Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SEBASTIJAN KURC SA SRPSKIM DRŽAVNIM VRHOM

Austrija gura Srbiju u Uniju

Autor: Ekipa Alo! | 27.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već do 2018. ili 2020. Sebbastijana Kurca su juče u Beogradu primili prvo predsednik Tomislav Nikolić, a zatim i vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je posle sastanka rekao kako je cilj Srbije da dostigne austrijski model uređenja države, ali i napomenuo da će za to morati da radi godinama i decenijama, pošto mora mnogo toga da menja.

Srdačno:  Aleksandar  i Sebastijan

Srdačno: Aleksandar i Sebastijan | Foto: Miloš Miškov

Srbija će, prema njegovim rečima, biti stabilna država, otvorena za investicije, i u tom smislu očekuje podršku Austrije.

- Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih partnera Srbije, ne samo na evropskom putu, već je i najveći investitor. Zamolio sam da nam Austrija pomogne na našem evropskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbije koji će ukazivati na naše greške, slabosti, sporost, da pomogne da budemo disciplinovano, radno i marljivo društvo, onoliko koliko su Austrijanci i naši ljudi koji rade u Austriji.

Razmenili komplimente


Prva poseta Kurca Beogradu bila je prilika i da gosti i domaćini razmene komplimente. Vučić je rekao da je počastvovan time što je domaćin jednog od najtalentovanijih mladih ministara u Evropi.
- Čast mi je što sam mogao da razgovaram sa čovekom kojeg poštujem zbog njegove borbe protiv korupcije i zarad veće vladavine prava, jer smatram da su to ispravni ciljevi koje očekuju austrijski investitori, te stvaraju uslove za dalje investicije. To je put koji ćemo rado podržati gde god možemo - uzvratio mu je Kurc.

Mi ćemo naš posao, bez obzira kakva će odluka EU biti, završiti do kraja 2018. godine, odnosno početkom 2019. u pogledu reformi i poglavlja koja se tiču Kosova i Metohije i vladavine prava - izjavio je Vučić.

Kurc je uzvratio s porukom da je Austrija spremna da pomogne Srbiji gde god može na putu ka EU. Kako je naglasio, Austrija je povećala budžet za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona evra, te će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regionu.
Mladi diplomata je podsetio da su Austrija i Srbija povezane, ne samo kulturno i privredno, već i ljudski, jer u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, a u Srbiji je Austrija najveći investitor.

- Nisam prorok da mogu da predvidim tačan datum pristupanja Srbije EU, ali mogu da konstatujem veliku volju srpskog stanovništva i politike da započne reforme i spremi Srbiju za EU - rekao je Kurc. On je ukazao na to da je razvoj brži što je veći intenzitet reformi, a to je bitno za investitore, ali i za Srbiju i njen put u EU.

Tokom razgovora s ministrom Kurcom, predsednik Nikolić je izjavio kako je Srbija na dobrom putu, na putu reformi koje će od nje napraviti modernu državu, a, kako su saopštili iz Predsedništva, već danas je spremna da postane punopravna članica EU, možda čak i spremnija nego što su to neke države koje su već u Uniji.
Poslednji komentari
  • Дане С. Vreme: 27.02.2014 09:13h

    ЧУАЈТЕ СЕ АУСТРИЈЕ И НЕМАЦА УОПШТЕ! Аустрија никада не може да заборави изгубљен ПРВИ СВЕТСКИ РАТ где је дошло до распада АУСТРОУГАРСКЕ, где су изгубили Словенију, Хрватску и БиХ.. Они то никада неће да забораве, иако је само командни кадар био Аустријски, а обична војска су углавном били сиромашни Аустријци, а остало су били Словенци и Хрвати. Аустрија и је највише допринела да постоји мржња између Хрвата и Срба. У Аустријској војсци највише је било Хрвата и њих је највише и погинуло у Првом светском рату, али за то нису били криви Срби него Аустрија.

  • Драгорад Жванић Лобас Vreme: 27.02.2014 09:20h

    Како ови наши воле да примају министра Курца.

  • dikan Vreme: 27.02.2014 10:02h

    E neka ga je primio .Bolje on nego Srbija.

  • Lejdi Vreme: 27.02.2014 10:41h

    Ma najbitnije je da je medju najtalentovanijim,ko li se jos pali na te zvake!Ako nek je vala a Zorana pljuje danas Dacica!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP