Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Kameron Manter otkrio pozadinu velikog pomirenja SPS-a i DS-a

Ameri kupili Ivicu večerom!

Autor: Ivana Kljajić | 14.09.2012 - 22:27:00h | Komentara: 0

Ivica Dačić je po direktivi Sjedinjenih Američkih Država 2008. pristupio proevropskim snagama i zabio Vojislavu Koštunici nož u leđa, tvrdi tadašnji američki ambasador u Srbiji Kameron Manter. U knjizi „Američka druga armija“ Nikolasa Kraleva, ovaj diplomata otkriva da je dogovor o približavanju Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke pao posle gozbe koju su Dačiću priredili lideri Socijalističke internacionale, a po scenariju SAD. Krajnji cilj Vašingtona, prema tvrdnji Mantera, bio je da se osvete Vojislavu Koštunici, za koga su pribavljeni dokazi da je naredio paljenje ambasade u Beogradu.

Bez pardona o dilovima sa srpskim političarima: Ivica Dačić i Kameron Manter

Bez pardona o dilovima sa srpskim političarima: Ivica Dačić i Kameron Manter | Foto: Nenad Đorđević

Magazin „Foreign policy“ prenosi odlomak iz pomenute knjige intervjua bivšeg dopisnika „Fajnenšl tajmsa“, u kojem se navodi da je Manter „čim se pojavio dokaz da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica lično odobrio napad“ odlučio da se postara da predsednik Vlade Srbije izgubi vlast i da je, kako je to Manter rekao u intervjuu, „najbolja osveta osigurati da ovaj čovek izgubi naredne izbore“, do kojih je ostalo manje od pet meseci. Američki ambasador je bio ubeđen da je ključ slabljenja Koštuničinih šansi za reizbor 2008. oduzimanje podrške koju mu je davao SPS.


Dačić i Koštunica ćute

Akteri Manterove verzije burnih događaja tokom 2008. nisu juče bili raspoloženi da odgovore na njegove tvrdnje. Ivica Dačić nije odgovarao na naše pozive, dok je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica preko svojih saradnika poručio da ne želi da komentariše takve tvrdnje.

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica

 - Uspeli smo da ga preokrenemo i pridružimo proevropskim snagama. Nismo ga isplatili, samo smo ga ubedili. Ono što je on zaista želeo jeste međunarodni legitimitet.

Zato smo uredili da tadašnji premijer Španije (Hose Luis Rodrigez) Sapatero i budući premijer Grčke Jorgos Papandreu, koji su tada vodili Socijalističku internacionalu, pozovu Dačića da ih poseti u inostranstvu, gde su ga gostili (vinom i hranom). Rekli su mu da će ga pustiti unutra (u Socijalističku internacionalu) ako pristupi proevropskim snagama i on je poslušao. Zabio je Koštunici nož u leđa - svedoči Manter u pomenutoj knjizi.


U objavljenom tekstu nije navedeno o kojem konkretnom dokazu Manter govori kada Koštunicu označava kao nalogodavca za paljenje ambasade u februaru 2008, ali američki diplomata svedoči da su policijske snage, postavljene oko zgrade na zahtev ambasade, „zgodno nestale“ uoči dolaska huligana.

Paljenje američke ambasade:  21. februar 2008.

Paljenje američke ambasade: 21. februar 2008.

MUP tajnim nabavkama Dačićevom prijatelju isplatio 420 miliona dinara!

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje vodi Ivica Dačić je u poslednje četiri godine uplatilo oko 420 miliona dinara preduzeću „Vlatacom“, čiji je suvlasnik Vladimir Cizelj, jedan od aktera afere „kofer“, objavio je antikorupcijski portal „pištaljka“. Novac je isplaćen na osnovu ugovora zaključenih mimo Zakona o javnim nabavkama, odnosno po tajnoj proceduri nabavke opreme za javnu bezbednost. Tako je tajnim proglašen i ugovor o nabavci opreme za obezbeđivanje Univerzijade koja je isporučena čitavih godinu i po dana posle održavanja Univerzijade!
Iz nalaza Državne revizorske institucije se vidi da je ugovor o ovom tajnom poslu između MUP-a i Cizeljeve firme, vredan više od 20 miliona dinara, potpisan u septembru 2009. godine, čak dva meseca pošto je Univerzijada završena (1-12. jul 2009). Državni revizor je utvrdio da Cizeljeva firma do dana revizije finansija MUP-a za 2010. godinu nije dostavila čak ni fakturu za izvršeni posao.
„Pištaljka“, međutim, navodi da ovo nije jedini „poverljivi“ posao MUP-a i Cizelja. Tako je, po istraživanju tog portala, u poslednje četiri godine MUP pod vođstvom Ivice Dačića uplatio 419.963.933 dinara preduzeću u kojem Cizelj zvanično ima 44 odsto vlasništva. Informacije o vrsti opreme, ceni i načinu na koji je ona nabavljena ne mogu se pronaći u bazi podataka Uprave za javne nabavke jer su MUP i firma „Vlatacom“ poslove ugovorili mimo Zakona o javnim nabavkama, tajno kao „sredstva posebne namene“. Cizelj se, kako je svedočio u aferi „kofer“, sa Dačićem „intenzivno druži“ poslednjih nekoliko godina.

MUP: Sve je po zakonu

U MUP-u, međutim, tvrde da su sa Cizeljevom firmom zaključivali ugovore ne „po tajnoj proceduri“ već u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno uredbom o sredstvima za posebne namene. Povodom nabavke za Univerzijadu, u MUP-u ističu da DRI u svom izveštaju nije stavio primedbu na taj ugovor „te iz toga proizilazi da nije bilo kršenja zakona“. „Postupak za nabavku opreme po tom ugovoru pokrenut je 9. 5. 2009. godine, a do kašnjenja u realizaciji ugovora došlo je zbog toga što je bilo neophodno ispoštovati sve propisane i postavljene visoko-tehnološke kriterijume kako od strane MUP-a, tako i od nadležnih institucija van ministarstva“, objasnio je za „Alo!“ Željko Kojić, pomoćnik ministra policije, napominjući da namena opreme nije bila vezana samo za bezbednost na Univerzijadi, već i za sprovođenje Zakona o bezbednosti saobraćaja uopšte, te da se i sada koristi. On je istakao i da saradnja MUP-a sa „Vlatacomom“ ne datira od 2008. godine, već od 2002. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP