Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Bez Vučića bi SNS imao 80 odsto manje glasova!

Autor: Ekipa Alo! | 21.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 8

Osamdeset odsto birača Srpske napredne stranke (SNS) ne bi glasalo za tu stranku ako na njenom čelu ne bi bio aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus.

Za primer: Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: O. Bunić

- To je podatak koji bi trebalo da zabrine njegove najbliže saradnike koji nemaju tako dobar imidž kao premijer. U nekom narednom periodu to može da stvori problem i njemu samom - rekao je direktor Faktora plus Vladimir Pejić na predstavljanju rezultata istraživanja juče u Beogradu.

Prema njegovim rečima, visoka identifikacija birača SNS-a sa Vučićem trenutno je dobra za njega, ali može postati problem za naprednjake.

Za razliku od SNS-a, 16 odsto birača Demokratske stranke ne bi glasalo za DS ukoliko njen predsednik ne bi bio Bojan Pajtić, a 38 odsto glasača Socijalističke partije Srbije ne bi glasalo kada na čelu socijalista ne bi bio Ivica Dačić.

Što se tiče popularnosti stranaka, istraživanje je pokazalo da SNS uživa podršku 51 odsto građana, a njen lider Vučić glavni je razlog zašto se birači opredeljuju za tu stranku.

Druga po snazi je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 10,8 odsto glasova, a najveća opoziciona stranka je Demokratska stranka (DS) sa 6,6 odsto podrške.

Forum je otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić

Identifikacija birača  SNS-a sa Vučićem je dobra za njega, ali može postati problem za naprednjake| Foto: Petar Dimitrijević

- Čini mi se da demokrate pokušavaju sve ne bi li krenuli na gore, međutim, za sada mislim da je uspeh što ne idu na dole, a za neki rast očigledno će biti potrebno više od onoga što čine ili ne čine - ocenio je Vladimir Pejić.

Na predstavljanju istraživanja rečeno je da se stabilizovao rejting Srpske radikalne stranke (SRS), koja je sa 4,6 odsto četvrta najjača partija i nalazi se blizu “zone političke relevantnosti”, iako ostaje ispod cenzusa.

Sličan rejting ima i Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića - 4,5 odsto, dok bi Pokret “Dveri” osvojio 3,9 procenata, a Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića 3,6 odsto.

Na pitanje zašto istraživanjem nije obuhvaćena Demokratska stranka Srbije (DSS), Pejić je ocenio da ta stranka sa Sandom Rašković Ivić na čelu može da računa na podršku između jedan i dva odsto birača.
Poslednji komentari
  • lila Vreme: 21.12.2014 08:31h

    to moze samo u srbiji,a "covek" (vucic) je gori od svih ! negativna selekcija na svim nivoima ! niko nevalja samo on valja,a on birao saradnike,ko je ovde lud !

  • davca Vreme: 21.12.2014 10:51h

    Bravo za Vucica samo nastavi ovo sto si zapoceo a to je stvaljanje Srbije na noge u svakom smisli te reci i put ka EU...To je put ka boljoj buducnosti ...

  • samo se nadajte Vreme: 21.12.2014 11:17h

    nemojte se unapred radovati Vu;icevicu posebno upozorenje . / Samo da ne budu ponovo djakovi videcete koliko ce imati glasova ONi negova politicka lopovko tajkunska porodica do groba nas je dovela/

  • Jelena Mijovic Vreme: 21.12.2014 11:25h

    Narod je u politici koju vodi SNS i njen predsednik, prepoznao snagu koja Srbiju pokusava da izvede na put prosperiteta i svetlije buducnosti.

  • Rada Matic Vreme: 21.12.2014 13:45h

    I pored teskih rezova i reformi koje sprovodi premijer, gradjani i dalje u njemu vide politicara koji zeli Srbiji oporavak u svakom pogledu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP