Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! SAZNAJE

Beogradski izbori
posle Vidovdana!

Autor: M. Dakić | 04.06.2013 - 11:59:00h | Komentara: 2

Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke u Zemunu dodatno je oslabila aktuelnu vlast u Beogradu! Kako „Alo!“ saznaje, odmah nakon 28. juna, kada će biti izvesno hoće li naša zemlja dobiti datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU, na red dolazi i smena vlasti u prestonici, a prema rečima dobro obaveštenog izvora iz vladajuće koalicije, naprednjaci i socijalisti mnogo su bliži opciji vanrednih izbora u Beogradu nego prekomponovanju vladajuće većine.

Aleksandar Vučić

Slavlje: Vučić sa naprednjacima u izbornoj noći | Foto: Dušan Milenković

Aleksandar Vučić

Istovremeno, iako je Srpska napredna stranka osvojila ubedljivu većinu na izborima u Zemunu i sa osvojenih 39 od 57 odborničkih mesta u prilici je da sama formira vlast, za partnere će uzeti i socijaliste.

- Posle rezultata u Zemunu, gde je SNS osvojio ubedljivu većinu, a demokrate osvojile manje od devet odsto glasova, izvesno je da je vlast u Beogradu izgubila legitimitet. Poseban vetar u leđa koaliciji SNS-SPS daje i odličan rezultat socijalista, koji su duplirali osvojene glasove i broj odborničkih mesta u opštini, dok je DS tri puta slabiji. Sada je i socijalistima jasno da im je pozicija i budućnost mnogo stabilnija i izvesnija sa partnerima sa republičkog nego sa gradskog nivoa. Zato su izbori u Zemunu bili toliko važni, koliko god se neki trudili da to ospore - objašnjava naš izvor i dodaje da još nije zakazan sastanak naprednjaka i socijalista oko formiranja vlasti u Zemunu, ali da se on očekuje narednih dana.

Prema našim saznanjima, za sada nije izvesno hoće li naprednjaci ponovo zvati DSS u vlast u Zemunu (s kojima su u prethodnom mandatu činili većinu), posebno nakon istupa potpredsednika Slobodana Samardžića, koji je osporio pobedu SNS-a u Zemunu zbog niske izlaznosti.

Da će naprednjaci pružiti ruku saradnje socijalistima, moglo se protumačiti i iz govora lidera Aleksandra Vučića u izbornom štabu.

Lokalni izbori u Zemunu

- Ovo je poruka da ne možemo i ne smemo sami i moramo da pružimo ruku našim partnerima, jer samo zajedno možemo da pronađemo način da izađemo iz krize - poslao je poruku Vučić i dodao da je „sada svima jasno na čijoj je strani legitimitet kada je reč o Beogradu“.

I potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović naglasio je juče da će naprednjaci o Beogradu razgovarati nakon Vidovdana i potcrtao da su demokrate u Beogradu izgubile legitimitet.

- Mi za sada nemamo većinu i svu energiju koristimo da Srbija dobije datum za početak pregovora. Očekujem da o vlasti u Beogradu sa Socijalističkom partijom Srbije razgovaramo nakon 28. juna, kada će se znati odluka EU - najavio je Stefanović.

Matić novi predsednik opštine!
Zemun bi novi saziv trebalo da dobije do 17. juna. Kako „Alo!“ saznaje, novi predsednik opštine biće Dejan Matić, koji je bio drugi na listi Srpske napredne stranke na izborima u Zemunu. On će na toj funkciji zameniti Branislava Prostrana, koji je četriri godine bio na čelu ove opštine, a sada odlazi na drugu funkciju.

Poslednji komentari
  • ljubica Vreme: 04.06.2013 14:37h

    Docekacemo i Vidovdan pa da vidimo ledja Djilasu.

  • GoranB Vreme: 05.06.2013 09:13h

    Daj boze da posle Vidovdana zauvek kazemo zbogom ovoj naj korumpiranijoj i naj kriminogenijoj vlasti u istoriji Beograda....Verujem da ce SNS imati pravi domacinski,posten odnos prema gradu i gradjanima a da ce ruka pravde stici "zute" i da ce odgovarati za sve svoje mahinacije i marifetluke....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP