Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KANDIDATI ZA ODBORNIKE UZROK NOVOG SUKOBA U DS

Balša zbog liste udario na Đilasa

Autor: I. K. - M. D. | 14.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Između lidera Demokratske stranke Dragana Đilasa i šefa beogradskih demokrata Balše Božovića krajem prošle nedelje izbile su varnice zbog liste kandidata za gradske odbornike, saznaje “Alo!”. Ovaj spor bio je glavna tema sinoćne sednice Beogradskog odbora DS-a, koja je trajala do zaključenja ovog izdanja naših novina.

Od najbližih saradnika do ljutih rivala: Đilas i Božović

Od najbližih saradnika do ljutih rivala: Đilas i Božović | Foto: Marko Metlaš

Prema našim informacijama, Đilas je pokušao da na prvih 30 mesta na listu odbornika progura isključivo svoje ljude, bez konsultacija sa Beogradskim odborom DS-a, a Božović se tome oštro usprotivio.


- Balša je insistirao da se uspostave jasni kriterijumi i merila po kojima bi se odabrali najbolji kandidati za mesta u Skupštini grada Beograda. S druge strane, Đilas je želeo da njegova bude poslednja i da nametne samo one u koje on lično ima poverenja.
Tako je hteo da progura uglavnom sve svoje nedavno smenjene gradske sekretare koji su mu tokom gradonačelnikovanja bili lojalni. Poslednje što je očekivao bilo je da mu se suprotstavi mladi Balša, koga je on praktično izvukao iz političke anonimnosti i dao mu da vodi gradski odbor u prestonici, koji važi za glavno uporište lidera stranke - objašnjava sagovornik “Alo!” iz vrha DS-a. Nijedan od aktera juče nije želeo da komentariše naša saznanja.

Ovo nije prvi nesporazum između Đilasa i Božovića, koji slovi za njegovog čoveka. Podsetimo, lider demokrata nedavno je kritikovao mladog pulena zbog drskog obraćanja prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću u Skupštini Srbije jer takvo ophođenje ne priliči demokratama. Istovremeno, Đilas se zbog sličnih gafova razišao sa Aleksandrom Šapićem, još jednim bliskim saradnikom, koji je na kraju podneo ostavku na mesto generalnog sekretara DS-a.

Pred sednicu Glavnog odbora DS-a, koja je zakazana za subotu, 18. januar, opštinski odbori stranke se izjašnjavaju za ili protiv smene Đilasa. Poslanik DS-a Slobodan Homen kaže da do sada 35 od oko 130 aktivnih odbora traži promene u stranci. On očekuje da će na GO biti izglasano nepoverenje lideru, što će biti uvod u zakazivanje neposrednih stranačkih izbora u najkraćem mogućem roku. On je objasnio da opštinski odbori nemaju direktne ingerencije za smenjivanje predsednika stranke, ali da jasno pokazuju kakvo je raspoloženje među članstvom.

- Članovi GO u principu skoro uvek glasaju onako kakav je stav njihovih opštinskih odbora i verujem da postoji ozbiljna šansa da dođe do promena u DS-u - rekao je Homen.

Mićunović za jedinstvo


Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je juče da ta stranka ne pripada ni Draganu Đilasu, ni Borisu Tadiću, već članovima i biračima DS-a i, još šire, građanima demokratske Srbije.
- Članstvo DS-a želi jedinstvo. Ono vidi ugroženost stranke od jednog režima koji je preuzeo njen program i sa obećanim realističnijim pristupom kosovskom problemu deklarisao svoju proevropsku politiku. Ali, prave reforme u društvu se još ne naziru, a kamoli evropske vrednosti i standardi - naglasio je Mićunović.

Poslednji komentari
  • moler Vreme: 14.01.2014 07:14h

    Ako je meni ovde šta jasno... Ako je uopšte i došlo do ovoga, normalna razmena mišljenja normalna za stranku u kojoj svako ima pravo glasa. Uopšte ne vidim što bi to bilo "udaranje" na bilo koga ili šta ja znam, jedino što je svakako neshvatljivo za stranke sa autokratskim režimom upravljanja.

  • Vesna Vreme: 14.01.2014 10:23h

    Sukobi i razmena mišljenja su dve različite stvari. A svako ima pravo na svoje.

  • Mica Vreme: 14.01.2014 11:04h

    Slazem se sa Djilasom. Maloga Balsu je ponelo. a demokratama ne prilici uzvracanje istom merom naprednjacima jer mi demokrate time gubimo svoj identitet .. Videla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu ..neprimereno jednom mladom coveku

  • Viki Vreme: 14.01.2014 12:16h

    Nije i nije baš istina da članovi GO glasaju prema stavu opštinskih odbora, a Homen bi mogao malo da posluša najstarijeg i najpametnijeg među de mokratama Mićunovića i da razmisli o jedinstvu stranke, a ne o bilo kakvom cepanju uoči izbora u BG.

  • MilanCh Vreme: 14.01.2014 16:30h

    Treba postovati odluke odbora. Dajem poverenje Djilasu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP