Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SNS PREDLOŽIO VANREDNE LOKALNE IZBORE ZA ŠEST MESECI

Beogradu oročena vlast do proleća!

Autor: M. Dakić | 26.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Srpska napredna stranka iznela je juče i zvaničan predlog da se u Beogradu formira oročena gradska vlast koja bi u narednih šest meseci, do vanrednih lokalnih izbora na proleće 2014. godine, upravljala prestonicom. Podsetimo, „Alo!“ je prvi još pre dva dana najavio ovakav rasplet krize vlasti posle smene Dragana Đilasa.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: FoNet

Istovremeno, očekuje se da vrhuške SNS-a i SPS-a narednih dana i zvanično počnu razgovore o izgledu i sastavu nove gradske vlasti, kada bi mogli biti poznati koncept i obrisi nove administracije u Skupštini grada. Ovu ideju za funkcionisanje prestonice, kojom nakon prekjučerašnjeg razrešenja i dalje upravlja Dragan Đilas, ali kao tehički gradonačelnik, izneo je Nebojša Stefanović, predsednik beogradskog odbora naprednjaka.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dačić: Izbori u celoj Srbiji!

Šef SPS-a Ivica Dačić izjavio je juče da s predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o lokalnim izborima u Beogradu i da ne zna za najave koje dolaze od naprednjaka.
- Mi smo se dogovorili o smeni Dragana Đilasa, a sve ostalo je stvar daljeg dogovora. Ja se ne plašim izbora, samo postavljam logično pitanje - zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo izvršili promenu gradske vlasti, a da se ide na izbore. Onda treba raspisati izbore u celoj Srbiji - konstatovao je Dačić.

- Naš predlog bi bio da se formira novo oročeno gradsko veće jer mislimo da je to dobar način da se prekontrolišu finansije Beograda i da se zaustavi ogroman odliv novca. Prekomerno trošenje je skandalozno i ko zna šta može da se desi u ovom privremenom periodu, što bi bilo nenadoknadivo u narednom periodu - naveo je Stefanović i dodao da sa „stopostotnom tačnošću“ može da kaže da će u narednih šest meseci biti održani izbori u glavnom gradu.

Iako je očekivano da mesto gradonačelnika pripadne SNS-u, a predsednika parlamenta SPS-u, Stefanović kaže da će njegova stranka do kraja nedelje sa partnerima u beogradskoj skupštini razgovarati o konkretnim rešenjima, uz napomenu da se naprednjaci „ne tuku za fotelje“ i da su spremni da mesto gradonačelnika prepuste partnerima.
Njegov stav deli i ministarka energetike i potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović, koja je potvrdila da će Beograd „u određenom vremenskom periodu imati novog gradonačelnika“ i da „grad neće stati“. O podršci budućoj gradskoj vlasti danas bi stav trebalo da zauzme i DSS na sednici Predsedništva.

Naprednjaci juče ispred  gradske skupštine

Naprednjaci juče ispred gradske skupštine | Foto: Željko Šafar

Đilas: Mačeve u korice
 

Smenjeni gradonačelnik Dragan Đilas poručio je juče da mu je žao što se „vlast plaši građana“ i založio se da se izbori u prestonici raspišu što pre.
- Nema potrebe da se čeka šest meseci na izbore, ali je želja da se sve pomeri za proleće da bi u međuvremenu bile istrage, mahanje papirima, afere... - predviđa Đilas, apelujući na „one koji imaju mač da ga ne vade iz korica, već da se vrate demokratiji“.
- Ne bih mnogo toga menjao u svom radu. Možda bih neke stvari brže uradio, možda bih bio malo oštriji prema onima koji iskaču iz tima. Sada očekujem probleme u funkcionisanju grada i brine me što do sada nisam čuo nijednu ideju za njegovo vođenje, već samo najave istraga - izjavio je tehnički gradonačelnik.
- Apelujem i na Nebojšu Stefanovića da ne drži konferenciju za novinare na stepenicama i ne bruka instituciju koju predstavlja kao predsednik Skupštine. Neka uđe u Stari dvor, otvaram mu vrata - pozvao je Đilas, koji je predstavio i sajt „Bolji Beograd“ sa rezultatima gradske vlasti u poslednih pet godina.

Poslednji komentari
  • avenger Vreme: 26.09.2013 08:04h

    Ajmo realno: vi ljudi blagog pojma nemate šta ćete s Beogradom, samo da se dočepate fotelja, tako je jasno...

  • MilanCh Vreme: 26.09.2013 11:00h

    Kriza nastala nakon smenjivanja Đilasa trajaće do izbora. Nema ovde pravih kandidata. Beograd je krenuo unazad

  • Viki Vreme: 26.09.2013 11:26h

    Da li ste to i sve nas oročili? Sramota šta radite

  • Vesna Vreme: 26.09.2013 14:26h

    Stršno je ovo što rade. Potpuno je jasno da ih sekundu jednu ne interesuju građani, samo lični interesi i fotelje. Smeniti gradonačelnika, a nemati rešenje pre toga, krajnje neodgovorno.

  • DSV Vreme: 27.09.2013 15:58h

    Jel derane a U KOJOJ BANCI STE OROCILI ,da Beogradjani odu tamo da TRAZE MILOSTINJU?Da nije TUZNO BILO BI SMESNO !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP