i stradanja u tom periodu. Sada se ta vertikala spušta i kroz istoriju. Ono što možemo je da istraživanjima i radovima, posebno na stranim jezicima, kao i stavljanjem događaja iz 1914. u kontekst ondašnjih evropskih zbivanja pokažemo da Sarajevo nije bilo glavni grad Austrougarske, da su Srbi, kao i drugi narodi, imali snažan pokret za oslobađanje od Austrougarske, kao i da je Sarajevski atentat bio samo jedan u nizu atentata. Princip i njegovi saučesnici bili su pripadnici „Mlade Bosne“, u kojoj je bilo pripadnika i drugih južnoslovenskih naroda, a koji su se zalagali za oslobađanje od austrougarskog ugnjetavanja. Ako bismo koristili moderne termine kakvi su „terorizam“ i „terorista“, onda možemo da kažemo i da je Prvi svetski rat organizovani zločinački poduhvat Austrougarske i Nemačke - kaže Pavlović.
Poslednji komentari
  • xxx Vreme: 08.08.2013 10:27h

    A sta je sa ubistvom Kenedija.Gde to ovi skotovi svrstavaju

  • Srecko Vreme: 08.08.2013 10:38h

    Nema veceg teroriste na svetu od drzave amerike!!!

  • ja Vreme: 08.08.2013 11:01h

    Ako je tako, neka ga je ubio. Sad mi je jos draze :)

  • Anon Vreme: 08.08.2013 11:52h

    Ubistvo Kenedija nije pokrenulo prvi svetski rat. ;)

  • slavkojan Vreme: 08.08.2013 11:56h

    Kako da se Amerikanci ne bave svojim atentatorima i teroristima,u atentatima u SAD ubijena su četiri predsednika i dvojica ranjena za vreme mandata.Osamnaest ateentata i pokušaja atentata izvršeno je na predsednike ili predsedničke kandidate u SAD.Ubijeni su Abraham Linkoln,Džejms Garfild,Viljem McKinli i Džon F Kenedi. Preteča Al Kaide je Amerikanac Stiven Bajk,1972 planirao je atentat na Niksona izvrši udarom putničkog aviona u Belu kuću,ušao je u avio,ali mu je rečeno da avion ne može da poleti zbog blokade točkova.Ubio je pilota i kopilota a zatim izvršio samoubistvo.Ovaj atentat je prikazan u filmu"Atentat na Ričarda Niksona"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP