Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RADOVI

Bačević: Stižu
krediti i gasovod!

Autor: Tanjug | 20.10.2012 - 11:19:00h | Komentara: 1

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je da su pri kraju dogovori o povlačenju ruskog kredita od 300 miliona evra za pokrivanje budžetskog deficita ove godine i 700 miliona evra za sledeću godinu, a za decembar najavio otvaranje radova na gasovodu "Južni tok".

Pri kraju dogovori oko kredita - Milan Bačević

Pri kraju dogovori oko kredita - Milan Bačević | Foto: Aleksandar Stanković

"Sredstva za to postoje i realizacija će konačno početi u decembru", rekao je ministar za sutrašnje "Novosti" izražavajući očekivanje da će predsednici Rusije Vladimir Putin i Srbije Tomislav Nikolić tada svečano otvoriti radove na gasovodu.
"Ova vlada uspela je da za samo dva meseca završi ono što su naši prethodnici godinama radili - projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju, rekao je Bačević dodajući i da je to najveći investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Uskoro će otvoriti gasovod - Tomislav Nikolić

Otvoriće novi gasovod - Tomislav Nikolić | Foto: A. Dimitrijević

On objašnjava da će krak gasovoda ući u našu zemlju kod Zaječara, na Vrškoj čuki i posle 415 kilometara će se završiti kod Paraćina.
Odgovarajući na pitanje da li je finansijska pomoć koju dobijamo iz Moskve dovoljna da odustanemo od aranžmana sa MMF i Svetskom bankom, ministar je rekao da država treba da se zadužuje tamo gde dobija povoljnije uslove.
"Do sada smo najpovoljnije kredite uspevali da dobijemo od Rusije i Kine. To je stvar logike, a ne politike", kaže Bačević.

Ojačane veze sa Rusijom - Vladimir Putin

Ojačane veze sa Rusijom - Vladimir Putin | Foto: AP

Ministar je izrazio očekivanje i da će veoma brzo biti potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, koji je pripremala još prošla Vlada. "Sredinom novembra Vladin Komitet za saradnju sa Rusijom putuje u Moskvu, gde ćemo razgovarati i o ovom sporazumu. Možda je otvaranje “Južnog toka” kroz Srbiju idealna prilika da se parafira i ovaj sporazum".
Ministar je ocenio i da je sporazum o isporuci ruskog gasa koji je vlada potpisala jedan od značajnih rezultata i da će time u potpunosti biti obezbeđena redovna isporuka gasa.
On je objasnio da je cena gasa definisana iznosom na dan isporuke, ali da Srbija, kada je reč o saradnji sa Rusijom, spada u grupu privilegovanih država.
Upitan da li će ojačane veze sa Rusijom, povećati pregovarački kapacitet Srbije sa EU, Bačević kaže da je Srbija oduvek u Evropi i nikakva ulaznica za joj nije potrebna. "To što nismo do sada ušli u tu političko-ekonomsku organizaciju, samo je splet nesrećnih okolnosti kroz koje smo prošli".

Uskoro stiže gas! (ilustracija)

Uskoro stiže gas! (ilustracija) | Foto: AP

On potvrđuje i da je vlada oko svih pitanja, uključujući i ona koja se odnose na rešavanja Kosova ili Evrope - apsolutno jedinstvena.
"Ni Vlada ni politički establišment koji danas vodi Srbiju ne razmišlja o tome da odustane od Kosova, niti od evropskog puta. Hoćemo u Evropu, ali nismo spremni da trpimo diktate i primamo packe oko nečega za šta nismo krivi. Mi smo u Evropi, ali to ne znači da ne smemo da okrenemo pogled i ka Rusiji, Kini, Latinskoj Americi, Africi..", kaže Bačević.
Na pitanje da li ima neslaganja izmedju (premijera Ivice )Dačića i (potpredsednika Aleksandra ) Vučića, ministar je odgovorio da bi za to morao da zna da postoji, jer je svaki dan sa njima.
On je ubedjen i da će Vlada opstati pun mandat, ocenjujući da Vlada deluje kao ozbiljan tim koji se uhvatio ukoštac sa ozbiljnim problemima, a ne kao skup solista.

Aleksandar Vučić

Nema neslaganja sa Vučićem - Milan Bačević | Foto: Dalibor Danilović

Povodom navoda o istraživanju nikla na Mokroj Gori, Bačević negira da se sa Emirom Kusturicom dogovorio oko nikla, ali kaže da su se dogovorili da će biti istraživanja podzemnih voda.
"Ovo ministarstvo, niti ja, ni na koji način nismo bili involvirani u problem nikla na Mokroj Gori. Činjenica je da su istraživanja tamo završena davno. Postoji interesovanje kompanije “Srbija nikl” za dopunska istraživanja za mnogo širi prostor, od oko 100 kvadratnih kilometara", objašnjava ministar.
On je potvrdio da će dati dozvolu za ta istraživanja ukoliko stigne takav zahtev, a povodom zaštite životne sredine kaže da danas u svetu postoje čiste tehnologije i zakoni koji su na snazi i u našoj zemlji koji propisuju vrlo stroge kriterijume zaštite i unapređenja životne sredine.

Spremaju se radovi za

Spremaju se radovi za "Južni tok" - ilustracija | Foto: Reuters

Bačević je dodao i da njegovo Ministarstvo neće trgovati prirodnim resursima, ali ih neće ni čuvati, već hoće strateška partnerstva i koncesije u kojima će Srbija zadržati većinsko vlasništvo.
Povodom RTB "Bor" on je naveo da je to u ovom trenutku jedna od najznačajnijih kompanija u zemlji, gde se preradjuje najčistiji bakar u Evropi.
"U najavi je otvaranje još tri rudnika, jer tamo postoje velike rezerve ove rude. Bor je u postupku restrukturiranja, ali i u fazi žestoke ekspanzije. Počeli su radovi na izgradnji nove topionice, kao i za izgradnju fabrike sumporne kiseline. Kad se sve to završi, u naredne dve tri godine, podići ćemo proizvodnju bakra za dva i po puta i tako postati svetska sila u proizvodnji bakra", najavljuje Bačević.
Poslednji komentari
  • Alo forever Vreme: 20.10.2012 16:55h

    Svaka pomoc odnosno priliv novca kreditom je dobrodosla posle ostavljenog praznog budzeta od strane bivse vlasti. Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put. Verujem u novu vladu a najvise poverenja uliva gosp. Vucic.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP