Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČIO

Boris Tadić pravi Novu demokratsku stranku!

Autor: Kurir | 02.02.2014 - 12:30:00h | Komentara: 12

Povratak na velika vrata: Bivši lider DS predvodiće koaliciju Demokratski savez za modernu Srbiju, u kojoj će zasad najverovatnije biti Čanak i Petrović.

Opet rivali: Tadić i Đilas

Opet rivali: Tadić i Đilas | Foto: Beta

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u četvrtak napustio DS i podneo ostavku na mesto počasnog predsednika stranke, danas će objaviti odluku da izlazi na vanredne parlamentarne izbore 16. marta u bloku sa LSV Nenada Čanka i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, otkriva Kurir. Ta koalicija će, kako saznajemo, na izborima nastupiti pod nazivom Demokratski savez za modernu Srbiju.

Mlađa nepouzdan

- Tadić je prelomio i gotovo sigurno će biti nosilac te liste. Postignuti su dogovori sa Čankom i Petrovićem, a moguće je da će se ovom bloku pridružiti i SDA Sulejmana Ugljanina i URS Mlađana Dinkića, s kojima se pregovara. Tadić se pre nekoliko dana sreo sa Dinkićem, ali još nisu donete konačne odluke. Dinkić donosi 130.000-150.000 glasova, ali je pitanje koliko zbog lošeg imidža može da odnese.
Osim njih, moguće je da će nam se pridružiti i još neke stranke nacionalnih manjina - priča izvor Kurira blizak Tadiću. Paralelno s kampanjom, Tadić će, kako ističe, sa saradnicima raditi i na formiranju svoje stranke.
- Moguće je da će partija, čiji će naziv prema načelnom dogovoru biti Nova demokratska stranka, biti registrovana pre 16. marta, ali je verovatnije da će to formalno-pravno biti završeno posle izbora - dodaje naš sagovornik.
Posle Tadića, DS su zbog neslaganja s politikom koju vodi rukovodstvo stranke, sa Draganom Đilasom na čelu, prekjuče napustili i Miodrag Rakić, potpredsednik DS, članovi Predsedništva Marko Đurišić i Aleksandar Senić i član GO Đorđe Bajec.

- Rakić još nije odlučio, ali će verovatno biti na listi Demokratskog saveza. Narednih dana DS će, izvesno je, napustiti još jedan potpredsednik Goran Ćirić - kaže naš izvor i dodaje da će oni za sobom povući pola DS.
Za njima će, kako saznajemo, krenuti dve trećine poslanika - njih petnaestak, među kojima su i Goran Bogdanović, Slobodan Homen, Nenad Konstantinović, Janko Veselinović, Konstantin Samofalov, Mirosavljević Milan, Vladimir Jovanović, Boris Ranković...

Horor u DS

- DS je sad u potpunom raspadu. Đilas sve radi kao da namerno hoće da uništi stranku. Međuljudski odnosi su mnogo loši. Svako ko nije za Đilasa, u smislu da iznese dobronamernu kritiku koja se kosi sa Đilasovim stavom, za njih je plaćenik, izdajnik, Vučićev saradnik. Potpuno su paranoični - kaže naš sagovornik.
Odbornički klub DS u Rači istupio je sinoć iz stranke sledeći primer člana Predsedništva i poslanika Aleksandra Senića. Nenad Savković, predsednik kluba u kome je devet odbornika, apelovao je na Borisa Tadića da što pre donese odluku o učešću na predstojećim izborima.

Mićun prozvao Šuleta za izdaju kuma

Dragoljub Mićunović

Dragoljub Mićunović | Foto: Zoran Ilić

Na prekjučerašnoj sednici Predsedništva DS, kad su stranku napustili Rakić, Đurišić, Senić i Bajec, bila je teška i neprijatna atmosfera.


- Tridesetdevetogodišnjem Rakiću je baš 31. januara bio rođendan. Svi su mu čestitali, dvoumio se da li da sačeka dan-dva da saopšti odluku o odlasku jer je tu proveo 18 godina. Ali kad je Đurišić izašao, Đilas je prozivao: „Ko još misli kao Marko da ide?“, i prelomio je. Pajtić je pokušao da ga zadrži. Kako god, posle Đilasa nastupio je Šutanovac, čiji je govor bio vulgaran, što je Dragoljub Mićunović šeretski prokomentarisao: „Kao što biva kod Srba - ko će kome ako ne Šule kumu (Tadiću)“. I videla se podela - na jednoj strani su Mićun i Pajtić, a na drugoj Đilas i Šule, koji nastupaju nadobudno i arogantno - prenosi utiske izvor Kurira.
 

Ružica Đinđić
(NE)OPREDELJENA

Ružica Đinđić

Ružica Đinđić

Ružica Đinđić, supruga pokojnog premijera i lidera DS Zorana Đinđića, još se nije izjasnila o stanju među demokratama.


- Tadić se još nije video s njom, ali će sigurno razgovarati narednih dana.

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 02.02.2014 12:46h

    Ne verujem da on ima više ikakvu političku snagu, kao ni ostali okupljeni oko njega.

  • Stanovnici kragujevačke Erdoglije Vreme: 02.02.2014 13:13h

    Naša Kragujevčanka Trivan Jelena Marković mora biti narodna poslanica u novom sazivu Narodne skupštine. Trivan Jelena je godinama radila za Demokratsku stranku i za sve predsednike, posebno je radila mnogo za predsdnika Tadić Borisa. Tadić Boris mora staviti Trivan Jelenu na listu svoje Nove demokratske stranke (koja je kasno sinoć osnovana u Rači pored Kragujevca), jer je Trivan Marković Jelena to zaslužila i zaradila je.

  • Natalija Vreme: 02.02.2014 13:41h

    Dinkić donosi 150 000 glasova kad je u vlasti a Tadić nek se zapita zšto ga je Vučić izbacio pre raspisivanja izbora !!! PA BAŠ ZATO ŠTO KAD NIJE U VLASTI NE DONOSI NI 15 000 I TO ONIH KOJI NEMAJU GDE DA ODU JER SU VIDJENI ZA PREISPITIVANJE NAKON OVIH IZBORA !!!!

  • Robespjer Vreme: 02.02.2014 13:58h

    URS je kadrovska stranka, oni uvek okupljaju stručnjake iz sveta ekonomije. Sad imaju i odličan poljoprivredni program, ne bi me čudilo da veliki broj Vojvodjana glasa upravo za ovu stranku. Moj sud je da će URS imati mnogo više glasača od 150000. Iskusan je Dinkić lisac, zna on kako se prelazi cenzus.

  • sasa Vreme: 02.02.2014 14:24h

    probajte da se udruzite,dve demokratske stranke bi mozda i presle cenzus

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP