Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROCENIO

Borhart: Sporazum Beograda i Prištine do drugog aprila!

Autor: Tanjug | 27.03.2013 - 10:30:00h | Komentara: 0

Šef Euleksa Bernd Borhart izjavio je danas da očekuje da će na sledećoj rundi dijakloga Beograda i Prištine, 2. aprila, biti postignut sporazum.

"To bi doprinelo i napretku Srbije na njenom putu ka EU", ističe Borhart.

On ističe da je prerano govoriti o ulozi Euleksa u sprovođenju budućih dogovora, jer bi to u ovom trenutku bile samo spekulacije, i ponavlja da sve zavisi od narednog sastanka u Briselu, od kojeg očekuje pozitivan ishod.

Bernd Borhart

Bernd Borhart | Foto: FoNet

Borhart je srpskim zvaničnicima tokom svoje prve posete Beogradu preneo spremnost na produbljivanje saradnje.

Kad je reč o onome što je ranije već dogovoreno u okviru dijaloga, Borhart je ocenio da timovi na administrativnim prelazima, a u okviru sporazuma o intergisanom upravljanju, "generalno gledano rade dobro", uz, kako je rekao, neke stvari koje na dnevnom nivou treba rešavati.

Komentarišući pojačano prisustvo Euleksa i kosovske policije na severu Kosova i nameru da Misija aktivnije učestvuje u rešavanju problema, Borhart je podsetio da su u martu počele pojačane patrole, odnosno provere automobila, a potom i sumnjivih osoba i konstatovao da je to ne samo zaustavilo bombaške napade u severnom delu Mitrovice već i znatno smanjilo nivo kriminala.

"Nameravamo da nastavimo sa tim naporima koliko god je to moguće, imajući u vidu ograničeno ljudstvo. Naš dosadšnji rad imao je više efekat odvraćanja. Ono što želimo jeste da zajedno sa kosovskom policijom i Kforom zaustavimo one koji su optuženi za krivična dela. Za to nam je potrebna saradnja stanovništva - da daju izjave kao svedoci, da nas obaveštavaju o tome šta znaju o prestupnicima. Mi želimo da oni budi kažnjeni", rekao je Borhart.

Napredak po pitanju slobode kretanja ograničen je, kako kaže, barikadama koje postoje na severu, jer, objašnjava, kada ljudi iz kosovske carine krenu na prelaze oni često budu zaustavljeni, a to nije u skladu sa postignutim sporazumom.

Kosovo

Kosovo

To, po njegovim rečima, mora da se promeni, mada, dodaje,situacija je komplikovana i kad je reč o registarskim tablicama i osiguranju.

Prethodne godine pojačani su napori u borbi protiv organizovamog kriminala, ocenio je Borhart, uz napomenu da je za istragu potrebno vreme, te da u ovom trenutku Euleks podiže sve više optužnica, ima sve više presuda, zbog čega je on lično zadovoljan.

"Samo ove godine 12 osoba je proglašeno krivim zbog optužbi za korupciju, što je prilično dobra brojka, a u pitanju su slučajevi korupcije na visokom nivou ", istakao je.

Na opasku da je pre stupanja na dužnost bio kritičar rada Euleksa, Borhart kaže da nikada nije javno iznosio mišljenje o Misiji EU, a da je njegov raniji kritičan stav bio zasnovan na onome što je pročitao u medijima.
"Ali kada sam se pripremao za dužnost šefa Euleksa ušao sam u detalje i saznao da se rad Euleksa znatno poboljšao", dodao je Borhart.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP