Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BAHAT ZA SVE PARE

Borko se vozika, a narod plaća!

Autor: B. Jelovac | 18.09.2014 - 20:30:00h | Komentara: 5

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije, pohvalio se juče da je nalog za službeni skupštinski automobil, koji je u utorak imao udes, uzeo za relaciju od zgrade Skupštine do „Metropola“.

Borko Stefanović

Borko Stefanović | Foto: FoNet

Osim što je hotel sasvim slučajno u blizini njegovog stana i što bi peške relaciju od 900 metara lagano prešao za desetak minuta, „Alo!“ otkriva da ni Stefanovićeva izjava da retko koristi skupštinski auto ne pije vodu, s obzirom na to da je samo za poslednje dve nedelje još četiri puta uzeo skupštinski auto, kojim je prešao 101 kilometar na teritoriji Beograda.

- Stefanović, na osnovu odluke Administrativnog odbora o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila za potrebe Skupštine, kao i svi poslanici ima pravo da popuni zahtev i traži vozača. Međutim, realno, tako kratka relacija je smešna i većinu bi mrzelo da uopšte popunjava zahtev jer bi pre peške stigli. Nije da se radi o Zahariju Trnavčeviću ili nekom od ostalih poslanika u poznim godinama. Da ne pričamo da mnogi prosto ili plate taksi ili voze svoje automobile, ali eto, njega ne mrzi da redovno podnosi te zahteve - kaže naš izvor blizak Skupštini Srbije.

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

Stefanović je u poslednjem zahtevu uredno napisao da ide do “Metropola”, što inače nije slučaj sa prethodna četiri zahteva, gde je jedino zaokružio da je reč o teritoriji Beograda. Kao razlog za uzimanje vozača u svim svojim zahtevima navodi odlazak na službeni sastanak, međutim, zanimljivo je da su zbog tih odlazaka službeni automobili prelazili priličnu kilometražu, po kojoj bi se moglo zaključiti da su mu svi sastanci na obodima grada ili se Borko praktično vozikao, a skupštinski vozač mu je glumio ličnog šofera. Tako je 3. septembra skupštinskim automobilom prešao 19 kilometara, sledećeg dana 26 kilometara, zatim 10. septembra celih 36 kilometara, a narednog 20 kilometara. U svim izveštajima se navodi da se Stefanović vozio u lokalu, te ili ga je vozač odvezao na sastanak u Barajevo ili ga je u stvari vozio, čekao, vraćao kući i slično.

Više vremena je  potrebno da se popuni i odobri zahtev za  limuzinu nego  da se prepešači  ova deonica

Više vremena je potrebno da se popuni i odobri zahtev za limuzinu nego da se prepešači ova deonica

- Recimo, skupštinski auto je uzeo i 2. jula ove godine da ga odveze u Ambasadu SAD na prijem povodom Dana nezavisnosti. Auto je bio na korišćenju cela tri sata i prešao je 38 kilometara tom prilikom - objašnjava naš izvor. Od zgrade Skupštine do pomenute ambasade na Dedinju, ako uključimo i vožnju nazad, ima 11 kilometara, gde se ostalih 27 kilometara utrošilo, nije poznato.


Od Skupštine do Dedinja - 38 kilometara!?

“Alo!” je juče pozvao Stefanovića da konačno razjasnimo njegovu verziju događaja od utorka, ali i šta podrazumeva pod tim da retko traži skupštinsku limuzinu na korišćenje. Za početak smo ga pitali da li je samo rekao vozaču da ide sa mesta udesa ili su mu policajci dali dozvolu, kao što je izjavio za druge medije.
- Lepo ste me razumeli. Kao što sam vam i rekao, otišao sam sa mesta nezgode. Nisam bio učesnik i ne vidim zašto bhi čekao policiju, oba vozača su bila tu. Ni po kom osnovu nisam bio dužan da ostanem. Kriv je bio vozač džipa, a ne skupštinski, i na sve to je bio mizeran sudar. Izračunao sam da sam potrošio pola litra bezolovnog jer sam uzeo skupštinski auto do hotela, tako da sam danas otišao i uplatio u republički budžet iznos cene jednog litra da ne bi bilo da sam ikoga oštetio - rekao je Stefanović, koji je, dakle, uplatio oko 157 dinara u budžet Srbije, kolika je cena goriva.
Na naše pitanje da li, i u slučaju da zanemarimo da mu je kuća u blizini “Metropola“, zna da bi brže peške stigao od Skupštine do pomenutog hotela gde kaže da je imao sastanak nego popunio zahtev za službeni auto, Stefanović je odgovorio:
- Jeste, malo kontroverzno što sam uzeo auto zbog te relacije, ali verujte, kasnio sam na sastanak. Stvarno sam žurio i hteo sam da me vozač samo doveze i ostavi zbog sastanka, a posle bih peške otišao na sednicu Predsedništva DS-a u Krunsku, kao što sam i uradio. Inače, često idem peške, svi to znaju. I dolazim u Skupštinu i idem kući peške. Službeni automobil uzimam vrlo retko i zasigurno nikad u privatne svrhe - kaže Stefanović.
Na pitanje da li se kao retko računa ukupno pet puta za poslednje dve nedelje i da li će u budžet da uplati i gorivo potrošeno za 101 kilometar, Stefanović je zbunjeno objasnio da je to bilo za bitne događaje poput prijema u ambasadama ili važne sastanke, na koje ne ide taksijem i uzima auto, kao i sve ostale kolege iz Skupštine. Šefa poslaničkog kluba smo onda priupitali da li su ti sastanci na obodima Beograda ili vozača uzme i da ga odveze i sačeka ili ga vozi na više mesta.
- Uglavnom me samo odvezu. Ako znam da će kraće trajati, onda zamolim da me sačekaju i vrate do Skupštine - odgovorio je Stefanović, a na pitanje kako je onda moguće da je skupštinski auto sa njim u slučaju odlaska na prijem u Ambasadu SAD na Dedinju prešao 38 kilometara, odgovorio nam je odlučno: „To je nemoguće, odgovorno tvrdim“. Ipak, putni nalog u koji smo imali uvid pokazuje da je i te kako moguće.
 
Poslednji komentari
  • Rosmary Vreme: 18.09.2014 21:23h

    Ako svaki građanin može imati kola neka i funkcioneri imaju svoja kola pa neka ih arče kako im drago. Koliko građani vide nikakvu asnu nemamo od tih poslanika osim da gledamo prepirke i beskorisna nadmudrivanja. Dja mu platu, plati mu neke službene kilometre pa neka lupa kola koliko mu drga a ne da posle takav kabadalih plaćaju penzioner umanjenjem penzija. Penzionerima minus a Borku nikom ništa. Nne ide.

  • Milos Vreme: 19.09.2014 00:26h

    A zar niko ne posumnja da i soferi mogu da stimuju kilometraze, iz licnih interesa. Ovako kratke voznje njima najmanj odgovaraju, nema gde da zakinu.

  • jeca Vreme: 19.09.2014 14:51h

    "Izračunao sam da sam potrošio pola litra bezolovnog jer sam uzeo skupštinski auto do hotela, tako da sam danas otišao i uplatio u republički budžet iznos cene jednog litra da ne bi bilo da sam ikoga oštetio " Pa lepo, nek onda sipa benzin U KANTU i nek sedne na nju i nek se vozi! A arčenje (amortizacija) automobila, rad vozača, popravka tog automobila nakon sudara........ Sram ga bilo! Po njemu je to 157 dinara!

  • jeca Vreme: 19.09.2014 14:56h

    kasnio sam na sastanak - toliko je jadan žurio da je imao vremena nalog da popuni!

  • KIKI11 Vreme: 19.09.2014 21:53h

    CIME JE NIKOLIC SA CELOM FAMILIJOM ZA TURSKU OD CIJIH PARA DRZAVNIM NOVCEM.OD CIJEH PARA SE FINANSIRAJU KOLA VLADE DJKIC-DEJANOVIC I JOS OBEZBEDJENJ NEPRICAJTE GLUPOSTI TO VUCIC NEVIDI ILI?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP