Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK VLADE ALEKSANDAR VUČIĆ ZA ALO! O SVOJIM CILJEVIMA U 2015. GODINI

Bićemo prvaci sveta!

Autor: D. Vukajlović | 05.01.2015 - 08:41:00h | Komentara: 85

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za „Alo!“ otkriva da svake godine sebi postavi ciljeve - na poslovnom i na ličnom planu, koje tokom cele godine ima u vidu i u čije ostvarenje uloži svu snagu i energiju. Evo šta je premijer zacrtao za 2015. i za šta veruje da ćemo „biti prvaci sveta“ ako uspemo da ostvarimo!

Novac od prodaje  “Telekoma” mi  nećemo  koristiti za  krpljenje  budžetskog  deficita niti  jednog  sekunda

Novac od prodaje “Telekoma” mi nećemo koristiti za krpljenje budžetskog deficita niti jednog sekunda | Foto: Tanja Valić

  1. ► Privredni rast u 2015.

mora biti pozitivan!
► Kad rešimo Železaru, kreće
ekonomski oporavak.
► Gradimo prugu do
Budimpešte i „Beograd na vodi“

- Međunarodni monetarni fond je predvideo da će Srbija završiti 2015. sa negativnim ekonomskim rastom od minus 0,5. Takođe su rekli da će u 2016. rast biti u plusu 1,5, a u 2017. plus 2 odsto. Moja je želja i namera da njihovu prognozu prevaziđemo i da ove godine budemo svakako u plusu, očekujem rast veći od 0,5 možda čak i jedan. Za to su potrebni sledeći uslovi, i to su moje najvažnije želje po tom pitanju - potrebno je da rešimo pitanja Železare, Hemijskog kompleksa, Azotare, MSK i Petrohemije, takođe je potrebno da imamo više uspeha u procesu privatizacije i stvaranja zajedničkih preduzeća kao što je slučaj sa FAP-om, Prvom petoletkom...

O rekonstrukciji ni

reči pre februara
Dosta se pričalo o rekonstrukciji Vlade u januaru, pa hoće li je skoro biti? I ko će da leti iz Vlade?
- Neću da se bavim time. Ta priča je zatvorena do 30. januara. Pre privatizacije Železare ne interesuje me ništa. Dok kupac ne uđe u Železaru neću da se bavim ničim drugim. To je toliko važno za Srbiju da me ništa ne interesuje pre toga.

Ono što je drugi cilj da bi se taj pozitivni rast ostvario, to su mnogo veće investicije. Pod investicijama u 2015. pre svega podrazumevam početak izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, nastavak radova i privođenje kraju Koridora 10 i Koridora 11 i početak izgradnje „Beograda na vodi“.

Očekujem i značajne investicije u energetici, pre svega za izgradnju bloka u TE Kostolac. Mislim da ćemo, što se tiče javnih investicija, značajno premašiti 2014 - optimista je Vučić.

Premijer se juče u Vladi sastao i sa visokom kineskom delegacijom, a tema razgovora bila je upravo izgradnja pruge do Budimpešete.

- Danas su Kinezi bili u Vladi, njihov specijalni tim i njihovo državno preduzeće. Razgovarali su sa nama kako da se radi fizibiliti studija. Sutra su u Mađarskoj da sa njima o tome razgovaraju, kako bismo imali jednake standarde i da bi sve bilo usklađeno s evropskim propisima. Istovremeno sa izradom fizibiliti studije, da ne bismo gubili vreme, mi ćemo da izađemo na teren i da obavimo geodetske radove na trasi, kako bismo brzo mogli da pripremimo projekat. Svakako očekujem da pre kraja godine krenu radovi na tom velikom infrastukturnom projektu - prenosi Vučić svoje planove.

Što se tiče privatizacije Železare u Smederevu, premijer očekuje da ćemo sve znati 8. ili 9. januara. Na naše pitanje da li su tačne spekulacije da je američki „Esmark“ najverovatniji kupac, Vučić nije želeo da odgovori jer kako kaže još nisu otvorene ponude. Ipak, on podseća da je “svu energiju uložio u Železaru”.

- Toni Verhijen, šef Kancelarije Svetske banke, nedavno je rekao: „Jeste, mi smo računali rast -0,5, ali nismo računali da će neko Železaru da reši. Ako se reši Železara, to menja stvari“. E, verujem da ćemo mi rešiti Železaru - ističe Vučić.
Što se tiče prodaje „Telekoma Srbija“ u 2015. premijer očekuje da ćemo postići najbolju cenu.

- Taj novac od prodaje “Telekoma” mi nećemo koristiti za krpljenje budžetskog deficita niti jednog sekunda. Pola ćemo dati da vratimo deo onih kredita koji su nam najlošiji, a pola ćemo dati u direktne investicije. To je naš dogovor sa MMF-om. Mi moramo da održimo naš aranžman sa MMF jer je to garancija budućnosti i stabilnosti Srbije. I ako to sve uspemo, a sve je u našim rukama, onda možemo da govorimo da ćemo biti veoma, veoma uspešni. Nek 90 odsto ovoga ostvarimo, onda kao u novom Bajićevom filmu možemo da kažemo: „Bićemo prvaci sveta!“.
Naravno, to je preterano, ali svakako ćemo napraviti ogroman pomak. Ljudi moraju tako pozitivno da razmišljaju. Sve ovo što sam naveo je ono što želim i što su stvari kojima ću biti potpuno posvećen. Sasvim sigurno, uz mnogo rada i energije, u tome ćemo i uspeti - zaključio je Vučić u izjavi za “Alo!”.

Nemački ću savladati i kraj priče!


- Što se tiče ličnog napretka, želeo bih da imam mnogo više vremena da čitam. Takođe, moram da naučim nemački i da radim ozbiljnije na francuskom jeziku da bih mogao da se na tom jeziku obratim na konferenciji za novinare u Parizu krajem godine. Sada mogu da razgovaram na francuskom, ali ne mogu još da držim konferenciju na tom jeziku. Nemački takođe moram da učim mnogo mnogo ozbiljnije. Kao što sam se bio posvetio ruskom, sad moram nemačkom i francuskom i kraj priče.

OEBS, EU i Rusija

Kao drugi važan cilj Vučić je naveo uspešan diplomatski nastup Srbije.
- U spoljnopolitičkoj sferi veoma je važno da budemo uspešan predsedavajući OEBS-a, da otvorimo više poglavlja u svom napretku ka EU i istovremeno zadržimo dobre odnose sa Ruskom Federacijom i, naravno, da povećavamo izvoz naše robe u Rusiju - prenosi premijer.

Poslednji komentari
  • miki Vreme: 05.01.2015 09:08h

    O blagi bože ja mislim da ja buncam šta sve neću čuti

  • langua Vreme: 05.01.2015 09:13h

    Blago tebi kada imas vremena u 40 tim da ucis jezike... Svako bolje upucen zna koliko to vremena oduzima tako da mi je jasno koliko vremena posvecujes drzavnim problemima, bolje da cutis.

  • ucemu Vreme: 05.01.2015 09:46h

    Ukorupciji medju politicarima zajedno sa tajkunima lopovima nezakonitom smanjenju penzija u bedi siromastvu koje narod ne pamti posle TITA u cudjenju sta nas premijer prica u obecanjia ili bolje reci STA LUPETA. strasno da covek ne veruje .

  • marko Vreme: 05.01.2015 09:48h

    O cemu ti pricas????Prvaci sveta po siromastvu i korupciji.Razocarao si sve koji su glasali za tebe

  • Luna Vreme: 05.01.2015 09:56h

    Kada slušam ovog čoveka pomislim da ne živimo u istoj zemlji! Koga on laže i maže! Vredja našu inteligenciju!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP