Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POLAKO

Beograd: Gradonačelnik najkasnije u junu

Autor: Tanjug | 19.03.2014 - 14:34:00h | Komentara: 0

Beograd bi, prema zakonskoj proceduri, novog gradonačelnika trebalo da dobije najkasnije za tri i po meseca.

Konačni rezultati izbora u Beogradu biće objavljeni do kraja nedelje u Službenom listu grada Beograda, posle čega Skupština grada mora da se konstituiše u roku od dva meseca, da bi, najkasnije mesec dana nakon toga, bio izabran gradonačelnik i Gradsko veće.

Skupština grada

Skupština grada | Foto: Dimitrije Goll

 Kako se navodi u pisanoj izjavi sekretara Privremenog organa Beograda Gorana Vesića, juče u 19 sati istekao je rok za podnošenje prigovora na konačne rezultate izbora za Skupštinu Beograda, a kako nije bilo prigovora, ti rezultati su konačni.

"Izbori nisu ponovljeni ni na jednom biračkom mestu, nije bilo prigovora, a svi tehnički problemi koji su se pojavljivali rešavani su u hodu, dogovorom predstavnika podnosilaca izbornih lista", rekao je Vesić i ocenio da su izbori za Skupštinu Beograda uspešno završeni.
On je objasnio da objavljivanjem konačnih rezultata za Skupštinu Beograda u Službenom listu Beograda počinju da teku rokovi za zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine Beograda.
"Predsednik Privremenog organa Beograda u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom listu Beograda saziva konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda. Rok za održavanje sednice, odnosno za konstitusanje Skupštine, jeste dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora", rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, na konstitutivnoj sednici biće potvrđeni mandati odbornika, dok je po zakonu obavezan i izbor predsednika Skupštine i sekretara Skupštine.
"Kada se izvrše ove radnje, Skupština Beograda se smatra konstituisanom. Na konstitutivnoj sednici se, po pravilu, bira se i zamenik predsednika Skupštine, postavlja zamenik sekretara Skupštine i vrši izbor članova Administrativno-mandatne komisije", objasnio je Vesić.
On je dodao da je Skupština Beograda dužna da izabere gradonačelnika i Gradsko veće u roku od mesec dana od dana svog konstituisanja.
Vesić je, u ime Privremenog organa Beograda, zahvalio na odgovornom i savesnom radu članovima Gradske izborne komisije, radnih tela i biračkih odbora i istakao da je u čitavom izbornom procesu aktivno učestvovalo skoro 20.000 ljudi. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP