Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROCENIO

Američki kongresmen: Priština je predala sever Kosova!

Autor: Tanjug | 29.04.2013 - 10:55:00h | Komentara: 1

Američki kongresmen Dana Rohrabaher, jedan od zagovornika nezavisnosti Kosova, ocenio je posle postizanja briselskog sporazuma da je Priština na gubitku, jer je izgubila suverenitet na severu.

On je u intevjuu za "Slobodnu Evropu" najpre čestitao svima koji su učestvovali u postizanju sporazuma , uključujući američku administraciju, istakavši da je najvažnije da su dve strane sele za pregovarčki sto, ali je rekao da bi postignuti dogovor mogao loše da utiče na odnose u budućnosti.

Dana Rohrabaher

Dana Rohrabaher | Foto: Wikipedia


"Osim nesumnjivo dobre odluke da se dve sukobljene strane sretnu za istim pregovaračkim stolom, kad pažljivije pogledate postignuti sporazum, shvatite da on ne sadrži elemente za koje možete reći da će verovatno konsolidovati mir u tom delu regiona. Naprotiv, ja bih rekao da će potkopati šanse za mir i spokoj duž te granične linije", kazao je Rohrabaher.

Prema mišljenju američkog kongresmena gubitnik pregovora je Priština, jer nije dobila ništa zauzvrat za ono čega se odrekla.

"Priština tamo nije dobila suverenitet, naprotiv. Ovaj sporazum zapravo potkopava zahtev Kosova da na severu uspostavi suverenitet jer mu ne daje pravo da taj suverenitet vrši. Ako postignete sporazum koji vam papirnato daje suverenitet, ali vam ne omogućava da vršite suverenitet, da ga u praksi realizujete - onda vi, naprosto, suverenitet i nemate. Dakle, Kosovo je u suštini predalo sever" tvrdi Rohrabaher.

Njegov stav je da je propuštena prilika za trajno rešenje "korekcijom granice", odnosno razmenom teritorija - sever Kosova za Preševski dolinu.

"Verovatno bi 90 odsto ljudi severno od Ibra i izglasalo da bude deo Srbije i to bi, onda, trebalo i prihvatiti. Kosovo je sada imalo istinsku šansu da zauzvrat nešto i dobije, ali tu šansu nije realizovalo. Naime, većinska albanska zajednica na jugu Srbije bi rado sebe videla kao deo Kosova", kazao je Rohrabaher.

Američki kongresmen je naglasio da to ne bi značilo da bi primena prava na samoopredeljenje dovela do masovnog stvaranja novih država na Balkanu i u svetu, jer se prema njegovom mišljenju to tiče samo granice između Beograda i Prištine.
Poslednji komentari
  • jovan Vreme: 29.04.2013 14:21h

    Kako je pametan ovaj kongresmen. Što ne predloži svojoj vladi da vrati teritorije koje je SAD oteo od Meksika,kao i teritorije otete indijancima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP